Bende yakın zamanda i7 4790k dan r5 5600a geçtim, 4790k ya da oc yapmıyordum buna da pbo dışında oc yapmıyorum ama yüksek sıcaklıkları hiç sevmem o sebeple seneler 2017 de 240mm aio almıştım hala onu kullanıyorum, sıcaklıkları tam istediğim derecelerde tutuyor, boşta oda sıcaklığının +5 ile +10 derece üzerinde yani şuan ortalama 27-35 arasında, msi kombustor burner yükte ise max 70 derecede oluyor (ki pbo açık olduğu için, yoksa pbo kapayınca yükte 55i geçmiyor), oyunlarda ise 45-50 derece arası çalışıyor.
Kısacası dereceleri iyice düşürmek istersen 240mm sıvı soğutucu almanı tavsiye edebilirim ama sıvı soğutucuların da kendine özgü sorunları var ilk sorun %100 bozulacağı
biliyorsun içerisinde bir pompa var 3-5-7 sene artık şansına ne zaman bozulursa ki illaki bozulacaktır
ve ilerleyen zamanlarda ki 2017 den bu yana kullandığım aio 2022 nin başlarında artık pompa sesi yapmaya başladı, pompa sesi de ayrı bir dert, bendeki oldukça az ama yine de sürekli gelen bir pompa sesi rahatsız edici oluyor, kule tipi soğutucuların hareketli bir parçası olmadığı için evladiyeliktir, bütçe varsa noctua nın soğutucuları çoğu aio soğutucudan bile daha performanslı çalıştığını testlerde görüyoruz, eğer aio almaya niyetlenirsen noctua nh-d15 e de bir göz at derim.
Şuan ki değerlerin eğer pbo yani Precision Boost Overdrive açıksa fena değil gibi gözüküyor, ama hem pbo kapalıysa hem de şu sıralar havalar serin, yazın daha da ısınacaktır, işlemcisini her gün 80 derecelerde saatlerce kullananlarda var, anında bozulur demek doğru değil ama sıcaklıkları düşük tutarak işlemci ömrünü uzatacağınız kesin.
Yani özet geçersek stok soğutucu bir işe yaramaz idare etmek için kullanılabilir ama tavsiyem mutlaka araştırın testleri izleyin kaliteli bir soğutucu alın, sıvı veya kule soğutucu hangisi bütçenize ve kasanıza uyarsa ve kafanıza yatarsa.