barsisa
80+
- Katılım
- 4 Kasım 2024
- Mesajlar
- 78
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 50
- İsim
- Elyesa
Öncelikle Modern fiziğin ortaya cıkışı ışık hızı hakkında bir kac düşünceyle başlamıştır kimisi demiştir dünyada ether diye bir madde var(MİCHELSON-MORSEY DENEYİ) o ışık hızını değiştiriyor kimisi yok demiştir vs.
Daha sonra atom saatleri ucaklara yerleştirip yüzlerce deney yapıldı zamanın cok kısa minim olarak kısaldıgı görüldü hıza bağlı.
Ve şöyle bir mesele ortaya cıktı eğer bir cisim ışık hızına yaklaşırsa zaman yavaşlar.
Mesela uzaya birisini gönderelim onun vücut fonksinları yavaşlayacak ve geç yaşlanacak.Ve mesela ışık hızıyla giden bir cismin boyutu hangi yönde gidiyorsa ışık hızıyla o yönün doğrultusunda azalır.
Fizik tarihinin en büyük problemlerinden ve en büyük hayalkırıklıklarından biride siyah cisim ışımasıdır.
DALGABOYU.T=SABİT EĞER SICAKLIK ARTARSA DALGA BOYU AZALIR ( DALGA BOYU ARTARSA SICAKLIK AZALIR.)
ön görüye göre sürekli sabit bir şekilde olmalı ama gercekte öyle değil bundan mütevellitte modern fizik ortaya cıkar.
Kara cisim ise; üzerine düşen tüm ışınımı soğuran ve hiçbirini yansıtmayan, bu sebeple de kara olması gerektiğini ön gördüğümüz, tamamen varsayımsal bir cisimdir.
Daha sonra ışıma ceşitleri var
1)Lyman: mor ötesi ışıktır güclüdür enerjisi
2)Balmer:Görünür ışıktır
3)Paschen:KızılÖtesi enerjisi daha kücüktür
Fotoelektrik ve Compton sacılmaları var
fotoelektrik olan anot katot arasında boşluklar var işte yukarıdan ışık gönderiyoruz eğer gönderdigimiz ışığımız güclü ise katottan elektron söker.
burada mevzu şu her foton bir elektron kopardıgı için foton sayısı artarsa koparılan elektron sayısıda artar ve akımımız artar.
Kesme voltu kullanılan metale bağlıdır.
anot katot arası mesafe azalırsa eğer kenara köşeye kacan elektron sayısı azalcagı icin akımımız artar
Metal yüzeye gönderilen bir foton, enerjisini metalyüzeyinde bulunan tek bir elektrona aktararak yok olur. Birfoton ancak bir elektron sökebilir. Metal üzerine bağlı olanelektronun foton yardımıyla kopartılması için en küçükenerjiye bağlanma (eşik) enerjisi (E0) adı verilir. Enerji=h.c=h/f
Devrede üreteç yoksa katot yüzeyine, bağlanma enerjisinden daha büyükenerjili fotonlar gönderildiğinde burada kopanfotoelektronların birkısmı anota ulaşarak devrenin tamamlanmasını sağlar. Anota ulaşan elektronlar sayesinde ampermetrenin üzerinden akım geçer.Bu devrede ampermetreden geçen fotoelektrikakım (i0);1. Işık şiddeti ile doğru orantılıdır. Işık şiddetinin,yani foton yoğunluğunun artırılması katottan sökülen fotoelektronların sayısını artırır ve anoda daha çok elektron ulaşabilir.2. Işık enerjisi ile doğru orantılıdır. Gelen fotonların enerjisini artırmak için fotonların frekansları artırılmal ıveya dalga boyları azaltılmalıdır. Gelen fotonların enerjisinin büyük olması durumunda yüzeyden kopan fotoelektronların kinetik enerjisi büyük olur ve anot yüzeyine ulaşma ihtimali o kadar fazla olur.3. Yüzeyden kopan fotoelektronların kinetik enerjisini artırmak için bağlanma enerjisi küçük olan yüzeyler kullanılmalıdır. Bu durumda büyük kinetik enerjiye sahip olan fotoelektronların anota ulaşma ihtimalleri artmış olur.4. Metal levhalar arasındaki uzaklıkla ters orantılıdır. Işık düştüğünde rasgele yönlere saçılan elektronlaranot - katot arası mesafe azaldığında anota çarpma ihtimalleri artar. Uzaklık artırılırsa i0 azalır. 5. Katota gelen fotonlara engel olmamak şartıyla,anot yüzeyinin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. 6. Kaynağın levhaya uzaklığı ile ters orantılıdır. Kaynaktan çıkan ışık hüzmesi katota paralel geliyorsa kaynağın uzaklığı fotoelektrik akımı değiştirmez. Ancak noktasal bir kaynak kullanılıyorsa katota yaklaştırılan kaynaktan çıkan foton yoğunluğu artacağından fotoelektrik akımı da artar.
