Neler Yeni

Faiz artırımı ekonomiyi iyi yönde mi etkiliyor?

Sakurajima Mai

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Abdulkadir Erdem
İlgilendiği Kategoriler
Ekran kartı
Zaten kazanıyorlar. Bankalar 1 milyon TL'ye aylık 30 bin TL veriyor. Ama bu yattığını yerden para kazanmak olmuyor yattığın yerden paranı korumak oluyor. Bankalar sana bedava para vermiyor paranın değer kaybını geri veriyor sana.
Değer korumasını istiyorsan altına dolara yatır faize neden yatırıyorsun? Ben şahsen haram diye faize yatırmam bir başkasının İslam'la alakası yoktur o yatırır ona bir şey diyemem...
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kimlerin bilmeden neleri savunduğunu ne güzelde ortada. Ah memleketim ah. Hangi faizi istemiyor kendi bile bilmiyor
Konuyu siyasete ne diye bağlıyorsun? Bu arada hak yolunda yürüyen kişinin kim olduğunu biliyorsan neden bana muhalefet oluyorsun?:D

Kimlerin bilmeden neleri savunduğunu ne güzelde ortada. Ah memleketim ah. Hangi faizi istemiyor kendi bile bilmiyor
Ekonomiden çok anlasam anlayan kişilere sormazdım zaten:D

Son düzenleme:

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,440
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Yaa ağalar bu faiz bildiğiniz faiz değil ahahshdhshs

Bu Faiz yükselirse bankalardan Yurtışına para yani dolar akışı azalır diye biliyorum.

Andromakhe

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,085
İsim
AAAAA
İlgilendiği Kategoriler
Anime / Tarih /Eğitim / Siyaset / Teknoloji
Özgür Demirtaş, faiz sadece kısa bir süre kazandırır o arada reformların ve yatırımcı çekme gibi işlerin halledilmesi gerektiğini söylemişti.

SadeceSeyf

80+ Gold
Değer korumasını istiyorsan altına dolara yatır faize neden yatırıyorsun? Ben şahsen haram diye faize yatırmam bir başkasının İslam'la alakası yoktur o yatırır ona bir şey diyemem...

Konuyu siyasete ne diye bağlıyorsun? Bu arada hak yolunda yürüyen kişinin kim olduğunu biliyorsan neden bana muhalefet oluyorsun?:D

Ekonomiden çok anlasam anlayan kişilere sormazdım zaten:D
Siyaset ekonomiyi faizleri buraya getirdiyse ben de siyasete baglarim maalesef %17 den %40 gibi rakamlara çıkmasını sağlayan senin hak yolunda gideni destekleyecegim dedin kişi yapti. Sayenizde yani bilmen gerekirdi :D

Sakurajima Mai

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Abdulkadir Erdem
İlgilendiği Kategoriler
Ekran kartı
Siyaset ekonomiyi faizleri buraya getirdiyse ben de siyasete baglarim maalesef %17 den %40 gibi rakamlara çıkmasını sağlayan senin hak yolunda gideni destekleyecegim dedin kişi yapti. Sayenizde yani bilmen gerekirdi :D
Hak yolunda giden kişi senin için kimdir

Senin için hak yolunda yürüyen Erdoğan mıdır?:D

Son düzenleme:

SadeceSeyf

80+ Gold
Hak yolunda giden kişi senin için kimdir

Senin için hak yolunda yürüyen Erdoğan mıdır?:D
Aynen kardeşim secim tartismasinda hak yolunda yürüyen Kılıçdaroğluydu neyse benden bu kadar sen faiz olayını çoz jjdjjd

YazılımKafa

80+ Silver
Haberde sabahtan beri faiz arttırımı beklendiği söyleniyor peki bu faiz arttırımı ekonomiyi düzeltecek mi nasıl ekonomiyi etkiliyor bilgi verebilir misiniz? Ben şahsen faiz arttırımı olmasını istemiyorum neden diyecek olursanız ben para kazanmak için çabalarken bir diğer şahıs da faize yatırıp yattığı yerde kazanacak, bu adil değil ve dinen de uygun değil zaten...
O faizle senin dediğin farklı. Haberlerde bahsedilen politika faizi olarak geçer. Artırmak döviz karşısında değer kaybını önleyebilir , hatta değer kazandırabilir. Ama uzun vadede zararıda çoktur

