Neler Yeni

Tekli çekirdek performansı nedir çoklu çekirdek performansı nedir?

Kaan C

80+ Bronze

En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
69
İsim
Eyüp Köse
Örnek olarak 4 çekirdekli bir işlemci düşünelim. Ve bu işlemcinin bir çekirdek performansı 500 puan olduğunu baz alalım 1. çekirdek 500, 2. çekirdek 500, 3. çekirdek 500, 4. çekirdekte 500 puan olursa toplam 2000 puan olur. Yani çekirdek sayısı ne kadar artarsa işlemci aynı anda yapabileceği işlem sayısı artar. Ama Intel bu konuda tek çekirdek performansının daha önemli olduğunu söylüyor ve tek çekirdek performansını arttırıyor, Ama bu son dönemde 10. nesilden itibaren çekirdek sayılarını artırıp AMD ile yarışmaya devam ediyor. AMD ise çoklu çekirdek performansına odaklı işlemciler yapıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam Ryzen 2. nesile kadar böyleydi 3. nesilden itibaren tekli çekirdek performanslarını da arttırdılar. Çoğu programda veya oyunda çoklu çekirdek performans önemlidir ve çekirdeklere yük dağılımı olur.

bioh

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
69
İsim
M.Halis Cengiz
İlgilendiği Kategoriler
Bilgisayar Donanımları
Steam
bioh
Discord
bioh#4750
Tekli çekirdek:

Tekli çekirdek performansı, sadece tek bir çekirdeği kullanan işlemlerde etkilidir. İşlemci çekirdeklerindeki en güçlü çekirdeğin gösterdiği performanstır. Genel olarak oyun performansını etkiler.

Çoklu çekirdek:

İşlemcinin birden fazla çekirdeğini kullanan işlemlerdir. Genel olarak Render performansını etkiler. Çoklu çekirdek sayesinde birden fazla uygulamayı işlemciyi daha az yorarak aynı anda açabilirsiniz.

Aslında çekirdekleri işçi gibi düşünebiliriz.

Psyduck

80+ Platinum
En İyi Cevap
16
çok basit. tek çekirdek performansı sadece 1 çekirdeğin ne kadar güçlü olduğunu gösterir. çok çekirdek performansı da tüm çekirdekler aynı anda çalışırken ne kadar güçlü olduğunu gösterir.

mesela 2 çekirdekli bir işlemcinin tek çekirdek performansı (örnek)2 birim olsun. 6 çekirdek işlemcinin de tek çekirdek performansı 1 birim olsun. 2 çekirdekli işlemci çoklu çekirdek performansında 4 birim puan alırken, 6 çekirdekli işlemci 6 puan alır. yani tekli çekirdek performansı güçsüz olsa da toplamda daha güçlü bir işlemcidir.

en basit böyle anlatılırdı.

Kaan C

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Ben fortnite valorant ve csgo oynayacağım bu oyunlar için tek çekirdek mi yoksa çoklu çekirdek mi daha önemli?

mert savage

80+ Silver
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,216
İsim
mert
İlgilendiği Kategoriler
Dizi , müzik , bilgisayar donanımları , oyun hesap satışları , league of legend , okul , eğitim , giyim.
Tek çekirdek performansı şöyle, atıyorum bir işlemci hayal et ve bu işlemcinin tek çekirdek performansı 100 birim olsun. Tek çekirdekte 100 birim oynadığın XXX oyununda aynı sistem özellikleri ve aynı şartlar altında 100 FPS civarı veriyor olsun. Şimdi başka bir işlemci hayal et, ama bunun tek çekirdek performansı 90 birim olsun. Bu aynı şartlar altında ortalama eşit oranda düşecektir ve FPS'yi kötü yönde etkileyecektir. Yani 90'lara hatta 85'lere düşen FPS gözlemlenecektir. Anlaşılması için çok kaba bir şekilde anlattım, aslında hepsinin amacı ekran kartından ve tüm sistem bileşenlerinden tam verim alabilmek.

Çoklu çekirdek ise işçi örneğine iyi gider. Mesela 6/6 bir işlemci ile alttan Youtube açıp, üstüne herhangi orta seviye bir oyun açıp, üstüne bir kaç program açtığınızda işlemciye binen yük artacaktır ve 100%'e yaklaştıkça yavaşlamalar gözlemlenecektir. Şimdi bunun 100% olduğunu düşünelim. Çünkü açtığınız her farklı program çekirdeklere yük bindirir. Çoklu program ve çoklu işlemler ''Çoklu Çekirdek'' denebilir.