Bir fotosel devreye şekildeki gibi üreteç bağlandığında anottan katota doğru bir elektrik alan oluşur. Bu durumda elektrik alan içindeki fotoelektronlara elektrikalana zıt yönde bir elektriksel kuvvet etki eder. Fotoelektronların sahip olduğu kinetik enerjiye ek olarak W = eV enerjisini de alan fotoelektronlar anota daha çoksayıda ve daha yüksekenerji ile varacaklardır.Bu da fotoelektrik akımını artırır. Potansiyel farkının belli bir değere ulaşmasından itibaren katottan kopanelektronların tamamı anota ulaşır. Bu durumda akım maksimum değere ulaşır.Katottan sökülen fotoelektronların tümünü anota ulaştıran gerilime doyma gerilimi (Vd), doyma gerilimindeki akıma da doyma akımı ya da maksimum akım(imax) denir.Doyma geriliminin etkisi ile maksimum akıma ulaşıldıktan sonra fotoelektrik akım şiddeti,1. Işığın frekansı2. Anot katot arası uzaklık 3. Anot levhanın yüzey alanının büyüklüğü niceliklerinden etkilenmez. Ancak fotoelektronların sayısını artıracak değişiklikler maksimum akımı artırır. Fotoelektronların her birinin anota çarptığında kinetik enerjisi;bağıntısından bulunur. hv+ev=eb+ek
üretecin (+) kutbukatota, (-) kutbu da anota bağlanırsa, katottan anota doğrubir elektrik alan oluşur. Elektrik alan içinde kalan fotoelektronlara etki eden elektriksel kuvvet, katottan sökülenfotoelektronların anota ulaşmasını engelleyecektir. Fakatbuna rağmen büyük hıza sahip olan fotoelektronlar akımıngeçişini devam ettirir. Katot - anot arası ters gerilimin bellibir değerinde akım kesilir. Akımın kesilme sebebi fotoelektronların maksimum kinetik enerjilerinin bile anota ulaşmaya yetmemesidir. Fotoelektrik akımını sıfır yapan bupotansiyel farkına, kesme potansiyel farkı (Vk) denir.
i kesme potansiyelfarkı,1. Gelen ışığın frekansı ile doğru orantılıdır.Frekans arttıkça artar, azaldıkça azalır.2. Gelen ışığın dalga boyu ile ters orantılıdır.Dalga boyu arttıkça azalır, azaldıkça artar.3. Katotdaki metalin bağlanma enerjisi ile ters orantılıdır. Bağlanma enerjisi arttıkça azalır, azaldıkça artar.
Akımların maksimum değerlerinin farklı olması, K nınışık şiddetinin (foton sayısının) L ninkinden büyükolduğunu gösterir. Kesme gerilimlerinin eşit olması da, K ve L ışık fotonlarının enerji, frekans ve dalga boylarının (renklerinin)aynı olduğunu gösterir.
