Selamlar. Okulun yanı sıra fitness yapıyorum. Geçen sene 6 ay yapmıştım ve bu sene tekrar başladık. 1-1,5 aydır devam ediyorum. Hamgi supplementleri kullanırsam gelişmeme daha yardımcı olur ? Arkadaşım creatin al dedi ama kelleşme mevzusundan dolayı emin olamadım. Ailemin 2 tarafı da kel çünkü. Tabi bu konu doğru mu bilmiyorum. Bir de preworkout e protein mevzusu var. Yurtta kaldığım için protein tozu almak mantıklı geldi. Yeterli proteini almak kolay olmuyor ? Tavsiyeleriniz nelerdir ? Bir de, diyelim bu supplementleri kullandım. Belli bi sğre sonra da spora ara verdim. Bunları kullanmış olmam çabuk sönmeme sebep olur mu ?
Problemim kilo vermek, 6 ay spor yaptığım süreçte 80 kilo civarından 72,5 lara düştüm. Salınca da 87 lere geldim. Yaşım 19 boy 1.75.
Abur cubur tarzı yemeyi genel de durduramıyorum.
Öncelikle bazı bilgiler tarafınıza yanlış aktarılmış. Tr piyasasında satılan Whey Protein tozlarının bir çoğu bitkisel proteinlerden elde edilmektedir. Analizlerin bir çoğu palavra. Protein alma durumunda sorun yaşayacağına eminim bende yıllarca yurtta kaldım ve bu süre zarfında spora devam ettim. Ve açıkça söyleyebilirim ki bir yarışma içerisinde değilsen makrolara bu kadar takılmamanı öneriyorum. Çünkü insan hem etçil hem otçul bir canlı. Bu sebepten dolayı bitkisel proteinlerde adelenin gelişmesine destek olacak. Whey proteine peynir altı suyu diye(sözde) 3000 tl harcayacağına 3000 tl ye bir çok farklı ürün alabilirsin.
Not: Genetik olarak anne ve baba da saç dökülme sorunu varsa ve o genleri sende aldıysan, ister Creatin kullan ister kullanma, saçların dökülecek. Ara verip tekrar başlama durumun söz konusu. Zaten 1 hafta hiç bir şey yemeden spora gitsen adelen yine dolgunlaşacak. Benden sana tavsiye en azından 1 ay geçmesine izin ver creatine başlamak için. Yoksa zaten doğal olarak oluşacak kas doluluğunu creatinden geldiğini zannettireceksin kendine.
Marka önerisi olmadan bütçene göre alman gereken bazı destekler;
1- C-Vit+zinc+D3-Vit efervesan tablet kullan. Bağışıklılık sistemin ne kadar güçlü olursa, bedenen iyileşme sürecin çok daha hızlı olacak ve bu sayede hasar vermiş olduğun kas daha hızlı iyileşip, daha güçlü bir şekilde bir sonra ki idman için hazır olacak.
2- Multivitamin kullan. Multivitamin seçimi yaparken dikkat etmen gerekenlerden birisi içerisinde kesinlikle antioksidan içeriği olsun. Eğer bulamazsan ekstra olarak antioksidan almanı öneririm.
3-Complex B vitamini kullan. Protein sentezini arttıracak ve onarım sürecini hızlandıracak. Beyin fonksiyonların çok daha iyi çalışması için önemlidir.
4-Balık Yağı kullan. Eğer bütçen uygunsa Krill oil olması şiddetle tavsiye ediyorum. Kalp beyin fonksiyonları için olmazsa olmaz bir takviye. Bence her insanın düzenli olarak kullanması gereken bir takviye.
5-Zinc Magnesium Aspartate (ZMA) Kullan. İçeriğine bakıldığı zaman Yenilenme, kalp sağlığı, uyku kalitesinde artış, stres kontrolü, kas ve kemik sağlığı, vücutta ki yaraların daha hızlı iyileşmesi, Protein sentezi, hemoglobin üretimi ve sperm oluşumu gibi faydaları var.
6-Preworkout kullanabilirsin, eğer kalp ya da böbreklerinde bir sorun yoksa. Bazı kişiler başlangıçta önermese de, daha önce spor yapmış insanların bir çoğu tekrar spora başladığı zaman eski haline, kaldırdığı kilolara ya da pump etkisine ulaşamadığı için mental olarak kötü hissediyor. Bunu preworkout ile minimuma düşürebilirsin ama en azından 1 2 hafta tanı kendine.
7- Glutamin kullan. Kas onarımı ve gelişimi için gerçekten çok faydalı bir supplement. Özellikle yeni başlıyorsun ağrılarını hafifletir.
6-İllede ben protein tozu kullanacağım dersen, Kaliteli markalara yönel. (Optimum - Weider - Scitec vb)
Not 2: Spor yaptığın sürede kilo verdiğinden bahsetmişsin ve bıraktığında hızlıca kilo almışsın. Zaten burada beslenme alışkanlığının çok kötü olduğunu görebiliyorum. Benden sana tavsiye öncelikle ana beslenme programını belirli bir sınıfa sokman gerekiyor. İlla ben kırmızı et tavuk eti yemeliyim balık yemeliyim, pirinç ya da patates yemeliyim gibi değilde, daha az işlenmiş hazır gıdalar yerine, ev yemeği tarzı yemeklere yönelmelisin, ve porsiyonlarını arttırmalısın. (Bunları söyleme sebebim evde olmayıp yurtta olman. Çünkü bir çok insan sana mükemmel programlar ya da önerilerde bulunacak ama yurtta kalmayan bilemez bunlara ulaşamayacağını). Ve çiğ işlenmemiş kuruyemiş tüket.