İşlemci soğutucu: Cooler Master Masterliquid sıvı soğutucu 240mm.
Ekran kartı: Galax RTX 5070 ex-gamer 1Click OC.
Anakart: ASUS Prime B650M-R 7200MHz(OC) DDR5.
RAM'ler: Lexar 2x16 GB 32 GB CL 36 6000MHz RAM.
SSD: M.2 Lexar NM790 1TB NVMe PCI-e GEN4x4.
Kasa+PSU: Vento BG4202FLa 4x120mm arb fan temperli cam hdyro k Pro 750watt 80+ Bronze Full Tower e-ATX kasa.
oyunları 2k çözünürlükte oynuyorum
Sistemin BIOS'u güncel - sicaklık değerleri normal - bazı testlerde arıza veya error vermedi - DDU ile sürücü kaldırıp tekrar yükledim olmadı- Windows 11 25H2'ye format attım düzelmedi-
Daha önce Windows 11 Pro 24H2 kullanıyordum ve Battlefield 6 oynarken devamlı FPS dropu aldığımı fark ettim göz görülür bir şekilde bir anda koşarken FPS 130-120'lerden 10 lara veya 40 lara kadar düşüyordu. Bazı durumlarda sadece daha minimal drop ve FPS düşüşü oluyor yani 130'dan 100'e ve ondan da 60'a gibi bunlar birkaç saniyede oluyor genelde fazla aksiyona girince oluyordu ama düz boş alanlarda mikro FPS düşmesi hariç çok fazla FPS düşüşü olmuyor ama bazen de grafiklerin kendini yenilediğini fark ediyorum daha önce RTX 3060 Ti'li sistemimde bu durum yoktu mesela yani açıklamak gerekirse küçük küçük texturelar yükleniyordu veya yenileniyordu. Denemediğim çözüm falan kalmadı daha kötüsü tek bir oyunda da değil...
AC raiders oyununda ise frameler daha iyi mikro droplar daha az ama yine de olduğu zaman gene 14FPS ve 15FPS olduğunu anlıyorum ve gösteriyor da ama genel olarak frame tablosu iyi.
Cyberpunk 2077 de ise çok daha az bu mikro droplar genel olarak 30 dakika içinde 4,5 kez oluyor ama bu sefer de Cyberpunk 2077 de grafiklerin kendini yenilemesini çok daha iyi görüyorum ve bu oyunlarda ortak olarak CPU yükü çok fazla biniyor GPU'dan daha fazla biniyor ve bazen fark o kadar açılıyor ki CPU %100'lere gelirken GPU %60 lara kadar düşüyor, bu olay daha çok Cyberpunk 2077 de oluyor ve npclerin yoğun olduğu yerlere falan gidince FPS çakılıyor 100'den 60'a falan düşüyor ama ne zaman GPU kullanımı %96-%94 oluyor CPU kullanımı düşüyor çok iyi oluyor grafikler oturmuş oluyor ve FPS de öyle
Ne yapsam çözemedim artık 2 gündür test ediyorum bakmadığım konu forum sitesi falan kalmadı soğudum bilgisayardan yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü ben bu konuyu çözene kadar durmayacağım.
Ramleri 4800mhz de kullanıyorum expo açmadım veya frekansını hiç ellemedim
Diğerini tabii ki denedim sonuç aynı
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
expo kapalı kalmasının sebebi kötü etkilediğini görmüştüm bir kez inanılmaz mikro fps droplar vardı mikro bile değildi kapatınca sanırım biraz düzelmişti bi ara öyleydi
istersen tabi gene test edebilirim yardımcı olursan hızını veya voltajını ayarlamada
Ramleri 4800mhz de kullanıyorum expo açmadım veya frekansını hiç ellemedim
Diğerini tabii ki denedim sonuç aynı
expo kapalı kalmasının sebebi kötü etkilediğini görmüştüm bir kez inanılmaz mikro fps droplar vardı mikro bile değildi kapatınca sanırım biraz düzelmişti bi ara öyleydi
istersen tabi gene test edebilirim yardımcı olursan hızını veya voltajını ayarlamada
7600 5070 e bf6 da darbogaz yapar 1080 de oynuyosan belkide cp77 gibi bir oyun deneyebilirsin gpu kararliligini test etmek icin
memtest kullanabilirsin ramleri test etmek icin
cinebench te benchmark atabilirsin 10dk lik ve anlik olarak islemci mhz indeki sicaklik watt ve mhz degerlerinde dalgalanma vs oluyormu onlari kontrol edebilirsin
aklima gelenler bunlar
attigin ss de ozellikle ekran kartinin %70 kullanildigi gozukuyor.
