Neler Yeni

İslam dininde müzik haram mı?

yusuftheayay

80+ Bronze
Arkadaşlar internette araştırabilirsiniz bunlar doğru mu yıllardır günah mı işledik?
Kanki yanlış yere sormuşsun bu forumdakilerin çoğu islamofobik al burda açıkça yazılmış incele.

Forumdaki insanları kaale alma, dinini iyice incele araştır öğren ona göre yaşa.

BlueLabels

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
996
İsim
Kaira Bilgic
Arkadaşlar internette araştırabilirsiniz bunlar doğru mu yıllardır günah mı işledik?
Yanlış bilmiyorsam bilmediğin şeyden sorumlu değilsin ama şuan her bilgiye ulaşabilirsin ve bu yüzden sorumlu tutuluyorsun yine bir ama koyuyorum bu çok genel bir konu değil yani aklına öyle gelince veya bir yerde denk gelince öğrenebileceğin bir şey bu yüzden şu zamana kadar işlediğin muhtemelen günah değildir diye düşünüyorum

EFI Shell

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,318
İsim
Semih Boran
Allah ı zikrederek geçireceğin süreyi müzik ile geçiştirdiğinden ötürü diye biliyorum. Ayrıca müziğin sözleri de önemli. Malum günümüz şarkıcıları sağ olsunlar piyasayı mahvettiler. Esrar, torba, küvette s*x, ona bastım buna kaydım, şu kadar param var, şu arabaya biniyorum tarzı, dinimizce de haram olan unsurları içerenler de günah. Üstelik bu şarkıları küçük veletler de söylüyor düşün.
Birde Elfaz-ı Küfürlü müzikler dolu.

Fatih Sultan Terim

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,596
İsim
Oozdmrsm
Bıçak ile adam öldürürsen yanlış ama yemek yaparsan doğru, Alkol ile içip sarhoş olursan yanlış ama sağlık sektöründe ya da temizlik işlerinde kullanırsan doğru.

Kısacası müzik var müzik var...
yani alizade dinlemek var ceza dinlemek var xD

Carlo

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Şimdi müziğin haram olduğunu Lokman Suresi 6. Ayetini kullanarak kanıt olarak gösteren kaynak ile mal paylaşımı ile ilgili olan Haşr Suresi 7. Ayetinin son kısmını alıp bunu hadislerin kabulü olarak değiştiren kaynak aynı olabilir mi?

Evet şimdi baktım aynıymış. Dinimiz İslam sitesi. Hatta ben farklı konular hakkında bunu yazdığım halde aynı konuda birleştirip vermişler.

Kanki yanlış yere sormuşsun bu forumdakilerin çoğu islamofobik al burda açıkça yazılmış incele.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Forumdaki insanları kaale alma, dinini iyice incele araştır öğren ona göre yaşa.

Kaale alınacak kaynağın ne olduğunu bir sayfa önceden yazmışım. :)

ayakliPC

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
40
İsim
Hakan
Ciddi bir konuya yaklaşımınız o kadar lakayıt ki sırf laf olsun diye yorum yapmış olmak için yorum yapma gereği duyuyor bazıları.

Özellikle "BENCE" diye fikir beyan edenlere şu aşağıdaki şekilde cevap veriyorum.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Müziği çalgılı ve çalgısız şeklinde ikiye ayırabiliriz. Çalgısız olanlar sözlerde bir aykırılık bulunmadığı, haram olan ortamlarda icra edilmediği sürece caizdir. Çalgılı müziklerin durumu hakkında ise alimler ihtilaf etmiştir. Bazıları zilsiz def dışındaki çalgı aletlerine cevaz vermemiştir, şayet müzik bunlardan biriyle icra ediliyorsa haramdır. Velev ki sözlerinde bir sorun olmasın. Bazıları ise çalgı aletlerini yasaklayan türden hadislerin lehviyyat (günaha kaçan eğlence) kapsamında olduğunu söylemiştir. Şayet müzik haram bir ortamda icra edilmiyorsa ve bestesinde, güftesinde, sözünde bir haram unsur yoksa her türlü çalgı aletiyle söylenebilir demiştir. Böyle özetleyebiliriz kısaca.

