Neler Yeni

Kader Hakkında Bir Soru

kaplanharun

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
İslam dininde kader ve kazaya iman, imanın 6 şartından biri. Benim bu konu hakkında bir sorum var ama anlatabilmem adına örneklendireceğim.
Örnek: Sabah uyanıyoruz ve hayatımızın son 15 dakikası kalıyor. İş için hazırlanıyoruz ve işe doğru arabamızla yol alıyoruz fakat vademiz doluyor ve biz de arabanın kontrolünü kaybedip hem başka birini hem de kendimizin hayatını sonlandırıyoruz. Peki eğer biz o sabah kendi irademizle işe gitmemeyi seçseydik ve uykumuzda ölseydik ne olurdu? Arabamız kaza yapılmış gibi bir hasar alır mıydı? Veya hayatını aldığımız kişi gene de bizim tarafımızdan mı öldürülecekti?
Aslında çok paradoks bir soru.
Ve sanırım cevabını bulamayız.
Vakti gelen herkes göçüyor deyip çekiliyorum ben.

Faristod

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,088
İsim
Arda Aydın
Kaderi bir ağaç gibi düşün birsürü dal var gidebileceğin. ve baştan son dala kadar nereye gideceğin önceden yazılmış.
senin son anda kararını değiştirmen o yolu değiştirmiyor zaten o şekilde belirlenmiş sadece sen farkında olmuyorsun bu durumun.
Yani sen eğer işe gidiyorsan ölüceksin işe gitmemeyi seçersen de bu önceden kaderinde yazılı olan şey olur, senin fikrini değiştirmenden dolayı kaderin değişmez.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,931
İsim
Sir Alex Ferguson
İlgilendiği Kategoriler
Konsol, Eğitim, Yazılım-Kodlama
Ya ne bileyim altta çıkan konulara bakıyorum.
3 haftalık konu la
Aynen pek bir şey olmaz bence
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hayat '' Yapsam, etsem'' gibi kelimelerle yürümüyor knk. ''Yaptım, ettim'' ile yürüyor.

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,859
İsim
Akın Taşkan
İslam dininde kader ve kazaya iman, imanın 6 şartından biri. Benim bu konu hakkında bir sorum var ama anlatabilmem adına örneklendireceğim.
Örnek: Sabah uyanıyoruz ve hayatımızın son 15 dakikası kalıyor. İş için hazırlanıyoruz ve işe doğru arabamızla yol alıyoruz fakat vademiz doluyor ve biz de arabanın kontrolünü kaybedip hem başka birini hem de kendimizin hayatını sonlandırıyoruz. Peki eğer biz o sabah kendi irademizle işe gitmemeyi seçseydik ve uykumuzda ölseydik ne olurdu? Arabamız kaza yapılmış gibi bir hasar alır mıydı? Veya hayatını aldığımız kişi gene de bizim tarafımızdan mı öldürülecekti?
Hayır arabanın bir kaderi yoktur, arabana bir şey olabilirdi de olmayabilirdi de. Ama adam illaki ölecekti. Çünkü ölüm ne 1 saniye geri, ne de b1 saniye ileri alınabilir. Başka bir şekilde de olsa aynı saatte o adam ölecekti.

Abranas

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
510
İsim
Semih Yıldız
Arkadaşlar tahmini cevabım bu konu hortladığından tekrar yazma gereği duydum:
Kader tek yönlü bir şey değil değişkenlik gösterir ama göstereceği değişkenlik de Allah tarafından bilinir. (İslam dinine göre) Biz tek bir senoryaya dayalı bir ölüm yaşamayız çünkü hepimiz böyle yaşasaydık yaşamamızın anlamı kalmazdı. 1. seçenekte ben öldüm, başkasını öldürdüm ve arabam hasar aldı. 2. seçenek farklı bir senaryo, kendi irademle gitmemeyi seçtim ve uykumda öldüm ama arabayla öldürdüğüm kişi de benimle aynı zamanda öldü. Arabamda hasar olmadı çünkü irademle ben o senaryoyu seçmedim

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,859
İsim
Akın Taşkan
Teşekkürler arkadaşlar. Sorunun cevabı sanırım bu:
Kendimiz kaderimizi irademizle şekillendirebiliyoruz yani ölümümüzün türlü türlü şekilleri var çünkü her şey sabit bir kadere bağlı değil. Çünkü eğer bağlı olsaydı yaşamamızın bir anlamı kalmazdı.

Bir beyin fırtınası yapmak istedim çok da güzel oldu farklı fikirleri görmek, teşekkürler.
Hocam kader tek bir yol değildir. Kader, yapabileceğin her türlü olasıklardır. Bir yol ayrımında sağdan gitmen de, soldan gitmen de kaderinde yazılırdır. Hangisine gidersen olacaklar bellidir. Cüzi iraden ile kaderin arasından kader seçiyorsun, ve Allah da hangi yoldan gideceğini biliyor. Yalnızca yarın öbür gün ahirette "ama ben öyle yapmayacaktım ki" deme diye bildiği hâlde seni sınamaya devam ediyor.

Abranas

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
510
İsim
Semih Yıldız
Hocam kader tek bir yol değildir. Kader, yapabileceğin her türlü olasıklardır. Bir yol ayrımında sağdan gitmen de, soldan gitmen de kaderinde yazılırdır. Hangisine gidersen olacaklar bellidir. Cüzi iraden ile kaderin arasından kader seçiyorsun, ve Allah da hangi yoldan gideceğini biliyor. Yalnızca yarın öbür gün ahirette "ama ben öyle yapmayacaktım ki" deme diye bildiği hâlde seni sınamaya devam ediyor.
Tahmini cevabımı üstte paylaştım tekrar zaren hocam sizin dediğinizle aynı anlama çıkıyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
89
İsim
Kerim
İlk başta kaderin tanımını bilmek gerekir.Kader İslam da ki anlamıyla ölçü matematik düzen irade demektir.Yani kendi kararlarımızı verebilmektir.Öyle alın yazısı falan bunlar hikaye hurafe şeyler başkan.Her insan kendi kararını kendi verir ve kendi kararından sorumludur.Allah bunu sadece tasdik eder ve bilir.Bunu sana şu örnekle açıklıyım 2 kişi (a ve b kişisi) satranç maçı yapıyorlar ve yanda onları izleyen bir c kişisi olsun c kişisi bu satranç oyununda en ilimli adam olsun c kişisi diyorki bu maçı a kişisi kazanacak ve gerçektende a kişisi kazansın.C kişisi en ilimli olduğundan dolayı bu maçın kimin kazanacağını bildi ama o öyle dedi diye sonuç öyle olmadı.Allah ta o şekilde her insandan ilimli olduğundan her şeyi tasdik eder ve bilir.Kader aynı bu örnekteki gibidir.Öyle alın yazısı falan dediğim gibi hikaye ve uydurmadır.

Top Bottom