Maksimum akımların aynı olması K ve L ışıklarının şiddetlerinin (foton sayılarının) eşit olduğunu gösterir. K nın kesme geriliminin L den büyük olması ( VK > VL)K fotonlarının enerjisinin L fotonlarının enerjisinden büyük olduğunu gösterir. Dolayısıyla K nın frekansı L den büyük, K nın dalga boyu L den küçüktür. Aynı renkli K ve L ışık demeti farklı fotosellere gönderildiğinde fotoelektrik akım - potansiyel farkı grafiği şekildeki gibi olursa, Einstein’in fotoelektrik denkleminden, gelen ışığın fotonlarının enerjisi aynı olduğundan, K nın kesme geriliminin L nin kinden büyük olması, K ışınlarının ulaştığı metalin bağlanma enerjisinin L ışınlarının ulaştığı metalinkinden küçük olduğunu gösterir.
Bağlanma enerjilerinin aynı olduğu farklı iki fotosel lambaya gönderilen K ve L ışık demetlerinin fotoelektrik akımın - potansiyel farkına bağlı grafikleri şekildeki gibi ise, Maksimum akımların eşit olması K ve L ışık şiddetlerinin (foton sayılarının) eşit olduğunu gösterir. Kesme potansiyel farklarının eşit olması da K ve Lışık fotonlarının enerjilerinin eşit olduğunu gösterir. Dolayısıyla K ve L fotonlarının frekansları ve dalgaboyları aynıdır. K nın i0 akımının L den büyük olması, K ışınlarının gönderildiği fotoselde anot - katot arasındaki uzaklığın küçük olduğundan veya K ışınlarının kullanıldığı fotoseldeki katot levhanın yüzey alanının büyük olmasından kaynaklanır.
Akıları eşit, farklı frekanstaki ışıklar, aynı fotosel lambaya aynı biçimde düşürülürse, fotoelektrik akım -potansiyel farkı grafiği şekildeki gibi olmaktadır.Burada ışık frekanslarının artışı i0 akımının artışınaneden olurken, maksimum fotoelektrik akımını (imax)etkilememektedir.Einstein’in fotoelektrik denkleminde bağlanma enerjileri eşit olduğuna görekesme potansiyel farkının büyük olması halinde, gelen fotonun daenerjisinin büyük olduğu anlaşılır.
Compton sacılmasında şunu bilin yeter Yansıyan Foton Enerjisi<Gelen Fotonun Enerjisi Gelen foton enerjisi=Yansıyan Foton enerjisi + Elektronun kinetik enerjisi
böylelikle gelenin dalgaboyu< yansıyanın dalga boyu (Enerji Momentum doğru orantılı dalgaboyu ters orantılı.) E ile P aynı ikisi artarsa dalgaboyu azalır ikisi azalırsa dalgaboyu artar
Dostlar devamında Radyoaktiviteler var bunada kısa özet gecelim
Fisyon: farkettiniz tek bir tane i harfi var o teki parcalayan ve acıga cıkan enerji yani bilimsel olarak bir elementi parcalayıp ortaya cıkan enerji
Füsyon: farkettiniz ise bir tane ü var birleştiriyor bu da füsyon tepkimelerine denktir. yanı ufak parcalardan büyük parcalar ü de ki iki noktanın bir araya gelmesi gibi düşünün.
Elementler ışıma yaparlar kararsız halden kararlı hale gecirmeye calışır bundan mütevellit
Çekirdeğindeki proton sayısı nötron sayısına eşit olan (proton sayısı/nötron sayısı≈1) atomlar kararlı olup ışıma yapmazlar yani tanecikler ya da ışık yayarak kendiliğinden parçalanmazlar.
Alfa ışımaları demek maddenden He koparmak He kütle no 4 atom no 2 oldugu icin 2 proton 4 de kütle no azalır 2 de nötronu azaltır.
