RenMasuta
80+
- Reaksiyon skoru
- 1
Merhaba arkadaşlar,
Son zamanlarda AMD ekran kartı kullanan bazı kullanıcıların özellikle görev yöneticisi açıkken ekranın titremesi (flicker) sorunuyla karşılaştığını fark ettim. Bu sorun özellikle RX 5700 XT ve benzeri modellerde, DisplayPort üzerinden bağlanan monitörlerde gözlemlenebiliyor.
Ben de bu sorunu kendim yaşadım ve araştırmalarım sonucunda “disable MPO” adlı bir çözüm dosyası buldum. Bu dosya, bazı AMD sürücülerinde ekran yönetimiyle ilgili bir parametreyi devre dışı bırakarak titremeyi ortadan kaldırıyor.
Uygulama süreci:
Dikkat: Her zaman olduğu gibi, sistem dosyalarında değişiklik yapmadan önce yedeğinizi almakta fayda var.
Umarım bu paylaşım, bu tarz sorunlarla uğraşan arkadaşlar için yardımcı olur.
Dosya adı önerisi: Disable_MPO.reg
İçerik:
<span>Windows Registry Editor Version 5.00<br><br>[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers]<br>"DisableMPO"=dword:00000001<br></span>
Dosya adı önerisi: Enable_MPO.reg
İçerik:
<span>Windows Registry Editor Version 5.00<br><br>[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers]<br>"DisableMPO"=dword:00000000<br></span>
Notlar:
Son zamanlarda AMD ekran kartı kullanan bazı kullanıcıların özellikle görev yöneticisi açıkken ekranın titremesi (flicker) sorunuyla karşılaştığını fark ettim. Bu sorun özellikle RX 5700 XT ve benzeri modellerde, DisplayPort üzerinden bağlanan monitörlerde gözlemlenebiliyor.
Ben de bu sorunu kendim yaşadım ve araştırmalarım sonucunda “disable MPO” adlı bir çözüm dosyası buldum. Bu dosya, bazı AMD sürücülerinde ekran yönetimiyle ilgili bir parametreyi devre dışı bırakarak titremeyi ortadan kaldırıyor.
Uygulama süreci:
- Dosyayı çalıştırmadan önce yönetici olarak çalıştırdım.
- Bilgisayarı yeniden başlattım.
- O andan itibaren görev yöneticisi açıkken ekran titremesi tamamen ortadan kalktı.
- Yaklaşık birkaç saat boyunca bilgisayarı normal şekilde kullanıyorum ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım.Karşılaşırsam yazacağım.

Umarım bu paylaşım, bu tarz sorunlarla uğraşan arkadaşlar için yardımcı olur.
İçerik:
<span>Windows Registry Editor Version 5.00<br><br>[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers]<br>"DisableMPO"=dword:00000001<br></span>
- Kullanıcı bu dosyaya çift tıklayıp onay verdiğinde MPO devre dışı kalır ve titreme sorunu büyük ölçüde çözülür.
- Uygulama sonrası bilgisayarı yeniden başlatmak gerekir.
Dosya adı önerisi: Enable_MPO.reg
İçerik:
<span>Windows Registry Editor Version 5.00<br><br>[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers]<br>"DisableMPO"=dword:00000000<br></span>
- Kullanıcı bu dosyaya çift tıklayarak MPO’yu tekrar aktif edebilir.
- Yine bilgisayarı yeniden başlatmak gerekir.

- Bu dosyalar tamamen güvenlidir ve Windows’un kendi kayıt defterine ufak bir değer ekler veya değiştirir.
- Yine de her zaman olduğu gibi önce sistem yedeği almak iyi bir pratiktir.