ekran karti kullanimin islemci darbogazindan anlik dusuyor olabilir.
bf6 da cok fazla insanla karsilastiginda islemciye anlik cok yuk biniyor olabilir. ayrica ram mhz in cok dusuk onuda soyliyeyim
sorun ram anakart islemci psu dan kaynakli olabilir elimdede sorun budur diyilebilecek bir data yok zaten ama bana islemcinin fazla kullanildigi yerlerde darbogaz yasadigini dusundurttu nedense
cpu sebepli darbogaz disinda
texturelarin tekrar yuklenmesi
bana ram/ssd/gpu texture cache
sorunlari olabilecegini de dusunduruyor
tabi oyundan kaynakli olmasi da olasi eger fps i belli bir oranda tutmaya calisan bir yazilim aktif ise kapatmayi deneyebilirsin vsync framegen gibi
nvidia denetim masasindan shader cache size driver default yerine 50gb felan yapabilirsin. ssd ve ram testi yapabilrisin
7600 5070 e bf6 da darbogaz yapar 1080 de oynuyosan belkide cp77 gibi bir oyun deneyebilirsin gpu kararliligini test etmek icin
memtest kullanabilirsin ramleri test etmek icin
cinebench te benchmark atabilirsin 10dk lik ve anlik olarak islemci mhz indeki sicaklik watt ve mhz degerlerinde dalgalanma vs oluyormu onlari kontrol edebilirsin
aklima gelenler bunlar
attigin ss de ozellikle ekran kartinin %70 kullanildigi gozukuyor.
ekran karti kullanimin islemci darbogazindan anlik dusuyor olabilir.
bf6 da cok fazla insanla karsilastiginda islemciye anlik cok yuk biniyor olabilir. ayrica ram mhz in cok dusuk onuda soyliyeyim
sorun ram anakart islemci psu dan kaynakli olabilir elimdede sorun budur diyilebilecek bir data yok zaten ama bana islemcinin fazla kullanildigi yerlerde darbogaz yasadigini dusundurttu nedense
cpu sebepli darbogaz disinda
texturelarin tekrar yuklenmesi
bana ram/ssd/gpu texture cache
sorunlari olabilecegini de dusunduruyor
tabi oyundan kaynakli olmasi da olasi eger fps i belli bir oranda tutmaya calisan bir yazilim aktif ise kapatmayi deneyebilirsin vsync framegen gibi
nvidia denetim masasindan shader cache size driver default yerine 50gb felan yapabilirsin. ssd ve ram testi yapabilrisin
ilk olarak bütün oyunları 2k da oynuyorum ve hiç low ayarlara bile çekmiyorum özellikle ekran kartına yüklenmesi için ayar yapıyorum
memtest kullanmadım genel kısa ram testi yaptım sorun yoktu ekran kartı ve işlemciye genel olarak fumark-occt gibi stres testleri yaptım sorun veya eror çıkmadı
HWiNFO64 üzerinden, "PCI Express error counters" e baktım herhangi bir sorun göremedim
yalnız ramlerim micron muş
DRAM steppping: B-die (4.2)
Bu yüzden mikro fps droplarına sebebiyet veriyor diyenler var cl38 lexar 2x16gb 6000mhz lexar thor ramleri kullanıyorum olmadı eğer sizin verdiğiniz yazılımsal olarak problem çözülemezse bu ramleri cl30 değerinde iyi bir ram kiti alıcam veya bilgisayarcıdan test edicem
*Cyberpunk 2077 de test ettim onda ise ilk başlarda şehirin bazı kesimlerinde veya oyuna göçebe olarak başladığımız ilk kısımlarda burada ben bilerek böyle oyunu baştan hikaye olarak açıyorum GPU ağırlıklı oluyordu ve çok az mikro drop giriyordu CPU değerleri de düşüktü yerinde değerleriydi ne zaman bu ilk göreve geldik ilk büyük mikro dropumu aldım daha sonrasında şehire çıktığım anda %1 fpslerim ve genel fpsim yerleri öptü
CPU kullanımı tavan yaptı ve mikro droplar arttı ki daha sonra biosu güncelleyerek ve oyun içi ayarlarda mikro drop sayısını biraz daha olsun düşürdüm ama bu CPU kullanımının artması ve GPU kullanımının düşmesi inanılmaz bir şey gerçekten anlamıyorum
