SSD Olmasına Rağmen Laptop Çok Geç Açılıyor

GadRego

80+
Reaksiyon skoru
5

Merhaba, iyi forumlar.

Eski bir Acer Aspire ES1-523 laptopum vardı. Boşta kalacağına günlük işlerde kullanayım dedim ve biraz iyileştirme yapmak istedim.

Cihaza 16 GB DDR3 RAM ve 240 GB SSD takviyesi yaptım.
Bu yükseltmeden sonra genel performansta belirgin bir iyileşme oldu, ancak açılış süresi beklediğimden çok uzun.
Laptopun açılması 50 saniyeden fazla sürüyor.

Sistem açıldıktan sonra SSD gayet normal çalışıyor; hız testlerinde okuma 460 MB/sn, yazma 450 MB/sn civarında sonuç alıyorum.
Yani SSD tarafında bir sorun görünmüyor.

Başta sorun Windows 10’dan kaynaklanıyor olabilir diye düşündüm, ancak Linux Mint kurduğumda da sonuç değişmedi.
Birçok yöntemi denedim ama açılış süresini 50 saniyenin altına düşüremedim.

Bu konuda tecrübesi veya önerisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

FAST boot diye bir olay var eski notebookların bios ayarlarında tam ne işe yaradığını bilmiyorum ama kontrol etmeye değer herhalde. Ayrıca tuşa bastıktan sonra windowsa girme süresini hesaplıyorsan BIOS pili bitmiş olabilir bu durumda her açtığında BIOS sıfırlandığı için sistem tekrar BIOS optimizesi için zaman harcayabilir. Görüntü geldikten sonra 50SN de boot ediyorsa onun bi alakası yoktur pil ile.

Başlangıç proglamlarında hangi uygulamalar var ise devre dışı bırakın...

FAST boot diye bir olay var eski notebookların bios ayarlarında tam ne işe yaradığını bilmiyorum ama kontrol etmeye değer herhalde. Ayrıca tuşa bastıktan sonra windowsa girme süresini hesaplıyorsan BIOS pili bitmiş olabilir bu durumda her açtığında BIOS sıfırlandığı için sistem tekrar BIOS optimizesi için zaman harcayabilir. Görüntü geldikten sonra 50SN de boot ediyorsa onun bi alakası yoktur pil ile.
fastboot özelliği yok benim laptopun biosunda . acer logosu geldikten sonra 50 sn ye sürüyor.
Goodram SSD Goodram 256GB CX400 G.2 2,5 Sata Iıı

bütün programlar devre dışı hocam
1. Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri\Sistem Ayarları > şu an kullanılmayan ayarları değiştir > Hızlı başlatmayı aç(önerilen) açık olsun
Ekran görüntüsü 2025-10-25 175543.webp

1. bios ayarlarlı ile oyandınsa bios ayarlarlını varsayılan ayarlara geri yükl e
BIOS varsayılan ayarları geri nasıl yüklenir :

3. bios güncel değilse güncelleyin
Bios nasıl güncellenir :

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,935
Üyeler
183,921
Son üye
doganylmm