PC XMP AÇINCA, ÇİFT RAM TAKINCA OYUNLARDA KAPANMA YAPIYOR

Costrain

80+
Reaksiyon skoru
2
Selam arkadaşlar. Öncelikle bilgisayar özelliklerimden başlamak istiyorum;

Anakart: Asrock A320M HDV R4.0
Bios: Sürüm: Son Resmi sürüm: L8.01
İşlemci: Ryzen 5 5600
Ekran Kartı: GALAX GeForce RTX 4060 1-Click OC 2X V2 8GB GDDR6 128 Bit DLSS 3
SSD: Kioxia Exceria G2 500GB
HDD: 1 TB TOSHİBA
Ram: 2x8 XPG Gammix D10, XPG Gammix D30 3000Mhz
PSU: MSI MAG A650BN 650W

Arkadaşlar sistemimde RTX 4060, Ryzen 5 5600 ve PSU sıfır, yeni alındı.
Önceden oluşan bir hata bazen ram'lerin bir tanesini görmememesiydi, XMP'nin aktifleşmemesiydi.
Fakat bunu ram temizleyerek, yer değiştirerek çözüyordum, 2666'dan 3000MHz'ye çıkartıyordum.
Bunu yaptığımda sistemde Ryzen 5 2600 ve GTX 950 2GB vardı. 500 Wat'ta Highpower ecobr vardı.

Bu sorun ara sıra oluyordu, bu şekilde düzelterek devam ediyordum. Sonrasında RTX 4060'a yükselttim sistemi ve sadece darboğaz ile çalışabiliyordu.
Ardından Ryzen 5 5600'e yükselttim sistemi kapanmalar yapıyordu, 500watt'ın sınırda olduğunu söyleyenler, yetersiz olduğunu söyleyenler (2.el almıştım sistemi, psu'yu tanımıyordum bu yüzden)
olduğu için yeni bir psu aldım. Fakat PSU yükseltmeme rağmen kapanmalar devam ediyordu. Ramlar anakartın uyumluluk listesinde bulunmadığından ramlari tek çalıştırdığımda ise, testlerde kapanma yapmıyor, sorunsuz ilerliyordu. Bugün Ramlari Teker teker memtest86 ile test ettim ve ikiside PASS aldı. 0 Error ile. İkisini de aynı slotta test ettim. Diğer slotta test etmeyi de düşünüyorum.
Ayrıca sistem tek Ram'da XMP açınca bile testlerde yine kapanma yapıyor. Başlarda sıfır PSU'nun bozuk olabileceğiydi ve işlemci. Ama ne işlemci ısınmadan kapanıyor. 90 derece'ye kadar test'te zorlandı sistem ve kapanma yapmadı. Aynı anda işlemci ve ekran kartı stres testinde yine kapanma yapmadı (tek ram) AIDA64 ile, tek ram'a da işlemci ve ekran kartı ile stres testi yaptım yine kapanma yapmadı. Aynı zamanda OCCT ile 10 Dakika POWER testi yaptım yine kapanma yapmadı.

Ramlar uyumsuz mu? Anakart'ın uyumluluk listesinde baktım ama bulamadım. Daha başka yapabileceğim testler var mı? hani tek ramda test ettiğimde kapanmayan sisteme baktığım zaman, 3 yeni bileşen, ekran kartı, işlemci, psu sorunsuz demek oluyor diye düşünüyorum. Umarım uzmanlarından bir kaç bilgi alabilirim. Cevaplarınızı bekliyorum.

Ek not: Neden direk yeni bir sistem almadın diyecekler var ise, bütçem kısıtlıydı. Sıfır sisteme para yetmiyordu, 2.el sisteme ise güvenmiyordum. Eski halini de 2.el aldım fakat binbir tane problemiyle geldi.
BIOS'un beta bir sürümü mevcut, güncellemeli miyim?

Geri