Neler Yeni

Neden Her Geçen Gün Ürün Fiyatları Artıyor ? Gelin Anlatayım

Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Bilgisiz
Selamlar arkadaşlar, bugün sizlere neden ürün fiyatlarının sürekli arttığını, tedarikçi perspektifinden anlatmak istiyorum. Genelde bu tarz konular enflasyon, dolar kuru veya faiz gibi kavramlarla açıklanır, ancak ben işin daha somut kısmına, ürün tedarik zincirine değinmek istiyorum. Tedarikçi olarak bu fiyat artışlarının nasıl gerçekleştiğine yakından şahit oluyoruz.

Öncelikle ürün fiyatlarının artmasının en büyük nedeni, markaların Türkiye'ye yeterli stok getirmemesi. Örneğin, Hiper iks iks* markası şu anda Türkiye pazarında mevcut stokları eritiyor, fakat yeni ürün getirmiyor. Bu durum, piyasada arzın azalmasına neden oluyor ve dolayısıyla fiyatlar hızla yükseliyor. Bir ürünün fiyatı kısa süre içinde 2400 TL'den 4000 TL'ye çıkabiliyor, çünkü piyasada o ürünün bulunurluğu azalıyor. Yani, temel sorun aslında ürünlerin stokta bulunmaması ve tedarik zincirindeki aksamalar.

Bu durum sadece Hiper iks iks* ile sınırlı değil. Örneğin, Cigobyte* markasının monitörleri veya EOC*'nin çok sevilen 24F2U modeli de stok sıkıntısı yaşadı. Ürün bulunmadığı için fiyatlar 2000 TL’den 4500 TL’ye kadar çıktı ve bu fiyatlarla satılmaya devam edildi. Daha sonra stok gelse bile, firmalar “Zaten 4500 TL’ye satıyoruz” diyerek fiyatları düşürmemeyi tercih etti. Bu da piyasada kalıcı fiyat artışlarına yol açtı.

Asıl sorun, markaların ve distribütörlerin stok yetersizliğini bahane ederek fiyatları aşırı yükseltmesi, stoklar geldiğinde ise çok sınırlı bir indirim yapmaları. Bahane olarak enflasyon ve döviz kurunu öne sürseler de, aslında fiyatların bu kadar yüksek olmasının ardındaki gerçek sebep, stok yönetiminde yaşanan sıkıntılar ve kâr marjlarının artırılmasıdır.

* Marka karalama olmaması adına isimler sansürlenmiştir

Erpol

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
491
İsim
Ertuğrul Bolat
A dan Z ye herşeyin mi stokları eriyor.Tek sebebi yönetim enflasyon.Ama biz bu durumdan asla kurtulamayız.Nedeni müslüman ortadoğu ülkesi olmamızdan.Sömürü bir şekilde yolunu buluyor.Yıllardır açık bir şekilde sömürü ülkesiyiz ve bu durum asla değişmez.

Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Bilgisiz
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
A dan Z ye herşeyin mi stokları eriyor.Tek sebebi yönetim enflasyon.Ama biz bu durumdan asla kurtulamayız.Nedeni müslüman ortadoğu ülkesi olmamızdan.Sömürü bir şekilde yolunu buluyor.Yıllardır açık bir şekilde sömürü ülkesiyiz ve bu durum asla değişmez.

Aslında, her şeyin sebebini tek bir unsura bağlamak yanıltıcı olur. Burada karmaşık bir kelebek etkisi söz konusu. Örneğin, bir marka stok getirmiyor, bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Diğer markalar ise, "Benim ne eksiğim var?" diyerek aynı şekilde fiyatlarını yükseltiyor. Bu zincirleme reaksiyon, piyasada genel bir fiyat artışı yaratıyor. Fiyatlar arttıkça enflasyon da etkileniyor, ardından faizler yükseliyor. Faizler yükseldikçe markalar ürün getirmek yerine, paralarını faize yatırarak kâr etmeye başlıyor. Bu döngü sürekli kendini besleyerek devam ediyor.

Yani her şeyin sorumluluğunu sadece yönetimlere yüklemek yanıltıcı olur. Burada karmaşık bir sistem var. "Yönetim suçlu" diyerek konuyu kapatmak yerine, bu sürecin nasıl işlediğini anlamak gerekiyor. Tıpkı 0! = 1 denkleminin neden böyle olduğunu sorgulamak gibi. Yani sadece fiyatlar arttı diye tüm sorumluluğu bir tarafa yüklemek doğru değil. Bu işin arkasındaki mekanizmaları, piyasada nasıl bir domino etkisi olduğunu ve markaların nasıl pozisyon aldığını anlamadan basit açıklamalara sığınmamak gerek.

haiko

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
134
İsim
haiko haikoloji
Sen Türkiyeyi müslüman ülkesi mi zannediyorsun :D :ROFLMAO:

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,010,262
Üyeler
160,055
Son üye
ardasyuu
Top Bottom