Enflasyonun altında faiz insanları doviz emtia veya ürün almaya yönlendiriyor çünkü düşük faizin getirisi enflasyonun altında olduğu için insanlar banka da parasını tutmuyor, ayrıca TL'ye talep azalıyor ve döviz bu arada arttığı için haliyle boyuna para basıyorsun paran daha da değersizleşiyor. Yine malı alıp yatan kazanıyor yani hatta çok fazla kazandılar öyle böyle değil.
Sonradan bankalar politika faizi %8.5 olmasına rağmen çok yüksek TL faizi vermeye başladılar, mecburlar çünkü insanlar TL'de durmuyorlar kur korumalı çıkmasına rağmen yine dövize yönelim azalmadı hatta o kadar baskılanmasına rağmen sonunda serbest bırakılınca 23 küsürlere fırlamasının nedeni bu. Çok değil 2-3 sene önce Naci Ağbal döneminde dolar 6.50 leri görmüş faiz 19 lara çıkmıştı, enflasyon neredeyse 0 lamış eksilere düşmüştü, bir günde görevden aldılar, şimdi faiz büyük ihtimal %25 lere geleceği konuşuluyor dolar daha adil değerine gelmedi diyen çok fazla sanayici var faiz arttırımının dolara etkisi o dönemde olandan çok daha etkisiz olacak çünkü ekonomi güven ister şimdi faiz %25 değil 40 olsun o doları güven olmadıkça düşüremezsin kısacası faiz zengini zengin etmezken enflasyon servet aktarımına neden olur. Faiz Türkiye'de her zaman az kazandırmıştır ancak belirli dönemlerde de parayı iyi kurtarmıştır, doğru zamanda doğru yerde olmak lazım.
Oldukça güzel bir yazı. Millet siyaset tartışması bırakıp böyle konuyla alakalı konuşsa keşke

Sakurajima Mai

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Abdulkadir Erdem
İlgilendiği Kategoriler
Ekran kartı
O faizle senin dediğin farklı. Haberlerde bahsedilen politika faizi olarak geçer. Artırmak döviz karşısında değer kaybını önleyebilir , hatta değer kazandırabilir. Ama uzun vadede zararıda çoktur

Oldukça güzel bir yazı. Millet siyaset tartışması bırakıp böyle konuyla alakalı konuşsa keşke
Ozaman arttırmak kötü mü oluyor :unsure:

YazılımKafa

80+ Silver
Ozaman arttırmak kötü mü oluyor :unsure:
Artısıda var eksiside. Artırmanın amacı insanların borçlanma ya da para harcama isteğini azaltıp piyasadaki mevduat bolluğunu azaltmak, bu sayede bolluktan kaynaklı değer kaybını azaltmak ve yatırımcıların yabancı para birimleri yerine ₺ yi tercih etmesini sağlamak. ( Faiz getirisi vs)

Artısıda var eksiside. Artırmanın amacı insanların borçlanma ya da para harcama isteğini azaltıp piyasadaki mevduat bolluğunu azaltmak, bu sayede bolluktan kaynaklı değer kaybını azaltmak ve yatırımcıların yabancı para birimleri yerine ₺ yi tercih etmesini sağlamak. ( Faiz getirisi vs)
Azaltmanında faydası var ama şu durumda fayda yerine zarar oluşturur. İkisinide yerinde yapmak gerekir. Eğer enflasyon olmasaydı faizi azalıp ekonomi büyürdü. Şuan faizi artırmak enflasyonu düşürmek için önemli yollardan biri.

Azaltmanında faydası var ama şu durumda fayda yerine zarar oluşturur. İkisinide yerinde yapmak gerekir. Eğer enflasyon olmasaydı faizi azalıp ekonomi büyürdü. Şuan faizi artırmak enflasyonu düşürmek için önemli yollardan biri.
Şunu da ekleyeyim. Kur korumalı mevduat kademeli olarak kaldırılacak. Faizi azaltarak onu kaldırmak çok ciddi sorunlar açar. Benim tahminim faizin artırımı ile beraber kademeli kaldırılacağı yönünde. Yakın zamanda bunların yapılacağını düşünüyorum

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

• B1L0
    Hayırlı forumlar

Forum istatistikleri

Konular
1,016,437
Üyeler
161,048
Son üye