Neler Yeni

Teknoloji aşıkları tarafından merak edilen sorular

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,186
İsim
Murat Orhan
PSU patlar bu arada
Bozulmak ayrı patlamak ayrı :) PSUlar kendi potansiyelinden yüksek w çekmeye zorlanirsa patlar. Çoğu psuda w koruması olduğu için bu zaten mümkün değil. Dediğim 2 durum dışında PSU patlamaz
Mesaj otomatik birleştirildi:

Cl, mhz ve voltaj değerleri aynıysa sıkıntı olmaz.
İkisinin de aynı olmasına gerek yok. Şayet cl19 ve 16 Rami de yan yana takabilirsiniz. 2400 MHz ile 3200 MHz Rami de. 1.30 v ile 1.5 v çeken bir Rami de :) yüksek mhzli ram kendini düşüğe göre ayarlar

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,931
İsim
Sir Alex Ferguson
İlgilendiği Kategoriler
Konsol, Eğitim, Yazılım-Kodlama
Eline sağlık, diş macunu işlemciyi temizler mi?:D

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,186
İsim
Murat Orhan
Zamaninda 1.maddeyi savundum diye forumda linçlemişlerdi
Ben de linclenmeyi göze alarak yaptım. Ama doğrusu bu. Ben yıllardır test edip bir sürü farklı PSU kullandım. İş ortaminda sertifikalarının sahte olup olmadığını bile denetledim. Dandik denilebilecek psularda bile yazılan korumalar gerçek. Ama o anki akım psunun test edildiği şartlar altındaki akımdan daha yüksek ise psuya zarar verebilir. Bu da stabil elwktrik kesintileri ile imkansızdır bir diğer olanak ise aşırı yükleme gibi bir durum 2016da Tekirdağ'da yaşanmıştı sanırım. İnsanların evindeki tüm elektrikli aletleri bozmuştu. Televizyon bilgisayar ne varsa götürmüştü. Modemler de dahil anca buna benzer durumlarda PSUnun sertifikası bir işe yaramaz. Onun dışında günlük kullanımda elektrik kesintileri vs psuya zarar vermez ne kadar dandikte olsa. Ama her ihimale karşı akım korumalı bir priz kullanmakta fayda var 1000 tllik için de 10 TL'lik için de

Eline sağlık, diş macunu işlemciyi temizler mi?:D
Pırıl pırıl yapar 😂 denemesi bedava

KebanFiru

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
915
İsim
Hakan(KebanFiru)
Bozulmak ayrı patlamak ayrı :) PSUlar kendi potansiyelinden yüksek w çekmeye zorlanirsa patlar. Çoğu psuda w koruması olduğu için bu zaten mümkün değil. Dediğim 2 durum dışında PSU patlamaz

İkisinin de aynı olmasına gerek yok. Şayet cl19 ve 16 Rami de yan yana takabilirsiniz. 2400 MHz ile 3200 MHz Rami de. 1.30 v ile 1.5 v çeken bir Rami de :) yüksek mhzli ram kendini düşüğe göre ayarlar
"
"
Bu yanlış bir bilgi. PC hocası'nın videosunu izleyin.

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,186
İsim
Murat Orhan
"
"
Bu yanlış bir bilgi. PC hocası'nın videosunu izleyin.
3200 MHz bir Rami 2400 MHz bir Ramin yanına takarsanız raminiz 2400mhz hızında çalışır. Düşük mhzli ram kendini arttıramayacağı için yüksek mhzli raminiz kendini düşürecektir. Aynı şekilde bellek gecikmesi durumu da bu şekilde. Cl9 bir Ramin yanına cl11 bir ram takarsanız ikisi de cl11 değerinde çalışır. Voltaj kısmı Ramin profili ile de ilgili low profile bir ram ile normal büyük ramler yan yana çalışıyor.

3200 MHz bir Rami 2400 MHz bir Ramin yanına takarsanız raminiz 2400mhz hızında çalışır. Düşük mhzli ram kendini arttıramayacağı için yüksek mhzli raminiz kendini düşürecektir. Aynı şekilde bellek gecikmesi durumu da bu şekilde. Cl9 bir Ramin yanına cl11 bir ram takarsanız ikisi de cl11 değerinde çalışır. Voltaj kısmı Ramin profili ile de ilgili low profile bir ram ile normal büyük ramler yan yana çalışıyor.
Cl değeri durumunda ramlere overclock yaparken Mavi ekran alabilirsiniz ama stok kullanımda sorun yaşamazsınız.

