Bu olayı duydum elbet ama kaynak araştırmasına girmemiştim.
Necati KOTAN'ın Tarih Fıkraları kitabı sayfa 13'te bahsedilmiş.(MEB yayınları)
Tabi kaynak olarakta Hüseyin Namık ORKUN, Türk Tarihi sayfa 24 kaynak göstermiş.
Ancak Türk Tarihi adlı kitaba ulaşamadım. Dayanağı ne bilemiyorum. İlk kitabın adına bakınca çokta kaynağı bulunan bir olay gibi durmuyor. Biraz öğüt verici hikaye olması amacıyla anlatılan safsata olabilir.
Tabi sadece birlikte olduğu kadınlardan biri verildiyse olay yaşanmış olabilir. Her ne kadar Türkler tek eşli olsada liderler bu kuralı esnetebiliyor. Ancak eşiyse böyle bir şeyin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Tarihi devrine göre yargılamak daha doğru olacağından ve eski Türk devletlerinde kadınlar erkeklerle eşit olduğundan, karısını vermiş olamaz.
Doğrusu Türkler yazılı eserlere pek önem vermediğinden kendi kayıtlarını tutmamışlar. Yabancı kaynaklardan edinilen bilgilerle öğreniyoruz. Osman Gazi hakkında bile kendi devrinde tutulmuş kaynağımız yok. Sadece 1.5 sayfalık yabancı kayıt bulunurken Mete Han devrinden kendimize ait kayıt olacağını zannetmiyorum. Varsada Çin kaynaklarında vardır. Akademik makalelere göz atmak gerek.