Bu işlemleri aynı şekilde 12/24 bir işlemcide yaparsanız işlemci tahminen %30 - %35 civarında takılıyor olacaktır. Akıp gidecektir. Haberi bile olmayacaktır :).

Not: Aynı sene içinde aynı teknoloji seviyesinde üretilmiş işlemcileri baz aldım. Yani 2012 yılından kalma 12 çekirdek işlemci belki şimdinin 6 çekirdeklisi kadar bile güçlü değildir, bu kadarını ben bilemem.

Kaan C

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Tek çekirdek performansı şöyle, atıyorum bir işlemci hayal et ve bu işlemcinin tek çekirdek performansı 100 birim olsun. Tek çekirdekte 100 birim oynadığın XXX oyununda aynı sistem özellikleri ve aynı şartlar altında 100 FPS civarı veriyor olsun. Şimdi başka bir işlemci hayal et, ama bunun tek çekirdek performansı 90 birim olsun. Bu aynı şartlar altında ortalama eşit oranda düşecektir ve FPS'yi kötü yönde etkileyecektir. Yani 90'lara hatta 85'lere düşen FPS gözlemlenecektir. Anlaşılması için çok kaba bir şekilde anlattım, aslında hepsinin amacı ekran kartından ve tüm sistem bileşenlerinden tam verim alabilmek.

Çoklu çekirdek ise işçi örneğine iyi gider. Mesela 6/6 bir işlemci ile alttan Youtube açıp, üstüne herhangi orta seviye bir oyun açıp, üstüne bir kaç program açtığınızda işlemciye binen yük artacaktır ve 100%'e yaklaştıkça yavaşlamalar gözlemlenecektir. Şimdi bunun 100% olduğunu düşünelim. Çünkü açtığınız her farklı program çekirdeklere yük bindirir. Çoklu program ve çoklu işlemler ''Çoklu Çekirdek'' denebilir.

Bu işlemleri aynı şekilde 12/24 bir işlemcide yaparsanız işlemci tahminen %30 - %35 civarında takılıyor olacaktır. Akıp gidecektir. Haberi bile olmayacaktır :).

Not: Aynı sene içinde aynı teknoloji seviyesinde üretilmiş işlemcileri baz aldım. Yani 2012 yılından kalma 12 çekirdek işlemci belki şimdinin 6 çekirdeklisi kadar bile güçlü değildir, bu kadarını ben bilemem.
Ben fortnite csgo ve valorant oynayacağım bunun için tek çekirdek mi yoksa çoklu çekirdek performansı mı önemli?

Rivyalı Geralt

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,502
İsim
Gerald
İlgilendiği Kategoriler
YKS , League of Legends , witcher serisi , fantastik kitaplar
Ben fortnite csgo ve valorant oynayacağım bunun için tek çekirdek mi yoksa çoklu çekirdek performansı mı önemli?
Tekli çekirdek performansı daha önemli

Yanlış biliyor olabilirim :D

Rivyalı Geralt

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,502
İsim
Gerald
İlgilendiği Kategoriler
O zaman r7 5800x R9 5900x ten daha çok FPS vericek değil mi?
5900X daha güçlü bir işlemci , 5900X ile daha fazla FPS alırsınız ama ikisi de 300'den fazla verebilir.

Rivyalı Geralt

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,502
İsim
Gerald
İlgilendiği Kategoriler
O zaman r7 5800x R9 5900x ten daha çok FPS vericek değil mi?

Böyle karşılaştırma videoları izleyerekte karar verebilirsiniz. Açıklamadan bu videoda kullanılan sistemin tüm özelliklerine bakmayı da unutmayın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ama 5800x 5900x ten tek çekirdek performansından daha yüksek puan almıştı?
Puanlara bakmamıştım link atabilir misiniz ?

Kaan C

80+ Bronze

Böyle karşılaştırma videoları izleyerekte karar verebilirsiniz. Açıklamadan bu videoda kullanılan sistemin tüm özelliklerine bakmayı da unutmayın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Puanlara bakmamıştım link atabilir misiniz ?
Şuan link bulamadım ama 5800x 5900x işlemcisini tek çekirdek performansında 3 puan geçtiğini gördüm

Top Bottom