Bu Hatanın Nedenleri
Windows işletim sistemi, yalnızca yetkili uygulamaların belirli verilere ve sistemin parçalarına erişebilmesini sağlar. Windows’un önemli bir bileşeni, verileri için yetkisiz bir değişiklik algıladığında, Kritik Süreç Ölümü hatası (Critical Process Died error) hatasının gerçekleşmesine neden olarak hemen devreye girer.
Çoğu durumda bir sürücüdür. Örneğin, ses kartı sürücüleri, kötü amaçlı olarak hatalarla doludur ve aynısı belirli yazıcılar ve kablosuz genişletme kartları için de geçerlidir. Ama bazen hatanın nedeni hemen belli olmaz. Yepyeni dizüstü bilgisayarların sahiplerine Critical_Process_Died hatasıyla ilgili raporlar var ve bu hata, yıllarca kusursuz bir şekilde çalışmakta olan bir bilgisayarda kendiliğinden çalışmaya başlaması için duyulmamış bir şeydir.
Bu yüzden daha geniş bir yaklaşım benimsemek ve aynı anda birden fazla potansiyel sebebi ele almak çok önemlidir. Bu makalede açıklanan herhangi bir yöntemle başlayabilir ya da tek tek deneyebilirsiniz. Tamamen size kalmış. Yaptığınız her adımdan sonra test boyunca gerçekleştirmenizi şiddetle tavsiye ederiz, böylece hangi çözümün doğru olduğunu kendiniz biliyor olacaksınız.
Dediğim gibi ben ilk yöntemle başarılı oldum. Bunu iler ki satırlarda okuyacaksınız. Diğer yöntemler hiç işe yaramadı. Eğer bu yazıda yöntemler işe yaramazsa Windows 10 Format tek çare olabilir. Yada kurulum yaptığınız DVD Windows 10 onarım yapabilirsiniz.
İlk Yöntem: Mavi Ekranı onarın
Otomatik yeniden başlatmayı devre dışı bırakmak.
Çoğu durumda, Windows 10 bu hata oluştuğunda otomatik olarak yeniden başlatılacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu durumda, BSOD ile ilgili hata kodunu not etmek için yeterli zamanınız olmaz. Bu nedenle, Windows 10 mavi ekran hatasını düzeltme işleminizi başlatmak için hata ekranını bir süre tutmalısınız. İşte nasıl yapılacağı:
Bilgisayarınız simgesinde sağ tıklayın.
Özellikler’e gidin.
Açılan ekranda Gelişmiş Sistem Ayarları’nı tıklayın.
Bu ekranda Gelişmişe tıklayın.
Başlangıç ve kurtarma yazısının sağ tarafındaki Ayarlar kısmına tıklayalım.
Varsayılan işletim sistemi kısmında işletim sistemleri gösterme süresi kutusunu işaretleyin.
Sisteme hatası kısmında ise, sistem günlüğüne olay olarak yaz kısmına kutusunu işaretleyin.
Otomatik olarak yeniden yaz kısmı kutusu işaretini kaldırın.
Hata ayıklama bilgisi yaz kısmında otomatik bellek dökümü yazısını götürün.
Var olan dosyanın üzerine yaz kısmı işaretli olsun. Alttaki kısmın kutusunu işaretlemeyin.
Windows 10 da otomatik güncellemeyi tamamen kapatın.
Bu yazıdaki programı kullanarak otomatik güncellemeyi tamamen durdurursanız bu hata çıkmayacaktır.
Kötü yazılı aygıt sürücülerinden, bozuk sistem dosyalarına ve virüslere, hatalı depolama aygıtlarına kadar, aşağıdaki çözümler bu sorunların tümünü ele alır. Bunları uygulamak için bir bilgisayar uzmanı olmanıza gerek yok, sadece talimatlarımızı uygulayın.
Windows 10’da Temiz Önyükleme nasıl yapılır:
Başlat menüsünü açın ve “msconfig” yazın.
Sistem Yapılandırma uygulamasını açmak için enter tuşuna basın.
Hizmetler sekmesine gidin ve Tüm Microsoft hizmetlerini gizle seçeneğini işaretleyin.
Başlangıç sekmesine gidin ve Görev Yöneticisi’ni Aç’ı tıklatın.
Gördüğünüz tüm hizmetleri devre dışı bırakın.
