Neler Yeni

WD Black Performance 6 TB ("FZBX" model) - 1747 TL!

Yiğit KAMURAY

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Merhabalar, iyi forumlar!

Bütün vergilerle ve kargolarla beraber 193 dolar yapıyor ancak doları 9.04 TL'den sayıyor kısacası; 1747TL.

Bu model "FZBX" olan modeldir. Türkiye'de bulunmuyor ve en üst modeldir. 263 MB/s'ye kadar hız sunuyor ve 6 TB'de CMR kayıt kullanmak gibi bir başarıya sahip. 10 TB olan modeli bile CMR kayıttır.

Prime olmanız lazım ilk 30 gün bedava satın aldıktan sonraki 30 gün içinde iptal edin. Dün aldığım 5 TB Elements modelini iptal edip bunu alacağım.

2 aydır birebir bu ürünün 6/8/10 TB olanlarını kovalıyorum her sitede. 6 TB olan modeli 2000 TL'ye indirimle ancak alıyoruz. Normalde 2300-2400 TL civarında. Şu anda 8 ve 10 TB modellerine bakmayın indirim yok.

Alacak arkadaşlara çok önemli not; kredi kartınız yurt dışı alışverişlerine açık olsa bile genellikle kabul etmiyor. Sanal kart açın internet bankacılığından.

Kendime aldım.

1624266420063.png

1624266428720.png

Hudzell

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,495
İsim
Hakan
İlgilendiği Kategoriler
Mining, Trading, Kripto, Crack
Chia işi yüzünden fiyatları uçtu ya
yine de güzel indirim olmuş alınabilir

Letrion

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Güzel indirim

Yiğit KAMURAY

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Chia işi yüzünden fiyatları uçtu ya
yine de güzel indirim olmuş alınabilir
Aslında bu modelin pahalı olmasının sebebi Chia değil direk ürünün kendisi. Chia'dan önce de aynıydı dolar bazında indirimsiz fiyatları.

Yiğit KAMURAY

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Hocam attığınız HDD'nin 7200 RPM olması dışında Seagate'ye göre ne farkı var?

Attığınız model "Surveillance HDD" olarak geçiyor. Güvenlik kamerası kayıtları için kullanılıyor. Çok yavaş ve çok çabuk bozuluyorlar. 5900 RPM olduğuna bakmayın çoğu 5400 RPM'den çok daha yavaş.

WD Black 6 TB olmasına rağmen CMR kayıt kullanıyor. 10 TB olanı bile CMR kullanıyor.

Seagate Barracuda gibi çöpler 1 TB'de CMR, 2 TB ve üstünde SMR kullanıyor.

Toshiba P300 gibi güzel modeller 1 TB ve 2 TB'de CMR kullanıyor 4 TB'de SMR kullanıyor ki 4 TB modeli çok kötü.

WD Blue'nun Türkiye'deki modeli 1 TB'de CMR 2 ve üstünde SMR kullanıyor.

WD Blue'nun yurtdışı modeli 1 TB'de CMR, 2 TB'si CMR ve SMR olanı bulunuyor. 4 TB ve üstünde SMR kullanıyor.

---

Peki nedir bu SMR ve CMR.

CMR'de veriler yan yana yazılırken; SMR'de üst üste yazılır.

Peki bu ne anlama geliyor?

CMR'de 1 TB veri yazmak için HDD'de 1 TB'lik yeri doldurmanız gerekiyor.

SMR'de 1 TB veri yazmak için onu örneğin 600-700 GB'nı yazıyor kalan 300-400'ünü onun üstüne yazıyorsunuz.

Yani 4 TB'lik bir SMR HDD aslında 4 TB değil 2-3 TB arası ancak veriler üst üste yazılarak 4 TB oluyor kısacası.

Bunun önemi SMR'lerin çok kolay bozulması.

Yüksek boyut CMR kayıtların pahalı olmasının sebebi de bu aslında.

Son düzenleme:

Yiğit KAMURAY

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Merhabalar, iyi forumlar!

Bütün vergilerle ve kargolarla beraber 193 dolar yapıyor ancak doları 9.04 TL'den sayıyor kısacası; 1747TL.

