Ryzen 5 7600 + NZXT Kraken Elite 240 CPU ve Sıvı Sıcaklığı Sorunu

Winger

80+
Reaksiyon skoru
3
Selamlar herkese,

Oyun sırasında işlemcim ve sıvı sıcaklıkları normalden yüksek değerlere ulaşıyor. Durumu sizlerle paylaşıp öneri ve tavsiyelerinizi almak istiyorum. Özellikle 240mm AIO’nun yetmediğini düşünüyorum, 360mm’ye geçmeyi planlıyorum ama en doğru tercihi yapmak istiyorum. İşte detaylar:

💻 Sistemim:

• İşlemci: AMD Ryzen 5 7600
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 4070 Ti Super
  • Anakart: ASUS Prime B650M-A
  • Soğutucu: NZXT Kraken Elite 240mm
  • Kasa: Hyte Y70 Touch
  • Toplam Fan Sayısı:
    • Ön: 3 adet intake
    • Alt: 3 adet intake
    • Arka: 1 adet exhaust
    • Üstte: 2 adet radyatör fanı (egzoz yönlü)
  • Oyun Testi: God of War oynarken test edildi
  • Ortam Sıcaklığı: 30 °C civarı

📈 NZXT CAM Değerleri:

Oyun esnasında:
  • Liquid Temp: 52 °C
  • CPU Temp: 85 °C
  • GPU Temp: 72 °C
  • Pump: 3191 RPM
  • Fan: 1898 RPM (%100'e yakın)

⚠️ Sorun:

• Sıvı sıcaklığı 52°C gibi yüksek bir değere çıkıyor, bu da CPU’nun 85°C'lere dayanmasına neden oluyor.
  • Fanlar ve pompa maksimumda çalışmasına rağmen sıcaklık kontrolü sınırda.

❓ Sorularım:

1. Bu sıcaklıklar sizce normal mi yoksa 240mm sıvı soğutucu artık yetersiz mi kalıyor?
  2. 360mm sıvı soğutucu almayı düşünüyorum. “Al bir daha düşünme” kafasında, en iyi 360mm AIO hangisi olur?
  3. Üstteki radyatör fanlarını içeriye çevirmenin anlamlı bir kazancı olur mu, yoksa içerideki ısı birikir mi?

🧊 Aklımdaki 360mm AIO’lar:

• Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB
  • NZXT Kraken Elite 360 RGB
  • Lian Li Galahad II Trinity 360

Yorumlarınızı ve tecrübelerinizi gerçekten merak ediyorum.
Teşekkür ederim şimdiden 🙏

Ekler

• 6e62a980-d540-4a76-a983-6417836f8291.webp
    6e62a980-d540-4a76-a983-6417836f8291.webp
    24.3 KB · Hit: 21
Selamlar herkese,

Oyun sırasında işlemcim ve sıvı sıcaklıkları normalden yüksek değerlere ulaşıyor. Durumu sizlerle paylaşıp öneri ve tavsiyelerinizi almak istiyorum. Özellikle 240mm AIO’nun yetmediğini düşünüyorum, 360mm’ye geçmeyi planlıyorum ama en doğru tercihi yapmak istiyorum. İşte detaylar:

💻 Sistemim:

• İşlemci: AMD Ryzen 5 7600
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 4070 Ti Super
  • Anakart: ASUS Prime B650M-A
  • Soğutucu: NZXT Kraken Elite 240mm
  • Kasa: Hyte Y70 Touch
  • Toplam Fan Sayısı:
    • Ön: 3 adet intake
    • Alt: 3 adet intake
    • Arka: 1 adet exhaust
    • Üstte: 2 adet radyatör fanı (egzoz yönlü)
  • Oyun Testi: God of War oynarken test edildi
  • Ortam Sıcaklığı: 30 °C civarı

📈 NZXT CAM Değerleri:

Oyun esnasında:
  • Liquid Temp: 52 °C
  • CPU Temp: 85 °C
  • GPU Temp: 72 °C
  • Pump: 3191 RPM
  • Fan: 1898 RPM (%100'e yakın)

⚠️ Sorun:

• Sıvı sıcaklığı 52°C gibi yüksek bir değere çıkıyor, bu da CPU’nun 85°C'lere dayanmasına neden oluyor.
  • Fanlar ve pompa maksimumda çalışmasına rağmen sıcaklık kontrolü sınırda.

❓ Sorularım:

1. Bu sıcaklıklar sizce normal mi yoksa 240mm sıvı soğutucu artık yetersiz mi kalıyor?
  2. 360mm sıvı soğutucu almayı düşünüyorum. “Al bir daha düşünme” kafasında, en iyi 360mm AIO hangisi olur?
  3. Üstteki radyatör fanlarını içeriye çevirmenin anlamlı bir kazancı olur mu, yoksa içerideki ısı birikir mi?

