Neler Yeni

Netbook-Ultrabook-Notebook-Laptop-[2'si 1 Arada] Laptop-Tablet-Phablet arasındaki farklar

Yazım size yardımcı oldu mu?

  • Yıl olmuş 2020 hala bilmeyen mi var? [Hayır]

    Oylar: 0 0.0%

  • Oy kullanan toplam üye
    4

Symbol

80+
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
101
Merhaba, yine ben. :) Technopat Sosyal'e attığım bir yazımı burada biraz daha düzenlenmiş halini paylaşmak istedim. Umarım sizin için faydalı olur. Yazımın sizi çok yormaması için biraz kısaltmaya çalışacağım.

Dizüstü bilgisayar piyasasında böyle isimler görmüş olabiliriz. Bu terimleri Türkçe'ye çevirdiğinizde Tablet ve Phablet'i saymazssak büyük ihtimal "dizüstü bilgisayar" çıkar ki bu çeviride pek yalan olmaz. Ancak hepsinin anlamı farklıdır, farklı özellikleri temsil eder. Belki çoğumuz bu terimleri bilmemekteyiz veya terimleri eş anlamlı sanıyoruz. Bende eş anlamlı sanmaktaydım bu yüzden küçük bir araştırma yaptım. Bu yazıyı internetteki birçok yazıyı bula bula ayrıntılı bilgi vermeye çalışıcam. Örnek resimlerde koyucağım.
Netbook

1585822997430-png.526193


Ortalama ekran boyutu 9 ila 10 inç olan netbooklar, IPad'in tanıtımından önce çok popülerdi. Netbooklar, iPad ile yaptığınız gibi dokunmatik ekranları kullanmak yerine kelimeleri yazabileceğiniz bir klavye ile geldiğinden eksiksiz bir bilgi işlem çözümü sundu. Bu netbooklar tabletlerden farklıdır, çünkü bu cihazlarda Windows uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Tabletler ve akıllı telefonlar normal Windows uygulamalarının tümünü çalıştıramaz. iPad, bu cihazlardan daha fazla esneklik sunduğu için bu netbooklar popülerliklerini kaybetti.

Ancak, netbooklar hala basit bilgi işlem işleri için uygundur. Tabii ki, en son bilgisayar oyunlarını oynayamaz veya video ve fotoğraf düzenleme yapamazsınız. Ancak onlara 'fakir adamın dizüstü bilgisayarı' diyebilirsiniz.

Ultrabook
Ultrabooklar Notebooklara inanılmaz derecede hafif olmaları dışında birçok yönden benzer. En son Ultrabook türleri 1.5 Kg'dan daha hafiftir ve son derece incedir. Bu cihazlar, Apple MacBook Air'e doğrudan bir yanıt olarak PC üreticilerinden adını aldı.
Çok ince olmasına rağmen (2 Cm'den az), bu Ultrabook'ların ekran boyutları rakiplerine, notebooklara uygun olabilir. Ekran boyutları 11 ila 15 inç arasında olan Ultrabook'larınız da var.
1585823092796-png.526194


Ultrabook'ların çoğu SSD sabit disklerle donatılmıştır. Doğal olarak, normal HDD'den daha hafif, sessiz ve çok daha hızlıdırlar. Bu nedenle, Ultrabook'ların göz ardı edilebilir başlatma süreleri vardır. SSD'ler daha hızlı HDD'lerinkinden daha vardır ama aynı zamanda pahalıdır. Sonuç olarak, ödediğiniz para için fazla hafıza alamazsınız. Bellek olarak en fazla 128 GB'a kadar bellek alabilirsiniz. Unutmayın, Ultrabook'ların DVD sürücüsü yoktur. Ultra ince cihazlara sahip olmak istiyorsanız köşeleri kesmeniz gerekir.

Bu nedenle, amacınız cihazınızda DVD izlemekse, bu Ultrabook'lardan uzak durun. Oyuncular ileri teknoloji 3D oyunları oynamak için mücadele edebilir, ancak bu cihaz neredeyse tüm bilgi işlem ve hafif oyun etkinlikleri için idealdir.

Notebook ve Laptop
Notebook bilgisayarlar ve Laptop bilgisayarlar arasında çok fazla fark yoktur. Geleneksel olarak, laptop notebook bilgisayardan daha büyüktür. Kucağınıza oturabilmesi için masaüstü bilgisayarınızın yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Notebooklar daha küçük ve daha hafiftir, böylece laptopa kıyasla daha kolay taşınabilirlik sağlar.

(Notebook fotoğrafı)
1586287285510.png


Üreticiler bugün bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullanıyor. Laptop kelimesini kullanan birçok üretici bulamazsınız. 'Notebook' demeyi tercih ediyorlar. Notebookların ekran boyutu 12 ila 18 inç arasında olabilir. Ortalama boyut 15 inç civarındadır. Günümüzde notebooklar, 3D oyun oynama olanağı sağlayan güçlü grafik kartlarıyla sunulmaktadır. Temel fark, Notebook bilgisayarların bir DVD sürücüsüne sahip olmasıdır. Eğer yapmazlarsa, onlara 'Ultrabook'da diyebilirsiniz.