Bu model "FZBX" olan modeldir. Türkiye'de bulunmuyor ve en üst modeldir. 263 MB/s'ye kadar hız sunuyor ve 6 TB'de CMR kayıt kullanmak gibi bir başarıya sahip. 10 TB olan modeli bile CMR kayıttır.

Prime olmanız lazım ilk 30 gün bedava satın aldıktan sonraki 30 gün içinde iptal edin. Dün aldığım 5 TB Elements modelini iptal edip bunu alacağım.

2 aydır birebir bu ürünün 6/8/10 TB olanlarını kovalıyorum her sitede. 6 TB olan modeli 2000 TL'ye indirimle ancak alıyoruz. Normalde 2300-2400 TL civarında. Şu anda 8 ve 10 TB modellerine bakmayın indirim yok.

Alacak arkadaşlara çok önemli not; kredi kartınız yurt dışı alışverişlerine açık olsa bile genellikle kabul etmiyor. Sanal kart açın internet bankacılığından.

Kendime aldım.

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Ürün yarım saat önce elime ulaştı. 1670 TL ödemişim bu arada 1747 TL değil. Test sonuşları şu şekilde;

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

Yiğit KAMURAY

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
2D NAND ve 3D NAND farkı gibi mi? 2D NAND CMR, 3D NAND SMR gibi oluyor HDD'lerde doğru anladıysam.
Hayır. HDD'ler ile SSD'ler çok farklı depolama birimleri.

NAND yongaları SSD'nin içinde bulunan bileşenler iken; HDD'lerde bulunan kayıt yönetmi verilerin nereye yazıldığını belli eder.

SMR'de veriler birbirinin üstüne yazılır. Örneğin A oyunu 70 GB yer kaplıyor. B oyunu 85 GB yer kaplıyor.

B oyununun toplam 85 GB'ının 15 GB'ı A oyunun 15 GB'ının üstüne yazılır. Toplamda 140 GB tutar ancak 155 GB gözükür. Yani 2 TB bir SMR HDD aslında 2 TB veriyi yan yana yazamassınız.

SMR kayıt ve CMR kayıtta veriler şu şekilde tutulur;
smr cmd.jpg

2D ve 3D NAND şu şekilde;
2d 3d nand.jpg

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,007
İsim
Hakan
Hayır. HDD'ler ile SSD'ler çok farklı depolama birimleri.

NAND yongaları SSD'nin içinde bulunan bileşenler iken; HDD'lerde bulunan kayıt yönetmi verilerin nereye yazıldığını belli eder.

SMR'de veriler birbirinin üstüne yazılır. Örneğin A oyunu 70 GB yer kaplıyor. B oyunu 85 GB yer kaplıyor.

B oyununun toplam 85 GB'ının 15 GB'ı A oyunun 15 GB'ının üstüne yazılır. Toplamda 140 GB tutar ancak 155 GB gözükür. Yani 2 TB bir SMR HDD aslında 2 TB veriyi yan yana yazamassınız.

SMR kayıt ve CMR kayıtta veriler şu şekilde tutulur;
Alıntıyı görüntüle

2D ve 3D NAND şu şekilde;
Alıntıyı görüntüle
Onu bende biliyorum, o mantık gibi mi demiştim .

Yiğit KAMURAY

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Onu bende biliyorum, o mantık gibi mi demiştim .
Ömür olarak derseniz evet benzer.

3D NAND; 2D NAND'dan çok daha uzun ömürlüdür.
CMR kayıt; SMR kayıttan çok daha uzun ömürlüdür.

Ama NAND ile kayıt yöntemi çok farklı şeyler.

NAND fiziksel bir bileşekenken kayıt yöntemi verilerin nereye yazıldığını belirler.

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,007
İsim
Hakan
Ömür olarak derseniz evet benzer.

3D NAND; 2D NAND'dan çok daha uzun ömürlüdür.
CMR kayıt; SMR kayıttan çok daha uzun ömürlüdür.

Ama NAND ile kayıt yöntemi çok farklı şeyler.

NAND fiziksel bir bileşekenken kayıt yöntemi verilerin nereye yazıldığını belirler.
Ömürden kastetmiştim.

emirhan1234

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,786
İsim
emirhan
hayırlı olsun

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri