Neler Yeni

Psikolojik Sorunlar Yaşayan Bir Kişiye Nasıl Yardım Etmeye Çalışıyorum?

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,676
En İyi Cevap
7
Merhaba 👋
Forumda psikoloji ve ruh sağlığı odaklı yazılarımı forumun kemik kitlesi biliyordur. Bu konuda bildiklerimin kaynağını anlatacağım.

1- Doğuştan Gelen Bir Yatkınlığım Var
Annem söylerdi. Küçükken insanları baştan aşağı süzermişim. 2-3 yaşlarında bile. İnsanlar onlara baktığım için rahatsız oldukları bile olurmuş.
Okulumun rehber öğretmeni karaktere göre meslek önerisi sunan bir test yaptı. Bana da psikologluk çıkmıştı.
Şimdiki yaşımda şunu fark ettim. İnsanlarla konuşurken onları -bir uzman psikolog veya psikiyatrist kadar değil- anlayabiliyor ve analiz edebiliyorum.


2-Kitaplar
Bilişsel Davranışçı Terapi diye bir terapi ekolü var. "Çözüm Odaklı Terapi", "Şema Terapisi" "BDT" gibi ekoller var. Günümüzde bilinen en kalıcı ve en hızlı iyileşmeyi sağlayan ekol BDT. BDT ile İyi Hissetmek kitabında tanıştım. Bu kitapta Dr. David Burns kitabı okuyanlara evde kendi kendine nasıl yardım edebileceğini anlatan BDT'den feyz alan, BDT'yi konu edinen ev ödevleri veriyordu. Bu kitap o kadar hoşuma gitmişti ki kendime yardım ettiğim gibi başka insanlara da yardım edebileceğimi hissettim.
Daha sonra BDT'nin Türkiye temsilcisi olarak bilinen Prof. Dr. Hakan Türkçapar isimli bir psikiyatristin BDT temel ilkeler ve uygulamaları içeren kitabını satın alıp okudum. Bu kitapla BDT ile nasıl terapötik konuşma yapılabileceğini başlangıç düzeyinde öğrendim. Bilgilerimi tazelemek için tekrardan okuyacağım.
Bundan sonra BDT'nin kurucusu Aaron T. Beck'in kızı olan Judith S. Beck'in BDT kitabını okuyacağım. BDT için bir başlangıç kitabı olsa da nobel yayınlarından akademik bir kitap. Yani anlaşılması pek kolay değil. Herkese önermem o yüzden. Ama İyi Hissetmek kitabını öneririm. Hakan Türkçapar'ın BDT kitabını da psikolojiye merak duyan, psikoterapiye merak duyan insanlara öneririm. Daha sonraları Çocuk ve Ergenlerde BDT, Ergen Beyni, İnsan Olmak gibi kitaplar var.
Kitaplar dışında makaleler vs. okumaya başladım.

3- Videolar
Youtube'dan eğitimcilerin BDT hakkındaki videolarını çok hafif böyle az miktarda izliyorum. Canım sıkıldıkça onu izleyesim varsa izliyorum. Diğer taraftan haldır haldır izlemiyorum.

4-Kendi Deneyimlerim

Psikoloğa gittiğim zamanlar oldu. Psikiyatriste gittiğim zamanlar oldu. Onları dinlerken nasıl bir dil kullandıkları, nasıl bir üslup kullandıkları, konuştukları alanlar, nereye nokta atışı vurdukları vs. dikkat ederek dinliyordum. Bu unsurlara dikkat ederek bir şeyler çözebiliyordum.


Evet. Bu kadar. Bu kaynak ve yatkınlıklarla kendimi bir şekilde geliştirdim. Asla bir uzman terapistin yerine geçtiğimi söylemiyorum. Fakat sıradan bir insandan daha iyi konuştuğumu ve terapötik etkiyi az da olsa yapabildiğimi düşünüyorum.
Bu konuyu kendisine ve çevresine faydalı olmak isteyenler için açtım. Eğer aramızda öyle birileri varsa bahsettiğim kitaplarla kendilerini geliştirmeye başlayabilirler.

 

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,676
En İyi Cevap
7
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Kronik depresyon için önerin nedir Gri Caner?
Kronik depresyon diğer adıyla distimi hastası olan birine önerim manevi terapi + BDT ikilisinden oluşan bir psikoterapi yaklaşımıdır. Eğer kişinin durumu çok ağırlaşmış, psikoterapiye yanıt vermiyorsa ilaç tedavisine başlanarak depresif belirtiler azaltılmaya çalışılır.
Distimisi olan bireyler devlet psikiyatristlerine gidip 1-2 dakikalık muayene sonucunda ilaç alıp kullanıp ve ekstradan psikoterapi almazlarsa geçici olarak duygudurum dengelenecektir fakat hastalık iyileşmeyecek ve distimi bağlamında kişi depresif, kara ruhlu halini korumaya devam edecektir.
 
Top Bottom