2'si 1 Arada Laptop

1585823541544-png.526198

Günümüzün 2'si 1 arada dizüstü bilgisayarları (2'si 1 arada PC'ler veya sadece 2'si 1 arada bilgisayarlar olarak da bilinir) giderek daha popülerdir, çünkü birçok dizüstü bilgisayar ve tablet meraklısına aradıkları ekstra bir şey sağlarlar:
  • Dizüstü bilgisayar kullanıcıları için: Dokunmatik ekran ve diğer tablet tarzı kolaylıklar
  • Tablet kullanıcıları için: Bir PC işletim sistemi, klavye ve dizüstü bilgisayarın diğer özellikleri

2'Si 1 arada, hem dizüstü bilgisayar hem de tablet özelliklerine sahip bir PC olarak tanımlanır. Bu, 2'si 1 arada ürünleri, çok dizüstü bilgisayar benzeri tabletlerden çok tablet benzeri dizüstü bilgisayarlara kadar her şeyle çok geniş bir ürün kategorisi yapar. Daha küçük ve bütçeye uygun mini dizüstü bilgisayarların 2'si 1 arada sürümleri bile var.
2'Si 1 arada bilgisayarlara benzer dizüstü bilgisayarlar (klavye ve çevirme dokunmatik ekranlı) günümüzün bağımsız tabletleri popüler olmadan yıllar önce satıldı. Ancak tüketiciler bu ilk dizüstü bilgisayar / tablet modellerinin çok ağır ve hantal olduğunu keşfetti. Bugün, gelişmiş teknoloji, bilgisayar üreticilerinin daha ince, daha hafif ve daha tam özellikli kombinasyon tasarımları oluşturmalarını sağladı - 2'si 1 arada yeni kategori oluşturdu.

İkisi bir arada aygıtın diğer aygıtlardan farkı nedir?
Genel olarak, 2'si 1 arada, benzer (daha ince ise) bir şekle, dahili bileşenlere (pil, depolama sürücüsü, CPU) ve harici yuvalara (USB bağlantı noktaları, DVD çekmecesi) sahip bir dizüstü bilgisayar gibi üretilmiştir. Ancak ek görüntüleme ve giriş seçenekleri sunan bir tablet arayüzüne de sahiptir.

Tablet
1585823746734-png.526203

Tablet bilgisayar veya sadece tablet, tek bir ünitede ekran devresi ve batarya bulunan bir mobil bilgisayardır. Tabletler parmak-kalem hareketlerini algılayabilen, fare ve klavye ile kombine edilebilen, kamera ve ivmeölçer gibi sensörlerle donatılan cihazlardır. Temel özellikleri kontrol edebilmek amacıyla ekstra fiziksel tuşlar içerebilir. İçerdiği sanal klavye eklentisi ile kullanılır.

7 Inç veya daha büyük ekrana sahip cihazlar tablet olarak nitelendirilebilir. Akıllı telefonlardan ve phabletlerden daha büyüktürler.

Bazı tabletler mobil işletim sistemleri kullanırken bazı tabletler ise bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerini kullanır. Örneğin iPad, iOS işletim sistemine sahiptir ve akıllı telefonlarında kullanılan işletim sistemini kullanır. Microsoft Surface Pro 3 tablet ise bilgisayarlarda kullanılan Windows 8 işletim sistemini kullanır.

Tabletlerin kullanıcı kitlesi ağırlıklı olarak iş insanları ve multimedya içeriklerle yakından ilgili kişilerdir. Dizüstü bilgisayarların taşınması ve kullanılabilirliği tabletlere göre çok daha zordur. Ayrıca multimedya içeriklerinin takip edilmesi tabletlerden çok daha hızlı ve kolay yapılmaktadır. Tabletler dizüstü bilgisayarlara göre çok daha hafif ve taşıması çok daha kolaydır.

Phablet (Tablet Bilgisayar Türü)
1585823858561-png.526204

Phablet (Phonelet, Tabphone veya Fablet olarak da bilinir), akıllı telefon ile tablet bilgisayarların birleşimi için kullanılan bir kelimedir. Şu an mobil aygıtların en son form faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Phabletler genellikle 5.5-6.9 inç arasında ekran boyutlarına sahiptir. Mobil web taramalara ve multimedya içeriklere elverişlidir. Bu yüzden genellikle iş insanları veya multimedya içeriklerle ilgilenen kişiler tarafından tercih edilir.

Phabletler yazımı, çizimi, not almayı ve açıklama girmeyi kolaylaştırmak için kalemle kullanıma karşı optimize edilir (veya Stylus Kalem adı verilen dokunmatik ekran kalemi cihaz ile birlikte gelir). Benzer formdaki cihazlar 1993'ten beri üretse de phablet akımı Samsung Galaxy Note öncülüğünde 2011 yılında başlamıştır.

Phabletler, az yer kaplaması, daha hafif oluşu ve işlevselliğinden ötürü tablet ve bilgisayarlara tercih edilmektedir.
 
Son düzenleme:
Top Bottom