Nasıl birikim yapabilirim?

Falcon 9

80+
Reaksiyon skoru
156
Merhabalar, 11. sınıf öğrencisiyim. İki yıldır devletten burs alıyorum ve ailemden 1 kuruş para almıyorum; alsam bile nadiren, birkaç yüz lira oluyor. Şu ana kadar paramı hep harcadım, hiç kenara köşeye atmadım; illa harcayacak bir yer buldum.

Şimdi ise hiç yoktan biraz para biriktirmek istiyorum. Ay sonunda yol parası, yemek ve biraz ekstra harcamadan sonra yaklaşık 1–1,5 bin TL kalıyor. Biliyorum, az bir miktar ama en azından bunu nasıl minimum değer kaybıyla biriktirebilirim? Altın almak mı daha mantıklı olur, döviz mi?

Bazı sebeplerden dolayı ailemle banka ya da döviz hesabı açtırmak istemiyorum. Bu şartlarda en sağlıklı birikim yöntemi ne olur? Döviz nerelerden alınır? Kuyumcular 1 gramın altında altın satar mı? İlla altın ya da döviz olmasına da gerek yok; paramın değeri düşmesin yeterli. (Borsa işlerine hiç girmek istemiyorum; çünkü bizzat dayımın borsada batışına şahit oldum ve zaten 18 yaş üstü olmak gerekiyor sanırım.)

Şimdiden teşekkürler.

Banka hesabı aç oradan döviz biriktir diyeceğim ama açamıyorsun. Kuyumcular 18 yaş altı genellikle satış yapmıyor diye biliyorum. Bilinçli bir şekilde borsa işi yapılırsa batılacağını düşünmüyorum amcan biraz bilinçsiz iş yapmış ve sende bunu görüp borsa işinede girmek istemiyorsan para biriktirmek biraz zor gibi.

Tek şansın kuyumcu bulup döviz almak, fakat dövizi kısa vade düşünmemelisin çünkü gümüş altında artış oldu, bu artışın elbet bi düşüşüde olur düşünce panikleyip satmaya çalışırsan kaybeden sen olursun. sürekli elinde tutacaksın yükseliş zamanlarında satacaksın.

Merhabalar, 11. sınıf öğrencisiyim. İki yıldır devletten burs alıyorum ve ailemden 1 kuruş para almıyorum; alsam bile nadiren, birkaç yüz lira oluyor. Şu ana kadar paramı hep harcadım, hiç kenara köşeye atmadım; illa harcayacak bir yer buldum.

Şimdi ise hiç yoktan biraz para biriktirmek istiyorum. Ay sonunda yol parası, yemek ve biraz ekstra harcamadan sonra yaklaşık 1–1,5 bin TL kalıyor. Biliyorum, az bir miktar ama en azından bunu nasıl minimum değer kaybıyla biriktirebilirim? Altın almak mı daha mantıklı olur, döviz mi?

Bazı sebeplerden dolayı ailemle banka ya da döviz hesabı açtırmak istemiyorum. Bu şartlarda en sağlıklı birikim yöntemi ne olur? Döviz nerelerden alınır? Kuyumcular 1 gramın altında altın satar mı? İlla altın ya da döviz olmasına da gerek yok; paramın değeri düşmesin yeterli. (Borsa işlerine hiç girmek istemiyorum; çünkü bizzat dayımın borsada batışına şahit oldum ve zaten 18 yaş üstü olmak gerekiyor sanırım.)

Şimdiden teşekkürler.
YTD
Borsada altıns1 alıp yavaş yavaş birikim yapılabilir

dövizciye gidip dolar euro alın hocam.

En iyisi tasarruftur, dişinden tırnağından arttırdığını sadece kendine ve eğitimine harca, borsa, altın gümüş hikaye... daha çok gençsin belli, önce iyi bir üniversite sonra iyi bir meslek daha sonra elle tutulur, dişe dokunur bir maaşın olduğunda da zaten tasarruf edeceğin, birikim yapacağın çok şey karşına çıkacak. Şimdi böyle şeylere kafanı takma, okuluna odaklan.

En iyisi tasarruftur, dişinden tırnağından arttırdığını sadece kendine ve eğitimine harca, borsa, altın gümüş hikaye... daha çok gençsin belli, önce iyi bir üniversite sonra iyi bir meslek daha sonra elle tutulur, dişe dokunur bir maaşın olduğunda da zaten tasarruf edeceğin, birikim yapacağın çok şey karşına çıkacak. Şimdi böyle şeylere kafanı takma, okuluna odaklan.
ben 11. sınıfken aylık 1kdan fazla veriyordum kitaba :/

Topladığın para pek fazla olmadığı için yatırımla uğraşmak yerine bir şeyler üretip satabilirsin.
Üreteceğin şeyi iyice düşünmen lazım ama.

Hobi olarak sokaklarda sürekli gördüğün bulunmayan araba modellerinin oyuncaklarını üretip satmak akıllı bir iş olabilir.
Alıcısı fazla olabilir diye.

Mesela bu adam PVC borusundan arabanın tıpatıp aynısını üretti.

Şimdiden teşekkürler.
ortaokulda ilk yılımda bursu kazanıp o zamandan beri %75-80 kadarını altın alımı yapıldı -son 2 yılımda kitaplar fazla tutuyordu - , şuan 2 senedir mezunum altınları bozmak istesem 200k+ keşke en başından birikimi yapsaydın son senendede artık bursu kitaba vs harcarsın

Matematiksel olarak kısa vadede kazanmak için ALTIN VEYA GÜMÜŞ ama şans işidir, genellikle kazandırır fakat kısa vadede senin sermaye fazla getiri sunmaz.

ORTA ve UZUN VADEDE kazanmak için sadece EĞİTİM (İyi bir meslek, üniversite veya maaş senin ömür boyu garantin olur... )

Geri