Neler Yeni

Ryzen 5 5600X Delid yapılır mı

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Kenan Karabey
merhaba arkadaşlar benim 2 sorum olacaktı 1.si Ryzen 5 5600x işlemciye delid yapılır mı 2.si delid yapılırsa performansı artar mı ?

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Hem AMD hem Intel neden fabrikadan içinde sıvı metal ile üretmiyor ki işlemcileri? Bu şekilde delid yapmaya hiç gerek kalmaz.
Delid dediğimiz olay, Intel'in işlemcilerde IHS ve die arasında kalitesiz termal macun kullanmasından başladı aslında. AMD sürekli lehimli işlemci üretiyor. APU'lar hariç bildiğim kadarıyla hala lehimli, belki yeni nesil APU'lar da lehimlidir. Intel'in de yeni nesil K işlemcileri lehimli geliyor, diğerleri yine lehimsiz. Bu saçma olay elbette son bulabilir ancak Intel lehim kaynaklı çatlamalar olacağını söylüyor. Eskiden K serisi işlemciler de termal macunla geliyordu ve overclock yaparken sağlam bir bariyerdi bu. Safe yolla aradaki termal macun temizlenip sıvı metal kullanılıyordu, farklar devasa oluyordu tabii. Sıvı metal yerine lehim yeterli. Intel ısrarcı bu konuda.
Bildiğim kadarıyla Ryzen işlemcilere delid yapılmıyor, Intel işlemciler gibi değiller.

Maliyetten kısıyorlar çünkü.
Intel veya AMD fark etmez, kapağı her türlü kaldırabilirsin. Lehimi temizleyip yerine sıvı metal sürülebilir ancak gereksiz bir atılım, getirisi uğraşa değmez. Ayriyeten garanti dışı kalıyor.

Maliyet kesinlikle bahane, birkaç dolar oynamayacak bile ancak Intel fazla sıkı sanırım :)

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Delid dediğimiz olay, Intel'in işlemcilerde IHS ve die arasında kalitesiz termal macun kullanmasından başladı aslında. AMD sürekli lehimli işlemci üretiyordu. APU'lar hariç bildiğim kadarıyla hala lehimli, belki yeni nesil APU'lar da lehimlidir. Intel'in de yeni nesil K işlemcileri lehimli geliyor, diğerleri yine lehimsiz. Bu saçma olay elbette son bulabilir ancak Intel lehim kaynaklı çatlamalar olacağını söylüyor. Eskiden K serisi işlemciler de termal macunla geliyordu ve overclock yaparken sağlam bir bariyerdi bu. Safe yolla aradaki termal macun temizlenip sıvı metal kullanılıyordu, farklar devasa oluyordu tabii. Sıvı metal yerine lehim yeterli. Intel ısrarcı bu konuda.

Intel veya AMD fark etmez, kapağı her türlü kaldırabilirsin. Lehimi temizleyip yerine sıvı metal sürülebilir ancak gereksiz bir atılım, getirisi uğraşa değmez. Ayriyeten garanti dışı kalıyor.

Maliyet kesinlikle bahane, birkaç dolar oynamayacak bile ancak Intel fazla sıkı sanırım :)

8700K da 10 derece düşüş falan oluyordu nasıl işe yaramıyor :eek:.

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
5600X için dedim, 8700K'da 10 dereceden çok daha fazla fark oluyordu. Özellikle overclock yaparken bunu fark edebilirsin. Birinci elden deneyimleme fırsatım oldu :)

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2

Tolga Samet

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Çünkü zaten lehimli, termal iletkenliği standart termal macunlardan katbekat fazla. Kullanılan metalin de önemi var tabii, sıvı metalin belki daha yüksek termal iletkenliği olabilir ancak sağlam fark beklemek kesinlikle boş beklenti, birkaç dereceden öteye gitmeyecektir. (5600X'e delid neden gereksiz diye sorduğunu varsayıyorum.)

$ilent

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Çünkü zaten lehimli, termal iletkenliği standart termal macunlardan katbekat fazla. Kullanılan metalin de önemi var tabii, sıvı metalin belki daha yüksek termal iletkenliği olabilir ancak sağlam fark beklemek kesinlikle boş beklenti, birkaç dereceden öteye gitmeyecektir. (5600X'e delid neden gereksiz diye sorduğunu varsayıyorum.)

Hmm anladım teşekkürler hocam.

Furkan Karagülle

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,090
İsim
Furkan Karagülle
İlgilendiği Kategoriler
Bilim ve Teknoloji
Instagram
_furkan.krgl_
Anlamadım. Çok teknik oldu. Asıl ınternette teknik olduğu için foruma sordum ama değişen bir şey yok 😂😀
Kapak var ya işlemcinin kapağı önü söküp termal macun yerine metal macun sürüyorlar daha iyi soğuyor o zaman 😂

Dahası  
Reaksiyon skoru
258
İsim
Mustafa sakızcı
Anlamadım. Çok teknik oldu. Asıl ınternette teknik olduğu için foruma sordum ama değişen bir şey yok 😂😀
Hocam şöyle izah edeyim. İşlemcinin üst metal kapağının sökülüp üretimde kullanılan termal macunun temizlenip yerine sıvı metal macun kullanılarak geri kapatılması işlemine delid deniyor en basit bu şekilde anlatabildim. İntel işlemcilerde maliyeti düşürmek adına Amd nin aksine lehim kullanılmıyor. Bu işlemi yapmak için de haliyle bilgili olmak gerekiyor. Amd işlemcilerde bu işleme gerek yok çünkü zaten lehimli olarak üretiliyor. Biraz teferruatlı bir iş olduğundan normal kullanıcıların çoğu bu işleme yanaşmıyor hatta bir çoğu ne olduğunu bile bilmiyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
258
İsim
Mustafa sakızcı
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,047,474
Üyeler
166,215