Beta ikiye ayrılır (+)beta (-)beta + beta demek proton nötrona dönüşüyor (-) nötron protona dönüşüyor cekirdekte elektron bulunmasa bile beta ışımalarında proton ve elektron oluşur .
gama ışımaları enerjileri yüksek sapmadan ilerler
Bu notlar sağlamdır arkadaşlar cıkan sorular buradan cıkmıştır.
Daha sonra atom saatleri ucaklara yerleştirip yüzlerce deney yapıldı zamanın cok kısa minim olarak kısaldıgı görüldü hıza bağlı.
Ve şöyle bir mesele ortaya cıktı eğer bir cisim ışık hızına yaklaşırsa zaman yavaşlar.
Mesela uzaya birisini gönderelim onun vücut fonksinları yavaşlayacak ve geç yaşlanacak.Ve mesela ışık hızıyla giden bir cismin boyutu hangi yönde gidiyorsa ışık hızıyla o yönün doğrultusunda azalır.
Fizik tarihinin en büyük problemlerinden ve en büyük hayalkırıklıklarından biride siyah cisim ışımasıdır.
DALGABOYU.T=SABİT EĞER SICAKLIK ARTARSA DALGA BOYU AZALIR ( DALGA BOYU ARTARSA SICAKLIK AZALIR.)
ön görüye göre sürekli sabit bir şekilde olmalı ama gercekte öyle değil bundan mütevellitte modern fizik ortaya cıkar.
Kara cisim ise; üzerine düşen tüm ışınımı soğuran ve hiçbirini yansıtmayan, bu sebeple de kara olması gerektiğini ön gördüğümüz, tamamen varsayımsal bir cisimdir.
Daha sonra ışıma ceşitleri var
1)Lyman: mor ötesi ışıktır güclüdür enerjisi
2)Balmer:Görünür ışıktır
3)Paschen:KızılÖtesi enerjisi daha kücüktür
Fotoelektrik ve Compton sacılmaları var
fotoelektrik olan anot katot arasında boşluklar var işte yukarıdan ışık gönderiyoruz eğer gönderdigimiz ışığımız güclü ise katottan elektron söker.
burada mevzu şu her foton bir elektron kopardıgı için foton sayısı artarsa koparılan elektron sayısıda artar ve akımımız artar.
Kesme voltu kullanılan metale bağlıdır.
anot katot arası mesafe azalırsa eğer kenara köşeye kacan elektron sayısı azalcagı icin akımımız artar
Metal yüzeye gönderilen bir foton, enerjisini metalyüzeyinde bulunan tek bir elektrona aktararak yok olur. Birfoton ancak bir elektron sökebilir. Metal üzerine bağlı olanelektronun foton yardımıyla kopartılması için en küçükenerjiye bağlanma (eşik) enerjisi (E0) adı verilir. Enerji=h.c=h/f
Devrede üreteç yoksa katot yüzeyine, bağlanma enerjisinden daha büyükenerjili fotonlar gönderildiğinde burada kopanfotoelektronların birkısmı anota ulaşarak devrenin tamamlanmasını sağlar. Anota ulaşan elektronlar sayesinde ampermetrenin üzerinden akım geçer.Bu devrede ampermetreden geçen fotoelektrikakım (i0);1. Işık şiddeti ile doğru orantılıdır. Işık şiddetinin,yani foton yoğunluğunun artırılması katottan sökülen fotoelektronların sayısını artırır ve anoda daha çok elektron ulaşabilir.2. Işık enerjisi ile doğru orantılıdır. Gelen fotonların enerjisini artırmak için fotonların frekansları artırılmal ıveya dalga boyları azaltılmalıdır. Gelen fotonların enerjisinin büyük olması durumunda yüzeyden kopan fotoelektronların kinetik enerjisi büyük olur ve anot yüzeyine ulaşma ihtimali o kadar fazla olur.3. Yüzeyden kopan fotoelektronların kinetik enerjisini artırmak için bağlanma enerjisi küçük olan yüzeyler kullanılmalıdır. Bu durumda büyük kinetik enerjiye sahip olan fotoelektronların anota ulaşma ihtimalleri artmış olur.4. Metal levhalar arasındaki uzaklıkla ters orantılıdır. Işık düştüğünde rasgele yönlere saçılan elektronlaranot - katot arası mesafe azaldığında anota çarpma ihtimalleri artar. Uzaklık artırılırsa i0 azalır. 5. Katota gelen fotonlara engel olmamak şartıyla,anot yüzeyinin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. 6. Kaynağın levhaya uzaklığı ile ters orantılıdır. Kaynaktan çıkan ışık hüzmesi katota paralel geliyorsa kaynağın uzaklığı fotoelektrik akımı değiştirmez. Ancak noktasal bir kaynak kullanılıyorsa katota yaklaştırılan kaynaktan çıkan foton yoğunluğu artacağından fotoelektrik akımı da artar.