Yıllardır günah mı işlediniz? Olası. Zira günümüz Spotify piyasasında -bilhassa popüler parçalarda- konular alkol, seks, kadın üçgeninden dışarı çıkmıyor. Sözleri arasında küfür/sövgü olmayan doğru düzgün şarkı yok. Pek çok şarkıda kader gibi dini mefhumlara sövgü var yahut Tanrı'ya unutmak gibi eksikler atfediliyor. Örnekler çoğaltılabilir. Bunların günah olduğuna şüphe yok. Fakat bunları içermeyen müziklere direkt haram diyemeyiz, söylediğim gibi ihtilaflı bir konu. Genel olarak uzak durmak en doğrusu. Hafızayı da yıpratıyor zaten, gün içinde sürekli mırıldanırken buluyorsunuz kendinizi. Google Scholar'da müziğin bağımlılık edici yapısına yönelik makaleleri okuyabilirsiniz.

Ayrıca evvelden de belirttiğim gibi, forumun yaş ortalaması düşük. Ekserisi pek okuduğunu da anlamaz. Dini ve felsefi konular genelde sorulan soruyu makul bir zeminde cevaplamak üzere ilerlemez. Ad hominem ve grup baskısı yapılır, konuda da öyle olmuş zaten. Forumu teknoloji ve indirim ağırlıklı kullanmanız faydanıza olacaktır.

heroesturkey

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
312
İsim
Murat Gündoğdu
Müziği çalgılı ve çalgısız şeklinde ikiye ayırabiliriz. Çalgısız olanlar sözlerde bir aykırılık bulunmadığı, haram olan ortamlarda icra edilmediği sürece caizdir. Çalgılı müziklerin durumu hakkında ise alimler ihtilaf etmiştir. Bazıları zilsiz def dışındaki çalgı aletlerine cevaz vermemiştir, şayet müzik bunlardan biriyle icra ediliyorsa haramdır. Velev ki sözlerinde bir sorun olmasın. Bazıları ise çalgı aletlerini yasaklayan türden hadislerin lehviyyat (günaha kaçan eğlence) kapsamında olduğunu söylemiştir. Şayet müzik haram bir ortamda icra edilmiyorsa ve bestesinde, güftesinde, sözünde bir haram unsur yoksa her türlü çalgı aletiyle söylenebilir demiştir. Böyle özetleyebiliriz kısaca.

Yıllardır günah mı işlediniz? Olası. Zira günümüz Spotify piyasasında -bilhassa popüler parçalarda- konular alkol, seks, kadın üçgeninden dışarı çıkmıyor. Sözleri arasında küfür/sövgü olmayan doğru düzgün şarkı yok. Pek çok şarkıda kader gibi dini mefhumlara sövgü var yahut Tanrı'ya unutmak gibi eksikler atfediliyor. Örnekler çoğaltılabilir. Bunların günah olduğuna şüphe yok. Fakat bunları içermeyen müziklere direkt haram diyemeyiz, söylediğim gibi ihtilaflı bir konu. Genel olarak uzak durmak en doğrusu. Hafızayı da yıpratıyor zaten, gün içinde sürekli mırıldanırken buluyorsunuz kendinizi. Google Scholar'da müziğin bağımlılık edici yapısına yönelik makaleleri okuyabilirsiniz.
Ben dikkat etmeye çalışıyorum. Rahatsız etmeye başladı artık, her şarkıda seks duymak. Dwarf metal var mesela çok iyi. Orta çağda bir cücenin hayatından kıssalar anlatır gibi şarkıları. Ne küfür, ne inkar, ne seks, ne uyuşturucu. Sürekli hareket halinde ve çalışkanlık üstüne.

2023'e Kadar Yokum

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,494
İsim
Melih
İlgilendiği Kategoriler
Konu Dışı, Müzik
hadisler haram koyamaz. kuranda da yasak değil dinleyebilirsin.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
kuranda da yasak değil dinleyebilirsin.
Lokman suresi 6. ayet var. İttifakla buradan o çıkar diyemeyiz, nitekim denmemiş de. Farklı görüşler var. Lakin bu ayetten onu çıkaran çok olmuş. Ayrıca müzik var, müzik var. Böyle genel konuşmayın. Alkol, seks, kadın üçgeninden dışarı çıkmayan günümüz parçalarının çoğunun caiz olmadığı açıktır. Zira İslam'da haram olan pek çok unsuru barındırıyor. Barındırmakla da kalmıyor, övüyor.

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
haram olduğunu kabul ettiğin sürece sıkıntı yok
Böyle bir zorunluluk yok, zira çalgı aletlerini ortam ve sözler düzgün olduğu sürece helal gören pek çok alim var. İhtilaf edilmiş bir mesele. Haramı helal kabul etmenin küfür olması, icma edilmiş meselelerde geçerlidir. Birisi içkiye helal dese, sıkıntı büyük. Fakat çalgı aletlerinde aynı durum yok. Bunlar ictihadi meselelerdir. Farklı görüşler olabilir.

Top Bottom