Neler Yeni

Sahibinden den aldığım mesaj

Tolgax güneş

80+ Bronze
Aracımızı satıyoruz ama böyle bir mesaj geldi ne demek anlamadım ? Dolandırıcı olabilir mi ?
IMG_20210926_022851.jpg

Son düzenleme:

Sllent

80+ Gold
En İyi Cevap
2
İki ay sonra ödemeli çek ile alabilir miyiz diyor.
Yani aracı alacak size 2 ay sonra kullanılabilecek bir çek verecek, gidip bankaya vereceksiniz onu.
2 ay sonra hesabınıza 180K geçecek.
Adam ödesin veya ödemesin o para geçecek size eğer çek geçerliyse.

HayLo

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
191
İsim
Umo
İtibar etmeyin böyle şeylerw bence hem arabanızdan hem paradan olursunuz bir ihtimal..

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Çekin gerçek olduğu doğrulandığı takdirde sorun olmaz parayı her türlü alırsınız.

fenerlimühendis

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
691
İsim
Ahmet Hakan
Çek dolandırıcılığı çok yaygın. 180.000 lira verebilecek parası adam çek mek uğraşmaz. 180.000 lira çek ile ödenecek kadar büyük bir para değil. Kabul etmeyin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Attığım linkin 2. sayfasındaki bir yazı:
Öyle olmuyor işte.

Bu çek işini yapanlar, geçmişi temiz bir şirketi (genellikle inşaat şirketleri) satın alıyorlar.
Çalışılan her bankadan 1 koçan çek alıyorlar. Ki şirketin geçmişi temiz ise her banka çek karnesi verir.
Sonrasında bu çek olayına giriyorlar.

Bankaya soruyorsun, son bir yıl içerisinde 1,5-2 milyon TL sorunsuz ödenmiş diyor.
Ellerindeki 6-7 koçan çek ile piyasayı vurup ortadan kayboluyorlar. Genellikle 60-90 gün vadeli çek verdikleri için toplam tokatlama süreleri de bu 60-90 gündür.
60-90 gün sonra, ilk çekin vadesi geldiğinde bunların da oyunu bitmiş oluyor.

Aldıkları araba da bir ay içerisinde 3-4 kez el değiştiriyor.
Aldıkları malları nakit olarak spot piyasada eritiyorlar.

Sonra da ortadan kayboluyorlar.
1 yıl kadar gürcistan gibi yerlere gidenleri mevcut.

Nereden mi biliyorum, başımıza geldiğinden. Biz de ticaret ve imalat ile uğraşıyoruz, ticaret genellikle çek ile dönüyor. Ben de şirkete satınalmaya araba alırken çek ile aldım yıllar önce. Yıllar yıllar sonra Finansman müdürü ve pazarlama müdürü "bu adam benim içime sinmiyor" dememe rağmen, belki de herkesi kendimiz gibi sandığımızdan, şirkete kayıtlı başka bir aracı (Volvo S80 T6) sattılar. Adamın çekini hangi bankaya sorduysak "sorun yok, sağlam müşteri" dedi. Adam Trabzon'dan İzmir'e geldi arabayı aldı gitti. Gidiş o gidiş. Trabzon'a gidince pazarlama müdürünü aramış, "araba çok güzel, sorunsuz geldim, teşekkür ederim" demiş. Vadesi geldiğinde ödenmedi, adam bir süre buralarda telefonları açtı, 1 ay süre istedi vs.vs. sonra da ulaşılamaz oldu. . Bir avukat adamın ve çekin izini sürüyor. Ama 2014 yılı için 40.000 tl gibi bir para gitti. Yapacak bir şey yok. Adam bildiğimiz kadarıyla hala gürcistan'da. Bankalardan da krediler almış ve geri ödememiş.

Demem o ki, çek ile tokatlama peşinde olanlar hala piyasalarda.

Bir de geçen hafta yaşadığımız bir olay, ticaretle uğraşan arkadaşımın çekini kopyalamışlar. Firması çok sağlam olduğu ve piyasada iyi tanındığı için çekini de herkes kabul etmiş. Şimdi onlarla uğraşıyor. Bir tanesi farkına varmadan ödenmiş, 10.000 tl gibi. Hesaplarına bloke koydurdu, her işlem için izni gerekiyor artık. Savcılık vs. uğraşıyor. 40.000-50.000-120.000 tl'lik çekler yazılmış. Ödenmeyecek tabii ki. Çeki alanlar mağdur.

Bir keresinde bize de bir müşterimiz bir çek sormuştu, bize müşterisinden bir çek alıp göndermek istemişti. Kendi bankalarımıza sorduk, çekin sahibi sorunsuz dediler. Şeytan dürttü, çekin sahibinin çalıştığı şubeyi aradık. Dedik ki böyle böyle. Şube hemen, "aman kabul etmeyin, çeklerini kopyalamışlar, geçen hafta ortaya çıktı" dedi. Biz de müşterimize söyledik, çeki sen de alma dedik. Sinsile yolu ile çeki dolaştırmaya çalışıyorlar. Çek müşterimize gelene kadar 4 kez cirolanmış. Vadesi gelince seyreyle cümbüşü...

Cezalar az olunca, dolandırıcılar yakalanmayınca bu işi yapanlar da artacak.

Son düzenleme:

Denizgezen

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Bu tür yazanlar genelde dolandırıcı oluyor emin olun
Çek gerçekse alırsınız paranızı tabi ne kadar sürerse
Bugün arabayı verip 2 ay sonra parasını almak mantıklı mı ?
Değil tabii ki o yüzden engelle geç

MrBeast

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Çek dolandırıcılığı çok yaygın. 180.000 lira verebilecek parası adam çek mek uğraşmaz. 180.000 lira çek ile ödenecek kadar büyük bir para değil. Kabul etmeyin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Attığım linkin 2. sayfasındaki bir yazı:
Adam komple açıklamış dolandırıymış işte

Top Bottom