Neler Yeni

Yardım Frekans ve Voltaj Değişmiyor

kaidoaka

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Mehmet Yıldız
Selamlar iyi forumlar herkese.

Aşağıdaki sistem bilgilerini göreceğiniz bilgisayarda yapılan işlemler sonucu işlemci frekansı 3.75, voltaj değeri ise 0.85'de tıkalı kalmış. Oyun genel olarak oyun için kullanılıyor.

Olayın detayı şu şekilde;
Bilgisayar bir arkadaşıma ait ve işlemcinin 90 derece civarlarında çalışmasından ve ara ara bilgisayarın kapanmasından dolayı başka bir arkadaşından yardım alıyor. Yardım eden kişi AMD Ryzen Master ve BIOS üzerinde bir kaç işlem yaptırıyor ve sıcaklık değerleri baya düşüyor. Sonrasında kapanma sorunu devam ettikten sonra sorunun PSU'dan kaynaklı olduğunu öğreniyor ve bu yeni PSU'yu aldıktan sonra bu sorun da gidiyor. Uzunca bir süre bilgisayarı bu şekilde kullanıyor ve sonrasında yüksek sistem gereksinimi isteyen bir oyun sonrası çok düşük performans aldığını farkedip bana ulaştı. Cinebench R23 multicore testi sonrası 10000 civarlarında bir skor aldığını gördüm ve ne kadar deneme yapsak da (sadece 1 yol işe yaradı sayılır) işlemciyi normal frekanslarına getiremedik. İşlemci maksimum 48 dereceyi, frekans 3.75 3.76 gibi değerleri, voltaj değeri 0.85 civarını ve watt değerleri maksimum 35-36'yı görüyor. Overclock hakkında çok detaylı bir bilgim bulunmuyor, acemi sayılırım.

İşe yarayan tek çözüm AMD Ryzen Master'da Manuel modda frekans ve voltaj değerlerini girmekle oldu fakat bu tarz bir işlem yapmak istemiyor, sadece sıradan ilk kurulumdaki haline dönmesi yeterli. Manuel modda 1.20V ve 4.8Ghz denedik ve çalıştı fakat dediğim gibi OC işlemlerini kaldırmak istiyor.

Denediğimiz şeyler;
AMD Ryzen Master'daki diğer modları, defaultları ve bazı forumlarda ve youtube'daki ayarları denedik fakat yine sabit kaldı.
BIOS'da overclock'a dair bir kaç ayarı ( PBO, CPB kapatma gibi ) değiştirdik yine hiçbir etkisi olmadı.
BIOS'u sıfırladık yine olmadı, sıfırladıktan sonra Ryzen Master'ı sildik belki düzelir diye, yine olmadı.

Konu hakkında bilgi veya yardımda bulunabilirseniz çok sevinirim.

Ekran Kartı : SAPPHIRE Amd Radeon Rx 7900 Xt Pulse 20Gb Gddr6 320 Bit Ekran Kartı

İşlemci : AMD Ryzen 5 7600 - 3.80 GHz 6 çekirdek 39mb Önbellek soket AM5 Tray

Anakart : Gigabyte B650M Gaming X AX AMD B650 6400 MHz (OC) DDR5 Soket AM5 mATX Anakart

Ram : GoodRam 32GB(2x16) IRDM EXPO 5600mhz CL30 DDR5 Ram (IR-5600DL30S-32GDC)

Sıvı Soğutma : DeepCool LE520 WH 240 mm Intel(1700p)-AMD Uyumlu Sıvı Soğutucu

SSD : Adata ALEG-850L-1000GCS 1000 GB NVMe Legend 850 Lite PCI-e SSD

Güç Kaynağı : Thermaltake Toughpower 1350 W 80+ Silver Certified Semi-modular ATX Power Supply

Kasa : RAMPAGE ICEBLADE WHITE 7x120mm ARGB FANLI MidT ATX

Top Bottom