Neler Yeni

Mevlana Türk düşmanı mıdır?

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

Star trek

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
951
İsim
Mehmet bozan
Mevlana, Moğol istilalarından kaçıp Selçuklu topraklarına sığınan Afganistan kökenli Mavav'lardan biri. Onlardan Ege bölgesinde çok var. Esmer ve yuvarlak yüzlü kişiler.

shiedabro

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,459
İsim
Burak Doğan
anlamadım şimdi mevlana gerçektenk türk düşmanı mı

NespaY

80+ Silver

MacWix

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
640
İsim
HAYRETTİN KÖNEŞ
İnternette görmüştüm böyle bir şey doğru mu?

“Ben Yaşadıkça Kur'an'ın Bendesiyim.
Ben Hz. Muhammed'in (s.a.v) Ayağının Tozuyum.
Biri Benden Bundan Başkasını Naklederse;
Ondan da Şikayetçiyim, O Sözden de Şikayetçiyim”!​

Demiştir. Birilerinin çıkıpda zaman zaman bunu diyen birinin anlattığı kıssa ve menkıbelerini kendince yorumlaması veya istediği yöne çekmesi ve kendince bir kanaat oluşturmaya çalışması her zaman olan şeyler. Bir olayı ve karakterini merak ediyorsanız fikir belirtmeden ve başkasının fikrini doğru kabul ederek aktarmadan. Araştırmalı mümkünse ilk kaynağa ulaşmaya çalışmalısınız. Tarihi hangi şahsiyet için neler demiyorlar ki. Dünyada bir tane insan yoktur ki senin benim aklımdaki fikrimdeki haline tam ters bakanlar olmasın.

Dahası  
Reaksiyon skoru
68
İsim
Mustafa Dinçer

“Ben Yaşadıkça Kur'an'ın Bendesiyim.​

Ben Hz. Muhammed'in (s.a.v) Ayağının Tozuyum.​

Biri Benden Bundan Başkasını Naklederse;​

Ondan da Şikayetçiyim, O Sözden de Şikayetçiyim”!​

Demiştir. Birilerinin çıkıpda zaman zaman bunu diyen birinin anlattığı kıssa ve menkıbelerini kendince yorumlaması veya istediği yöne çekmesi ve kendince bir kanaat oluşturmaya çalışması her zaman olan şeyler. Bir olayı ve karakterini merak ediyorsanız fikir belirtmeden ve başkasının fikrini doğru kabul ederek aktarmadan. Araştırmalı mümkünse ilk kaynağa ulaşmaya çalışmalısınız. Tarihi hangi şahsiyet için neler demiyorlar ki. Dünyada bir tane insan yoktur ki senin benim aklımdaki fikrimdeki haline tam ters bakanlar olmasın.
türklerle alakası nedir 4lüğün anlayamadım ben

orhaneneskaratas

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
284
İsim
Orhan Enes Karataş
Gereksiz mesaj/Spam'a giriyor senin yazdığın daha bu kuralları bilmeden forumda dolaşıyorsun anladım öğrenirsin elbet bir gün.
Mesaj otomatik birleştirildi:
burayı soru-cevap platformu olarak görüyorsan dogrudur.

shiedabro

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,459
İsim
Burak Doğan
Gereksiz mesaj/Spam'a giriyor senin yazdığın daha bu kuralları bilmeden forumda dolaşıyorsun anladım öğrenirsin elbet bir gün.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Öyle görünüyor araştırınca.
o zaman mevlana benim respectimi kaybetti bro.

Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Harun Tosuntaş
Kural 18: Eski Konuları Yükseltmek
İnternette görmüştüm böyle bir şey doğru mu?
Hayır. Mevlana kesinlikle Türk düşmanı değildir.
Mevlana beyitlerinde Türk kelimesini kullanarak Moğolların zulmünden bahsediyordu. KaramanOğlu Mehmet Bey Türkçeyi düzenlemeden önce Türk kelimesi Moğolları da kapsıyordu.
Ayrıca Mevlana Celaleddin Rumi Farsça eserler yazmasına rağmen Türk olarak düşündüğünü beyitlerinde de söyler. İranlı dilbilimciler Mevlana'nın dilinin pürüzlü olduğunu söyler bu da bir kanıttır.
Yine Mevlana Beyitlerinde Türklere -yani bize- olan sevgisinden bahseder ve kendinin de Türk olduğunu açıkça beyan eder.
Mevlana ile Şems Tebrizi'nin dostluğu da gönül dostluğudur. Üzerilerine atılan iftiralar asılsızdır.
Kaynaklar:
Dip Not: Arkadadaşlar değerlerimize sahip çıkalım ve onları asılsız iddialara karşı muhafaza edelim.
Herkesi uyandırmaya bir tek uyanık yeter-MALCOM X

Respiky

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,616
İsim
Mertcan Uysal
Evet, 1243-1245 yılları arasında da Moğol işgaline yoldaşlarıyla birlikte yardım etmiştir. Türkleri kaba, yıkıcı ve gereksiz olarak tanımlar. Türk alevilerden de ayrıyeten nefret eder
1734620151207.png

oyuncu989

80+
Mevlananın nasreddin hocayı diğer ismi ile ahi evranı moğol karşıtı olduğu için öldürdüğü iddia edilir.

stereohearts

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
15,374
İsim
Enes
Instagram
@stereocrypex
Steam
✪SoloTürk
Twitter
rulerkoala
Discord
stereohearts#1401
"Kan dökücü Oğuz Türkleri, malları yağma etmek üzere bir köye girdiler."

"Konya şehri de yine merhametsiz Türk zalimlerin eliyle harap olacaktır."

Mesnevi (Mevlananın kitabı):
"Kan dökücü Oğuz Türkleri, malları yağma etmek üzere bir köye girdiler. O köyün eşrafından iki kişi yakalayıp birini öldürmeye niyet ettiler. Öldürmek üzere elini bağladıkları zaman dedi ki: “Padişahlar, yüce erler. Niye benim kanıma kastediyorsunuz. Neden benim kanıma susadınız? Öldürülmemde ki maksat, garaz ne? Görüyorsunuz ya, gördüğünüz gibi yoksulum, çırçıplak bir adamım” Oğuzların biri “Arkadaşın korksun, ürksün de altınları çıkarsın diye öldürüyoruz” dedi. Adam “O benden yoksul” deyince Oğuz, “Haber verdiler onun altını var.” dedi." (Mevlânâ, Mesnevî, Çev. Veled İzbudak, C. 2, s. 234.)

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Top Bottom