Bir fotosel devreye şekildeki gibi üreteç bağlandığında anottan katota doğru bir elektrik alan oluşur. Bu durumda elektrik alan içindeki fotoelektronlara elektrikalana zıt yönde bir elektriksel kuvvet etki eder. Fotoelektronların sahip olduğu kinetik enerjiye ek olarak W = eV enerjisini de alan fotoelektronlar anota daha çoksayıda ve daha yüksekenerji ile varacaklardır.Bu da fotoelektrik akımını artırır. Potansiyel farkının belli bir değere ulaşmasından itibaren katottan kopanelektronların tamamı anota ulaşır. Bu durumda akım maksimum değere ulaşır.Katottan sökülen fotoelektronların tümünü anota ulaştıran gerilime doyma gerilimi (Vd), doyma gerilimindeki akıma da doyma akımı ya da maksimum akım(imax) denir.Doyma geriliminin etkisi ile maksimum akıma ulaşıldıktan sonra fotoelektrik akım şiddeti,1. Işığın frekansı2. Anot katot arası uzaklık 3. Anot levhanın yüzey alanının büyüklüğü niceliklerinden etkilenmez. Ancak fotoelektronların sayısını artıracak değişiklikler maksimum akımı artırır. Fotoelektronların her birinin anota çarptığında kinetik enerjisi;bağıntısından bulunur. hv+ev=eb+ek
üretecin (+) kutbukatota, (-) kutbu da anota bağlanırsa, katottan anota doğrubir elektrik alan oluşur. Elektrik alan içinde kalan fotoelektronlara etki eden elektriksel kuvvet, katottan sökülenfotoelektronların anota ulaşmasını engelleyecektir. Fakatbuna rağmen büyük hıza sahip olan fotoelektronlar akımıngeçişini devam ettirir. Katot - anot arası ters gerilimin bellibir değerinde akım kesilir. Akımın kesilme sebebi fotoelektronların maksimum kinetik enerjilerinin bile anota ulaşmaya yetmemesidir. Fotoelektrik akımını sıfır yapan bupotansiyel farkına, kesme potansiyel farkı (Vk) denir.
i kesme potansiyelfarkı,1. Gelen ışığın frekansı ile doğru orantılıdır.Frekans arttıkça artar, azaldıkça azalır.2. Gelen ışığın dalga boyu ile ters orantılıdır.Dalga boyu arttıkça azalır, azaldıkça artar.3. Katotdaki metalin bağlanma enerjisi ile ters orantılıdır. Bağlanma enerjisi arttıkça azalır, azaldıkça artar.
Akımların maksimum değerlerinin farklı olması, K nınışık şiddetinin (foton sayısının) L ninkinden büyükolduğunu gösterir. Kesme gerilimlerinin eşit olması da, K ve L ışık fotonlarının enerji, frekans ve dalga boylarının (renklerinin)aynı olduğunu gösterir.
