Hocam bilmediğimden soruyorum. Bu kahvelerdeki şeftali ve kayısı tatları, kahve çekirdekleriyle meyveler aynı kamyonda taşındığı için mi üstlerine siniyor?
Alay amaçlı soruluyor gibi hissediyorum. Yanlış hissediyorumdur umarım.
Bugün bir barista ile konuştuk bunu. Kahvenin yetiştiği toprak ile alakalı bir durum. Kahve öyle bir bitki ki taklit etmeyi çok seviyor. Misal bir kakao ağacıyla kahve ağacı aynı toprakta yetiştirilirse kakao notaları kahveye geçer.
Aynı şey keza şeftali için de geçerli.
Misal Guatemala volkanik topraklarda yetişir. Bu yüzden kahvede is tadı vardır.
Sumatra'da toprak tadı vardır.
Brezilya kakao ve fındık notalarına sahiptir. Brezilya Santos içmiştim harbi harbi bitter çikolata tadı aldım.
Kahvenin nasıl işlendiği (doğal güneşte kurutma mı yoksa yıkama işlemi mi) kaç derecede kavrulduğu vesaire bir ton parametre vardır. Etiyopya kahvesi de kendi içinde ayrılır. Guatemala da aynı keza.
Brezilya da Santos ve Curado olarak iki çeşit vardır.
Son olarak şöyle söyliyim. Yine bir barista ile konuştum. Bana dediği şu oldu. O zaman kafam 1 milyondu. Tam anlamadım. Hatırladığım kadarıyla biri kenya kahvesi yetiştirmek için kenya'dan toprak alıyor kendi ülkesine götürüyor.
Bu bilglier yüzde yüz doğru mu bilmiyorum. %90 doğru ama.