Yeni Pc Aldım Yapmam Gerekenler?

Emre230

80+
Reaksiyon skoru
12
Hayatımda ilk defa pc aldım ve yapmam gerekenleri bilmiyorum. Bios, windows vb.. nadıl yapacağımı ve neleri yapmam gerektigini aciklayabilir misiniz acaba

Hayatımda ilk defa pc aldım ve yapmam gerekenleri bilmiyorum. Bios, windows vb.. nadıl yapacağımı ve neleri yapmam gerektigini aciklayabilir misiniz acaba
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

DriveBooster gibi üçüncü taraf programları kullanma. Ne yüklediği belli olmuyor, güvenli değil. Güncellemeler için Windows Update’i kullanabilirsin. Eğer anakartın MSI ise, MSI Center indirip gerekli chipset ve diğer sürücü güncellemelerini oradan yapabilirsin.

Anakartının markasını ve modelini öğrenmek için kasanın içinden bakabilirsin. Genelde anakartın sol alt köşesinde model ve versiyon yazar. Buna göre üreticinin resmi sitesinden driver indirebilirsin.

Son olarak, ekran kartın için mutlaka resmi siteden (NVIDIA veya AMD’nin kendi sitesi) güncel sürücüyü indirip kurmanı tavsiye ederim.

birde ekleyeyim drivebooster gibi slak saçma programlar kullanma hocam virüs yuvası ne yüklüyor belli değil güncelleme için uğdate e gir onu başlat anakartın msi ise msi center indir orada gerekli çipset güncellemeleri vs yapar değisle anakartın markasını versiyonu yaz anakartın sol alt köşesinde versiyon yazar genelde ona göre siteden driver kurabilirsin birde son olarak ekran kartı içim resmi siteden driver indir
5 sene önce diyor illaki değişen bir şeyler olmuştur bence

temelde aynı şeyler pek bir şey değişmedi

CHAT GPT amcadan özet geçtim sana

📌 Sıfır PC’de İlk Yapılması Gerekenler

1. Windows Güncellemeleri
    • Bilgisayar açılır açılmaz Windows Update’i çalıştır.
    • Tüm güvenlik ve sistem güncellemelerini indir & kur.
  2. Anakart Sürücüleri
    • Anakart modelini öğren (MSI, ASUS, Gigabyte vs.).
    • Üreticinin resmi sitesinden chipset, LAN, ses ve varsa SATA/NVMe sürücülerini indir.
    • MSI anakart kullanıyorsan MSI Center de yükleyebilirsin.
  3. Ekran Kartı Sürücüsü
    • NVIDIA → [Geforce Drivers]
    • AMD → [Adrenalin Software]
    • Resmi siteden indir, kurarken mümkünse clean install seç.
  4. BIOS Güncellemesi (Opsiyonel)
    • Anakart sitesinden kontrol et. Eğer önemli bir hata giderilmişse veya yeni donanım desteği gerekiyorsa güncelle.
    • Riskli bir işlem olduğundan dikkatli yapılmalı.
  5. SSD/HDD Kontrolü
    • SSD’nin firmware güncellemesi olup olmadığını kontrol et.
    • Disk sağlığını CrystalDiskInfo gibi basit bir yazılımla bakabilirsin.
  6. Ek Yazılımlar
    • Antivirüs: Windows Defender çoğu kullanıcı için yeterli.
    • Gerekli programlar (tarayıcı, oyun platformları, ofis yazılımı vs.).
  7. Kablo & Donanım Kontrolü
    • Tüm fanların döndüğünü, RAM’lerin doğru taktığını, kabloların tam oturduğunu kontrol et.

💡 Özet:
  • Windows Update
  • Anakart sürücüleri (chipset, LAN, ses)
  • Ekran kartı sürücüsü (resmi site)
  • (Opsiyonel) BIOS & SSD firmware güncellemesi
  • Donanım kontrolleri + temel yazılımlar

Geri