- Reaksiyon skoru
 - 90

Laptopu eğimli kullanmak istiyorum fakat düşük segment laptoplarda fan bunun için uzun kullanımda uygun değilmiş. Fan ömrünü kısaltabilirmiş.
Laptop model numarası 82sc0098tx. Lenovo 16ARH7 ideapad gaming 3. Fan rulman türünü bulamadım. Bilen var mı? Yoksa giriş seviye olduğu için sleeve tip rulman olduğunu varsayacağım. Laptop orjinal fanı bulmak ta kolay olmayacağı için dikkat edicem. Fotoğraftan tespit mümkün değil sanırım. Notebookcheck'te de bilgi yok. İçini açıp fan model koduna bakmak gerekiyor. Açabilen arkadaşlardan yazabilirse sevinirim.
Laptop fanlarında kullanılan rulman tipleri
1. Sleeve bearing (kaymalı yataklı rulmanlar):
En ucuz ve en yaygın tip.
Yatay konumda en verimli çalışır. Uzun süre dikey/eğimli konumda çalıştırıldığında yağın dağılımı dengesiz olabilir → sürtünme artar, ömür biraz kısalabilir.
2. Ball bearing (bilyalı rulmanlar):
Daha pahalı modellerde kullanılır.
Her açıda rahatlıkla çalışabilir, eğim rulmana zarar vermez.
3. FDB / MagLev / Dynamic Fluid Bearing (sıvı dinamik yatak, manyetik destekli):
Modern premium laptoplarda var.
Açının hiçbir önemi yok, sıvı film veya manyetik ala
n fan milini dengeler.

Laptop model numarası 82sc0098tx. Lenovo 16ARH7 ideapad gaming 3. Fan rulman türünü bulamadım. Bilen var mı? Yoksa giriş seviye olduğu için sleeve tip rulman olduğunu varsayacağım. Laptop orjinal fanı bulmak ta kolay olmayacağı için dikkat edicem. Fotoğraftan tespit mümkün değil sanırım. Notebookcheck'te de bilgi yok. İçini açıp fan model koduna bakmak gerekiyor. Açabilen arkadaşlardan yazabilirse sevinirim.
Laptop fanlarında kullanılan rulman tipleri
1. Sleeve bearing (kaymalı yataklı rulmanlar):
En ucuz ve en yaygın tip.
Yatay konumda en verimli çalışır. Uzun süre dikey/eğimli konumda çalıştırıldığında yağın dağılımı dengesiz olabilir → sürtünme artar, ömür biraz kısalabilir.
2. Ball bearing (bilyalı rulmanlar):
Daha pahalı modellerde kullanılır.
Her açıda rahatlıkla çalışabilir, eğim rulmana zarar vermez.
3. FDB / MagLev / Dynamic Fluid Bearing (sıvı dinamik yatak, manyetik destekli):
Modern premium laptoplarda var.
Açının hiçbir önemi yok, sıvı film veya manyetik ala
n fan milini dengeler.