Maksimum akımların aynı olması K ve L ışıklarının şiddetlerinin (foton sayılarının) eşit olduğunu gösterir. K nın kesme geriliminin L den büyük olması ( VK > VL)K fotonlarının enerjisinin L fotonlarının enerjisinden büyük olduğunu gösterir. Dolayısıyla K nın frekansı L den büyük, K nın dalga boyu L den küçüktür. Aynı renkli K ve L ışık demeti farklı fotosellere gönderildiğinde fotoelektrik akım - potansiyel farkı grafiği şekildeki gibi olursa, Einstein’in fotoelektrik denkleminden, gelen ışığın fotonlarının enerjisi aynı olduğundan, K nın kesme geriliminin L nin kinden büyük olması, K ışınlarının ulaştığı metalin bağlanma enerjisinin L ışınlarının ulaştığı metalinkinden küçük olduğunu gösterir.
Bağlanma enerjilerinin aynı olduğu farklı iki fotosel lambaya gönderilen K ve L ışık demetlerinin fotoelektrik akımın - potansiyel farkına bağlı grafikleri şekildeki gibi ise, Maksimum akımların eşit olması K ve L ışık şiddetlerinin (foton sayılarının) eşit olduğunu gösterir. Kesme potansiyel farklarının eşit olması da K ve Lışık fotonlarının enerjilerinin eşit olduğunu gösterir. Dolayısıyla K ve L fotonlarının frekansları ve dalgaboyları aynıdır. K nın i0 akımının L den büyük olması, K ışınlarının gönderildiği fotoselde anot - katot arasındaki uzaklığın küçük olduğundan veya K ışınlarının kullanıldığı fotoseldeki katot levhanın yüzey alanının büyük olmasından kaynaklanır.
Akıları eşit, farklı frekanstaki ışıklar, aynı fotosel lambaya aynı biçimde düşürülürse, fotoelektrik akım -potansiyel farkı grafiği şekildeki gibi olmaktadır.Burada ışık frekanslarının artışı i0 akımının artışınaneden olurken, maksimum fotoelektrik akımını (imax)etkilememektedir.Einstein’in fotoelektrik denkleminde bağlanma enerjileri eşit olduğuna görekesme potansiyel farkının büyük olması halinde, gelen fotonun daenerjisinin büyük olduğu anlaşılır.
Compton sacılmasında şunu bilin yeter Yansıyan Foton Enerjisi<Gelen Fotonun Enerjisi Gelen foton enerjisi=Yansıyan Foton enerjisi + Elektronun kinetik enerjisi
böylelikle gelenin dalgaboyu< yansıyanın dalga boyu (Enerji Momentum doğru orantılı dalgaboyu ters orantılı.) E ile P aynı ikisi artarsa dalgaboyu azalır ikisi azalırsa dalgaboyu artar
Dostlar devamında Radyoaktiviteler var bunada kısa özet gecelim
Fisyon: farkettiniz tek bir tane i harfi var o teki parcalayan ve acıga cıkan enerji yani bilimsel olarak bir elementi parcalayıp ortaya cıkan enerji
Füsyon: farkettiniz ise bir tane ü var birleştiriyor bu da füsyon tepkimelerine denktir. yanı ufak parcalardan büyük parcalar ü de ki iki noktanın bir araya gelmesi gibi düşünün.
Elementler ışıma yaparlar kararsız halden kararlı hale gecirmeye calışır bundan mütevellit
Çekirdeğindeki proton sayısı nötron sayısına eşit olan (proton sayısı/nötron sayısı≈1) atomlar kararlı olup ışıma yapmazlar yani tanecikler ya da ışık yayarak kendiliğinden parçalanmazlar.
Alfa ışımaları demek maddenden He koparmak He kütle no 4 atom no 2 oldugu icin 2 proton 4 de kütle no azalır 2 de nötronu azaltır.
Beta ikiye ayrılır (+)beta (-)beta + beta demek proton nötrona dönüşüyor (-) nötron protona dönüşüyor cekirdekte elektron bulunmasa bile beta ışımalarında proton ve elektron oluşur .
gama ışımaları enerjileri yüksek sapmadan ilerler
Bu notlar sağlamdır arkadaşlar cıkan sorular buradan cıkmıştır.