Samsung Odyssey OLED G5 Kullanım Deneyimi

Reaksiyon skoru
80
Hayatımda daha önce hiç inceleme yazısı yazmadım, bu yüzden ne anlatmam gerektiğini tam olarak bilemiyorum. İçimden geldiği gibi, tamamen anlatacağım.

Samsung Odyssey OLED G5 (G50SF) modelini yaklaşık 4 aydır kullanıyorum ve bu süre zarfında tahminen 350-400 saatlik bir kullanım süresine ulaştım. Monitöre pek özen gösterdiğimi söyleyemem; hatta piksel temizliği ayarını manuel olarak hiç açmadım. Bildiğim kadarıyla cihaz, fişe takılı olduğu ve enerji aldığı sürece kapandıktan sonra bu temizliği kendi kendine otomatik olarak yapıyor. Zaten arka planda çalışan Samnsung Oled Safeguard sistemi sayesinde, Windows görev çubuğu gibi sabit logoların parlaklığını da yerel olarak kısarak ekranı yanmaya karşı koruyor.
Teknik performansa gelecek olursak; 180 Hz yenileme hızı, 2K çözünürlüğü, mat kaplaması ve gerçek 0.03 ms tepki süresiyle panel performansı tek kelimeyle muazzam. NVIDIA G-Sync ve AMD FreeSync desteği sayesinde oyunlar adeta yağ gibi akıyor, en ufak bir yırtılma veya ghosting hissetmiyorsunuz. Ekranın Pantone onaylı renk kalitesi ve OLED'in sunduğu gerçek siyahlar sayesinde renkler o kadar canlı ki, yan yana koyduğunuzda piyasadaki IPS monitörleri doğrudan eliyorsunuz.
Ancak monitörün ergonomi ve donanım tarafında büyük eksikleri var. Cihazda neredeyse hiçbir pivot özelliği bulunmuyor; sadece aşağıya doğru yaklaşık 2 derece eğiliyor ve yukarıya doğru 15 derece kalkıyor. Sağa sola dönme ya da dikey konuma gelme gibi hareket yetenekleri, ayrıca dahili bir hoparlörü maalesef yok. Standı oldukça sağlam olsa da bu hareket kısıtlılığı yüzünden pek işleli sayılmaz. Bu problemi çözmek için kesinlikle bir monitör kolu satın almak gerekiyor. Piyasadaki 1000 - 2000 TL bandındaki standart kollar işinizi fazlasıyla görecektir; monitör oldukça hafif (2.5 kg) olduğu için çoğu kol taşıma konusunda bir sorun çıkartmaz.
Cihazın menü kısmının Türkçe dil desteğine sahip olması güzel bir avantaj. Parlaklık değeri her koşulda fazlasıyla yeterli oluyor. Benim odam doğrudan ışık almıyor ama alsa bile panelin mat (Glare Free) kaplaması sayesinde yansımaların sorun yaratacağını hiç sanmıyorum. Hatta parlaklığı son seviyeye getirdiğinizde, odada adeta bir ampul yanıyormuş gibi etrafı aydınlatıyor.
Kendi acemiliğimden dolayı ekranın tam ortasında ufak bir çizik oluşturdum. Buna rağmen bu çizik beni hiç rahatsız etmiyor. Temizlik konusu ise biraz zahmetli. Ekranı temizlemek için kimyasal sürmemeli, sadece saf su ve gözlük bezi gibi hassas malzemeler kullanmalısınız. Üstelik kaplamanın yapısı gereği temizledikten bir saat sonra hemen yeniden tozlanmaya başlıyor. Son olarak, "OLED monitörler çok ısınıyor" gibi söylemler var buna karşı Samsung'un dahili termal soğutma sistemi o kadar başarılı ki, ben kullanımda dikkate değer hiçbir sıcaklık hissetmedim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,241,621
Üyeler
203,534
Son üye
Mrym
Geri