çok basit. tek çekirdek performansı sadece 1 çekirdeğin ne kadar güçlü olduğunu gösterir. çok çekirdek performansı da tüm çekirdekler aynı anda çalışırken ne kadar güçlü olduğunu gösterir.Tekli çekirdek performansı nedir çoklu çekirdek performansı nedir?
Ben fortnite csgo ve valorant oynayacağım bunun için tek çekirdek mi yoksa çoklu çekirdek performansı mı önemli?Tek çekirdek performansı şöyle, atıyorum bir işlemci hayal et ve bu işlemcinin tek çekirdek performansı 100 birim olsun. Tek çekirdekte 100 birim oynadığın XXX oyununda aynı sistem özellikleri ve aynı şartlar altında 100 FPS civarı veriyor olsun. Şimdi başka bir işlemci hayal et, ama bunun tek çekirdek performansı 90 birim olsun. Bu aynı şartlar altında ortalama eşit oranda düşecektir ve FPS'yi kötü yönde etkileyecektir. Yani 90'lara hatta 85'lere düşen FPS gözlemlenecektir. Anlaşılması için çok kaba bir şekilde anlattım, aslında hepsinin amacı ekran kartından ve tüm sistem bileşenlerinden tam verim alabilmek.
Çoklu çekirdek ise işçi örneğine iyi gider. Mesela 6/6 bir işlemci ile alttan Youtube açıp, üstüne herhangi orta seviye bir oyun açıp, üstüne bir kaç program açtığınızda işlemciye binen yük artacaktır ve 100%'e yaklaştıkça yavaşlamalar gözlemlenecektir. Şimdi bunun 100% olduğunu düşünelim. Çünkü açtığınız her farklı program çekirdeklere yük bindirir. Çoklu program ve çoklu işlemler ''Çoklu Çekirdek'' denebilir.
Bu işlemleri aynı şekilde 12/24 bir işlemcide yaparsanız işlemci tahminen %30 - %35 civarında takılıyor olacaktır. Akıp gidecektir. Haberi bile olmayacaktır .
Not: Aynı sene içinde aynı teknoloji seviyesinde üretilmiş işlemcileri baz aldım. Yani 2012 yılından kalma 12 çekirdek işlemci belki şimdinin 6 çekirdeklisi kadar bile güçlü değildir, bu kadarını ben bilemem.
Tekli çekirdek performansı daha önemliBen fortnite csgo ve valorant oynayacağım bunun için tek çekirdek mi yoksa çoklu çekirdek performansı mı önemli?
O zaman r7 5800x R9 5900x ten daha çok FPS vericek değil mi?Tekli çekirdek performansı daha önemli
5900X daha güçlü bir işlemci , 5900X ile daha fazla FPS alırsınız ama ikisi de 300'den fazla verebilir.O zaman r7 5800x R9 5900x ten daha çok FPS vericek değil mi?
Ama 5800x 5900x ten tek çekirdek performansından daha yüksek puan almıştı?5900X daha güçlü bir işlemci , 5900X ile daha fazla FPS alırsınız ama ikisi de 300'den fazla verebilir.
O zaman r7 5800x R9 5900x ten daha çok FPS vericek değil mi?
Puanlara bakmamıştım link atabilir misiniz ?Ama 5800x 5900x ten tek çekirdek performansından daha yüksek puan almıştı?
Şuan link bulamadım ama 5800x 5900x işlemcisini tek çekirdek performansında 3 puan geçtiğini gördüm
Böyle karşılaştırma videoları izleyerekte karar verebilirsiniz. Açıklamadan bu videoda kullanılan sistemin tüm özelliklerine bakmayı da unutmayın.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Puanlara bakmamıştım link atabilir misiniz ?