🧊 Aklımdaki 360mm AIO’lar:

• Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB
  • NZXT Kraken Elite 360 RGB
  • Lian Li Galahad II Trinity 360

Yorumlarınızı ve tecrübelerinizi gerçekten merak ediyorum.
Teşekkür ederim şimdiden 🙏
Bu sıcaklıklar normalin üstünde ama tehlike arz edecek kadar yüksek değil. Bi de Kraken Elite almışsın, çok pahalı bir soğutucu fiyatını hiç haketmiyor. O paraya arctic LF III alınırdı ve üstüne de cebinde para kalırdı.
Radyatörün fanlarını intake yapma hayır, daha kötü olur. Bu arada kasanın diğer fanları ne alemde? Hava akışı nasıl? (Şimdi tekrar okudum fanlar doğru yönde takılı hava akışının iyi olması lazım)
Eğer illa değiştiricem diyosan Arctic Liquid Freezer III pro, ya da daha bütçe dostu olsun diyosan Arctic II. Kasanın 360mm desteklemesi haricinde bi de radyatörü çok kalın Arctic'in onu da hesaba katıp Arctic alınır bi daha arkana bakmadan kafan rahat eder.

Sistem yeni mi bu arada, ne kadar zamandır kullanıyosun? Belki termal macun yenileme zamanı gelmiş de olabilir

Son düzenleme:
Bu sıcaklıklar normalin üstünde ama tehlike arz edecek kadar yüksek değil. Bi de Kraken Elite almışsın, çok pahalı bir soğutucu fiyatını hiç haketmiyor. O paraya arctic LF III alınırdı ve üstüne de cebinde para kalırdı.
Radyatörün fanlarını intake yapma hayır, daha kötü olur. Bu arada kasanın diğer fanları ne alemde? Hava akışı nasıl? (Şimdi tekrar okudum fanlar doğru yönde takılı hava akışının iyi olması lazım)
Eğer illa değiştiricem diyosan Arctic Liquid Freezer III pro, ya da daha bütçe dostu olsun diyosan Arctic II. Kasanın 360mm desteklemesi haricinde bi de radyatörü çok kalın Arctic'in onu da hesaba katıp Arctic alınır bi daha arkana bakmadan kafan rahat eder.

Sistem yeni mi bu arada, ne kadar zamandır kullanıyosun? Belki termal macun yenileme zamanı gelmiş de olabilir
Teşekkür ederim yorumun için 🙏
Kraken Elite’i biraz da LCD ekranı için almıştım ama bu sıcaklıklarla Arctic çok daha mantıklı geliyor artık 😅

Kasa Hyte Y70 Touch, içeride toplam 6 intake, 3 egzoz fan var (radyatör dahil). Radyatörü intake yapma fikri sıvı sıcaklığı açısından cazip ama kasa içinde sıcak hava birikmesinden çekiniyorum.

360mm AIO alırsam büyük ihtimalle Arctic LF III Pro tercih edeceğim gibi duruyor. Tavsiyen için sağ ol kanka, kafamı netleştirdin 🙌

Bu arada termal macun yaklaşık 1.5 yıllık, birkaç gün içinde yenileyip tekrar test edeceğim.

ben 7600 ile prime lc360 kullanıyorum. pbo cpb falan açık kendi limitlerinin çok üstünde 75 derecelerde çok stabil ve max performans şekilde çalışıyor kesinlikle tavsiye ederim

ben 7600 ile prime lc360 kullanıyorum. pbo cpb falan açık kendi limitlerinin çok üstünde 75 derecelerde çok stabil ve max performans şekilde çalışıyor kesinlikle tavsiye ederim
Teşekkürler yorumun için 🙏
Senin sistem baya güzel dengelenmiş, özellikle LC360 ile 75°C civarında kalması gayet iyiymiş.

Benim oyun sırasında CPU 85°C’ye, sıvı da 52°C’ye kadar çıkıyor.
PBO ve CPB açık, ama sıcaklıklar yüzünden boost'tan tam verim alamadığımı hissediyorum.

Teşekkürler yorumun için 🙏
Senin sistem baya güzel dengelenmiş, özellikle LC360 ile 75°C civarında kalması gayet iyiymiş.

Benim oyun sırasında CPU 85°C’ye, sıvı da 52°C’ye kadar çıkıyor.
PBO ve CPB açık, ama sıcaklıklar yüzünden boost'tan tam verim alamadığımı hissediyorum.
bende teşekkür ederim gerçekten tam verim almak farklı oluyormuş. önceden aynı cpu'yu peerless assassinde'de kullanıyordum tam verimi 360'ta almaya başladım.

soğutucu değiştirirsen dediğimi yaşayıp anlayacaksın. işlemcimizin potansiyeli çok büyük ve o potansiyeli dibine kadar kullanmak farklı hissettiriyor. birde stok fanla kullananlar var çok kötü..

genel algıya bakarsak evet bazı cpularda phantom spirit veya 240mm falan yeterli gelebiliyor ama pbo cpb ya da oc yapıp kullanma durumunda tam verim 360mm ile alınıyor kesinlikle. ayrıca ileride yükseltmek istesem de bana mısın demeyecek bir soğutucu. bütçe varsa 360mm şart bence.

Geri