*cinebench i ilk defa duyuyorum hiç test yapmadım gene test yapıp buradan da haber veririm
evet battelfield 6 da ne yaparsam yapayım olmadı user.cfg ayarı yapıcam işlemci kullanımını düzeltemedim ve ekran kartına tam yük bindiremedim hani genelde aslında yük biniyor ama çoğunlukla işlemciye yük biniyor ve aşırı şekilde hatta görev yöneticisinde baktığımda %104 %108 ki zaten steam verilerinde de daha fazla gösteriyor
daha sonrası pc hocasının benzer bir sistemde yaptığı bios ayarlarını falan denedim gene olmadı
dediğiniz şeylerin çoğunu yaptım test ettim ve gene gene tam çözemedim
Şimdi anlık olarak arkada Dying light the beast indirip oynuyordum ve CPU,GPU kullanım değerleri çok iyi %1 fps değerleri de öyle ama bir bakın ne var ? mikro fps drop lanet şey gerçekten gene var, genel olarak akıyor ama yine ve yine oyunda anlık 14fps e 10 a falan düşüyor
ve bunu gözle görülür bir şekilde hissediyorum en az 30 saniye sonra gene oluyor ve oyun zevkinin içine ediyor
hocam gecmis olsun cok stresli bir durumun icindesin anlayabiliyorum. son attigin dying light gorseli durumu daha net ortaya koyuyor GPU kullanimi ve islemci kullanimi olmasi gereken haldeyken darbogaz da yokken ve her sey stabil gozukuyorken 10 14 fps e drop yemen hic normal degil. Msi afterburner kullanip islemcinin tum cekirdeklerinin kullanim oranlari calisma hizi guc tuketimi ekran kartinin guc tuketimi calisma hizi(mhz) i vram kullanimi ekrankarti kullanimi ram kullanimi framtime framerate degerleri acik bir sekilde dying light da drop yedigin andaki degerlerin gorselini yakalayabilirsen ve yine drop yedigin anda ki oyun gorselini yakalayabilirsen bir cikarim yapmaya calisabilirim bu verilerden. Bu arada bana tamamen donanim kaynakli bir sorun gibi gozukuyor
hocam gecmis olsun cok stresli bir durumun icindesin anlayabiliyorum. son attigin dying light gorseli durumu daha net ortaya koyuyor GPU kullanimi ve islemci kullanimi olmasi gereken haldeyken darbogaz da yokken ve her sey stabil gozukuyorken 10 14 fps e drop yemen hic normal degil. Msi afterburner kullanip islemcinin tum cekirdeklerinin kullanim oranlari calisma hizi guc tuketimi ekran kartinin guc tuketimi calisma hizi(mhz) i vram kullanimi ekrankarti kullanimi ram kullanimi framtime framerate degerleri acik bir sekilde dying light da drop yedigin andaki degerlerin gorselini yakalayabilirsen ve yine drop yedigin anda ki oyun gorselini yakalayabilirsen bir cikarim yapmaya calisabilirim bu verilerden. Bu arada bana tamamen donanim kaynakli bir sorun gibi gozukuyor
Bence de diğer forumda ram den kaynaklı olduğunu düşünüyorlar daha önce bunu yaşayıp ram değiştirerek sorunu çözen varmış
bazen oyunda işlemciyi ne zaman kullanmaya başlasa mesela dying light the beastte şehire indiğim zaman işlemci kullanımı artıyor ve fps düşüyor biraz can sıkıyor ve ani kare değişimleri çok daha hızlı oluyor bazen işlemciden dolayı mı diye düşünmüyor değilim ama işlemci yeterli gibi geliyor
acaba Biostan PBO ve amd oveclocking kısmında bir kaç ayar yapsam mı pc hocası kanalı da yapmıştı neyse
geçen msi afterburner da önceki window 11 pro 24h2 de ods ekrana yansıt dememe rağmen yansıtmıyordu sadece kendi ayarlarını yansıtıyordu yan istatistikleri falan neyse biraz ara vericem artık yormaya başladı bir iki saate atarım yapabilirsem
tabi bu mikro fps droplarının sebebini ise ramler yüzünden düşünüyorum ve %1 low fpsnin düşük olmasını da gerçi dying light the beastte çok iyi değerleri