Bilgisayarı yeniden başlatın.
Hem Güvenli Mod hem de Temiz Önyükleme, aşağıda açıklanan çözümleri uygulamanıza izin veren Critical_Process_Died hatasını geçici olarak düzeltilebilir.
Windows 10’da sistem geri yükleme nasıl kullanılır:
İşletim sisteminizin bir güncelleme veya yeni bir sürücü yükleyene kadar gayet iyi çalıştığını varsayarsak, Critical_Process_Died hatasıyla nasıl çözüleceğine dair en basit çözüm önceki çalışma durumuna geri dönmektir.
Sorunlu yazılım parçasını el ile kaldırabilir veya sistem geri yüklemesini kullanarak zaman içinde geri dönebilir ve Windows 10’un her büyük güncelleştirme veya sistem değişikliğinden önce sizin için oluşturduğu otomatik olarak oluşturulan yedeklemeleri kullanabilirsiniz.
Başlat menüsünü açın.
“Sistem geri yükleme” yazın.
Bir geri yükleme noktası oluştur seçeneğine tıklayın.
Sistem Koruması altında, Sistem Geri Yükleme’yi tıklayın.
Bir iletişim penceresi görünecek ve size tüm geri yükleme noktalarını gösterecektir.
İstediğiniz herhangi bir geri yükleme noktasını seçin ve seçiminizi onaylayın.
Windows değişiklik yapmayı bitirinceye kadar bekleyin.
Geri yükleme özelliği kişisel belgelerinizi ve dosyalarınızı silmez, bazı uygulamaları ve ayarları silebilir. Windows 10, önceki bir sürüme döndüğünüzde silinecek programları ve sürücüleri taramanızı sağlar. Bunları not alın ve son derece dikkatli bir şekilde yeniden yükleyin.
Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) Aracını Kullan:
SFC olarak bilinen Sistem Dosyası Denetleyicisi , Windows’un Windows sistem dosyalarındaki bozulmaları taramasını ve bozuk dosyaları geri yüklemesini mümkün kılan bir yardımcı programdır. Yardımcı program, Windows Resource Protection (WRP) altında bulunan ve Microsoft tarafından açıklandığı gibi işletim sisteminin bir parçası olarak yüklü olan sistem dosyalarının, klasörlerin ve kayıt defteri anahtarlarının değiştirilmesini önleyen dosyaları arar.
Sistem dosyalarını onarmak için SFC aracını nasıl kullanılır:
Başlat menüsünü açın.
“Cmd” yazın.
İlk sonuca sağ tıklayın (Komut İstemi) ve Yönetici olarak çalıştır’ı seçin.
“Sfc / scannow” yazın ve enter tuşuna basın.
İşlemin bitmesini ve bilgisayarınızı yeniden başlatmasını bekleyin.
Kötü amaçlı yazılımları tarayın:
Her gün yayınlanan yaklaşık 200.000 yeni kötü amaçlı yazılım örneğiyle, İnternete bağlı hiçbir bilgisayar gerçekten güvenli değildir. Modern kötü amaçlı yazılım önleme çözümleri, en son siber tehditlere karşı yeterli düzeyde koruma sunarken, işletim sisteminiz yine de virüs bulaşabilir ve bundan haberiniz olmayabilir.
Malwarebytes Anti-Malware , AdwCleaner , HitmanPro veya SUPERAntiSpyware gibi isteğe bağlı bir kötü amaçlı yazılım tarayıcısını öneriyoruz. Bu gelişmiş güvenlik çözümleri, mevcut virüs tarayıcınızla birlikte çalışarak, en tehlikeli siber hataların bile herhangi bir hasara yol açmadan yakalanma şansını artırabilir.
Web tarayıcınızda Flash’ı devre dışı bırakmayı düşünün, bir reklam engelleyici kurun ve zararlı sitelerin bulunduğu zararlı siteleri ziyaret etmekten kaçının.
Yukarıda açıklanan her yöntemi denerseniz Windows 10 Critical_Process_Died hatası çözerseniz bir kez bir kez çözdüğünüzde, bir geri dönüş yapmanın çok muhtemel değil. Dahası, bu makalede açıklanan yöntemler, diğer BSoD hata kodlarını ve diğer bilgisayar sorunlarını teşhis etmek ve çözmek için kullanılabilir.