Neler Yeni

I7 12700KF TRAY İşlemci sıcaklık değeri normal mi?

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ayberk
Yeni almış olduğum Intel Core i7 12700KF 3.6GHz 25MB Önbellek 12 Çekirdek 1700 10nm Tray İşlemcim sonunda elime ulaştı ve test etmek istedim.
Test yapmak için Microsoft Store'dan Cinebench R23 programını indirdim. Tekli Çekirdek performansını test ederken bir problemle karşılaşmadım işlemcim ortalama 47-50 derecelerdeydi,
fakat Çoklu Çekirdek performansını test etmek için programı başlattığımda 3-4 saniye sonra işlemcim 80-90-100 derece bantlarında dolaşmaya başladı ve testi durdurdum. Oyun testi için CS2'de 1-2 tur
basit eğlence oynadım ama işlemcimde herhangi bir sıcaklık artışı (max 44-57 derece) olmadı. Aklıma herhangi bir şey gelmiyor ya almış olduğum işlemcide bir sıkıntı var ya da bu işlemci çok güçlü.
Atladığım ve ya bilmediğim konularda fikirlerinizi paylaşıp, yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.
(CPU Sıcaklığını kontrol etmek için GIGABYTE uygulamasını ve Core Temp programını kullanıyorum.)

Sistem Özelliklerim;
-İ7 12700KF
-RTX 3070 Ti 8GB
-B760 GAMING X DDR4
-4X8GB 32 GB 3600MHz
-650W 80+ Bronze
-Cooler Master MasterLiquid ML240L Soğutucu

Test.png

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Ayberk
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bazı forum sitelerinde benimle aynı sıkıntıyı yaşayan kişilerin yazılarını okuduğumda bulduğum (daha doğrusu onların bulduğu) çözümü denedim ve farkı gördüm.

Çözüm: Cpu voltajını BIOS ayarlarından "Auto" yerine manuel olarak ayarlıyoruz. İnternette biraz araştırma yaparak ve forumdaki insanların yazılarını okuyarak gördüğüm kadarıyla bir işlemciyi ortalama 1.10v ila 1.35v arasında bir voltaj değerinde kullanıyorlar.

"K" işlemcimizi (yani çarpan kilidi açık) test esnasında yüke bindirerek yüksek voltajlara ve yüksek frekanslara çıkartıyoruz, tabi yeterli bir soğutmamız yoksa haliyle işlemcimiz 90-100 derece bandında dolaşıyor. (Bu tür işlemciler için Anakart önerileri de var fakat hiç anlamadığım için ve yanlış bir bilgi vermemek için yazımda yer vermedim.)

Bu tür işlerde çok uzman bir bilgiye sahip değilim ama gerek Türk kaynaklarımızdan gerek yabancı kaynaklardan bunları ders olarak çıkartabildim. Eğer yanlışım varsa konu üzerinde uzman veya tecrübeli bilgi birikim sahibi kişiler destekte bulunurlarsa yardımlaşmış oluruz bizlerde öğrenmiş oluruz. Verdiğim bilgilerde yanlışım varsa düzeltirseniz çok sevinirim.

Şuanda Sistemime yaptığım ayar işlemcimin voltaj değerini BIOS üzerinden "Auto" yerine "1.25v" olarak değiştirdim. Tekrardan yapmış olduğum test sonuçları ektedir.

Okuduğunuz, zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ekler

• test.PNG
    test.PNG
    1.7 MB · Hit: 1
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,072,329
Üyeler
170,346
Son üye