Emin Parlak
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 64
- İsim
- Muhammed Emin Yılmaz Parlak
knk gainward genelikle ısınan bir kart ve sadece sende değil. Bir X firması değişimi ile zorlanmış arkadaşa da bu kartı vermişlerdi ve bazı oyunlarda drop yaşatıyordu diye hatırlıyorum. Yani marka da en az model kadar önemli bence.Arkadaşlar merhaba öncelikle,
2 yıl önce H610M-A ASUS anakart, XPG 2x8 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, i3-12100F, EVGA GTX 1070 (6 yıldır kullanıyorum) olarak upgrade ettiğim sistemime 1 haftadır kullanmakta olduğum Gainward RTX 4070 Super Ghost model ekran kartını taktım. Sonuçlardan da upgradeden de gayet memnunum fakat ne yaparsam yapayım darboğaz sorununu çözemedim. Sorunun darboğaz olup olmadığını da tam olarak bilmiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.
Sistemim DDR4 bir sistem. İlerleyen zamanlarda DDR5'e geçmeyi düşünüyorum ama şu anlık işimi fazlasıyla görüyor bu sistem. Genel olarak oyunlarda ekran kartı hiçbir zaman %100 99'unu kullanamıyor. Heavenbenchmark, FurMark, OCCT gibi testleri de başarıyla geçti sistem. Anakartın BIOS'una girip ASUS Advanced OC Profile'ye de aldım, bu sayede arada oyunlarda 4100 MHz'den droplanıyordu işlemci. Bunu çözmüş oldum, artık maximum kapasitede kullanıyor. Anakartın BIOS ve sürücü Update'leri dahil hepsini yaptım. Ekran kartı driverini DDU ile kaldırıp sıfırdan kurdum ama sorun çözülmedi.
İzlediğim benchmarklarda aynı sistemi kullanan kişilerde bu denli düşük GPU kullanımına rastlayamadım, işlemci kartı rahatlıkla besliyordu oyunlarda, ona güvenip almıştım. Sizce bu soruna ne neden olabilir? Güç kaynağı da besliyor diye düşünüyorum. 750W bronz sertifika. Çözünürlüğü NVIDIA DSR ile 4K'ya çektiğimde ekran kartına %99 yük biniyor sorun ortadan kalkıyor. 1440p ASUS 170 Hz monitör DP ile kullanmaktayım.
Sistem konfigürasyonu:
- Anakart: ASUS H610M-A DDR4 3200 MHz.
- İşlemci: i5 13400F.
- Ekran kartı: Gainward RTX 4070 Super Ghost.
- RAM: XPG 3200 MHz 2x8 16 GB.
- Soğutucu: Cooler Master Master Masterliquid ML240L.
- Kasa: Everest Rampage tıtan 80Plus Bronze 750W (6 yıldır bu kasa ve PSU'yu kullanmaktayım, yaptığım upgradelerde hiç sıkıntı çıkarmadı.)
- Depolama: M.2 SSD: Kioxia Exceria Plus G3 lSD10Z001tg8 PCI-Express 4.0 1 TB.
- Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 27" 1 ms 2K IPS 170 Hz oyuncu monitörü.
- İşletim sistemi: Windows 11.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Bu testte de görüldüğü gibi, sadece anakart Z serisi.
Mesaj otomatik birleştirildi:
13400f' nin bu denli darboğaz yapacağını bilseydim direk am5 sisteme geçerdim, ama izlediğim sistem videoları olsun, benchmarklar olsun hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bariz bir şekilde kendimde fark ettim.
2k çözünürlükte en azından 4070 super'e bu denli darboğaz yapmamalıydı. Bir çözümü varsa, bilen biri varsa lütfen yardım ederse çok mutlu olurum. Sorun yazılımsal mı donanımsal mı bilmiyorum.