KebanFiru

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
915
İsim
Hakan(KebanFiru)

Cl değeri durumunda ramlere overclock yaparken Mavi ekran alabilirsiniz ama stok kullanımda sorun yaşamazsınız.
"3200 MHz bir Rami 2400 MHz bir Ramin yanına takarsanız raminiz 2400mhz hızında çalışır. Düşük mhzli ram kendini arttıramayacağı için yüksek mhzli raminiz kendini düşürecektir. Aynı şekilde bellek gecikmesi durumu da bu şekilde. Cl9 bir Ramin yanına cl11 bir ram takarsanız ikisi de cl11 değerinde çalışır. Voltaj kısmı Ramin profili ile de ilgili low profile bir ram ile normal büyük ramler yan yana çalışıyor."
Buyurun "
"

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,186
İsim
Murat Orhan
"3200 MHz bir Rami 2400 MHz bir Ramin yanına takarsanız raminiz 2400mhz hızında çalışır. Düşük mhzli ram kendini arttıramayacağı için yüksek mhzli raminiz kendini düşürecektir. Aynı şekilde bellek gecikmesi durumu da bu şekilde. Cl9 bir Ramin yanına cl11 bir ram takarsanız ikisi de cl11 değerinde çalışır. Voltaj kısmı Ramin profili ile de ilgili low profile bir ram ile normal büyük ramler yan yana çalışıyor."
Buyurun "
"
İlk önce bu videoda low profil ile normal profil ram yani v değeri hakkında bir bilgi yok. Ayrıca düzgün okuduysaniz ben "iki slot" olarak yazdım. Sizin attığınız videoda 4 slotun her birine farklı ramler takılıyor. 2slotlu bir sistemde bir Ramin kendini diğerine göre ayarlaması çok daha kısa süreli ve daha kolay bir işlem. Fakat ram sayısı 4e çıktığı zaman işler algoritmik olarak zorlaşıyor. Ramler ilk önce Windows tarafından teker teker tanımlanıyor. sistem 4 farklı bellek ile dual CH. Modundan çıkıyor. Dual şekilde 128 bit veri yolu ile haberlesirken bu tek slot 64 bite düştü ve performansta düşüşe yol açtı. Ayrıca şunu da söylemeliyim attığınız videonun tarihi 1 2 yıl eski olduğu için günümüzde çıkan yeni kartlar 4 slotu bile en iyi şekilde optimize etme özelliğine sahip(hepsi olmasa bile). Kısacası yazdıklarım belirtildiği gibi CİFT SLOT için geçerli bunu da belirttiğimi düşünüyorum. Çift slot 2 farklı ram kullanıldığında sorun yaşamazsınız. Ben uzun vadede ve kısa vadede bir sürü farklı anakart ve ve ram ile deneyimleyip bunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.(eski chipsetli ddr4 anakartlarda veya bios sürümü guncel olmayan anakartlarda belleği sizin ayarlamaniz gerekebilir ama bu çok düşük bir ihtimal. Şuan alacağınız a320 anakart bile güncel bir bios sürümü ile geliyor.

Arthur♛Morgan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,606
İsim
sefa korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
Red Dead Redemption ve Rockstar ile ilgili her şeye ilgim var
Instagram
sfakorkmaz
Güzel olmuş hocam elinize sağlık.
Okurken hoşuma gitti keşke daha uzun olsaydı :)

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,186
İsim
Murat Orhan
Umarım düzgün bir biçimde anlatabilmişimdir. Amacım sizin bilginizi kötülemek değil ama siz 4 slot ve her slota farklı takılmış ramler için konuşuyorsunuz. Ben ise 2 slot için konuşuyorum. Cl14 ve 16 bir ram yanyana takıldığı zaman sistem ikisini de cl16 gecikmesi ile çalıştırır ki karışıklık meydana gelmesin. Aynısı MHz için de geçerli. Ama 4 slot farklı ramlerde veri yolu dual 128 bit veri yolundan tek slot 64 e düştüğü zaman performans düşüşü olur. Ama çift slotta bu gözlemlenmez. Onun dışında videoda reset atıldığında PC açılırken ramler kendini tekrar tanımlayıp sistem için en iyi ayara getirmeye çalışıyor. Bu genelde olmaz. Bu bir defa olur ve ramler en stabil duruma ayarlanır. Daha sonra bios sifirlanirsa tekrar tanılama ve optimize işlemi yapması gerekir. Videoda neden böyle değil onu anlamis değilim.

Güzel olmuş hocam elinize sağlık.
Okurken hoşuma gitti keşke daha uzun olsaydı :)
Konseptten dolayı çok uzun tutmadım 😂 ama aklıma geldikçe yazmayı düşünüyorum hem bilgilendirme oluyor hem de şurası doğru burası yanlış diye diye beyin fırtınası yapmış oluyoruz

Top Bottom