Bilgisayarım çok takılıyor, ne yapabilirim?

reewask

80+
Reaksiyon skoru
0
Bilgisayarımın özellikleri:
İsmi: Acer Aspire 7 laptop
İşlemci: AMD Ryzen 5 5500U with Radeon Graphics (2.10 GHz)
Takılı Ram: 16,0 GB (kullanılabilir: 15,3 GB) (8+8)
Ekran Kartı: Rtx 3050 4 gb
Depolama: 238 gb SSD
Bilgisayarımı 3.5 yıl önce falan aldım. Bu güne kadar rahatça donmadan oyunlar oynayabiliyordum. Şimdi ise lol de bile devasa droplar yiyorum. Oyun kasmıyor ilk açılınca, 3 ,5 dk içinde 5 saniyelik fps düşüşleri yaşıyorum. 7 fps e kadar düşüyor oyun. Birkaç oyunda denedim hepsinde böyle. İçini açıp baktım fanlar falan temiz, yinede bir tanıdığıma verdim ızgaraları kompresör makinesiyle temizledi. Sorunun termal macun olabileceğini düşünmüştüm çünkü bilgisayar çok ısınıyordu ama termal macun yeniledim ve bilgisayarımın altında 5 fanlı harici bir soğutucu var. Isısı çok yüksek değil 80 derece gibi. Yardımcı olursanız sevinirim. Herkese iyi günler.
(Benchmark testi ve görev yöneticisindeki işlemleride görsellerle ekledim.)

Ekler

• {5BA95BA1-4C24-4095-9030-9266C16C7BED}.webp
    {5BA95BA1-4C24-4095-9030-9266C16C7BED}.webp
    60.5 KB · Hit: 17
  • {8E769E16-E112-4402-A773-89888FD31C09}.webp
    {8E769E16-E112-4402-A773-89888FD31C09}.webp
    100.8 KB · Hit: 15
Bilgisayarımın özellikleri:
İsmi: Acer Aspire 7 laptop
İşlemci: AMD Ryzen 5 5500U with Radeon Graphics (2.10 GHz)
Takılı Ram: 16,0 GB (kullanılabilir: 15,3 GB) (8+8)
Ekran Kartı: Rtx 3050 4 gb
Depolama: 238 gb SSD
Bilgisayarımı 3.5 yıl önce falan aldım. Bu güne kadar rahatça donmadan oyunlar oynayabiliyordum. Şimdi ise lol de bile devasa droplar yiyorum. Oyun kasmıyor ilk açılınca, 3 ,5 dk içinde 5 saniyelik fps düşüşleri yaşıyorum. 7 fps e kadar düşüyor oyun. Birkaç oyunda denedim hepsinde böyle. İçini açıp baktım fanlar falan temiz, yinede bir tanıdığıma verdim ızgaraları kompresör makinesiyle temizledi. Sorunun termal macun olabileceğini düşünmüştüm çünkü bilgisayar çok ısınıyordu ama termal macun yeniledim ve bilgisayarımın altında 5 fanlı harici bir soğutucu var. Isısı çok yüksek değil 80 derece gibi. Yardımcı olursanız sevinirim. Herkese iyi günler.
(Benchmark testi ve görev yöneticisindeki işlemleride görsellerle ekledim.)
kompreseru dışardan mı ufledi eger oyleyse fanı bozmuş olabilir fan sesi geliyormu onu bir dinle

hwinfo indirip ısıları paylaşır mısın?

kompreseru dışardan mı ufledi eger oyleyse fanı bozmuş olabilir fan sesi geliyormu onu bir dinle
fanlara değilde ızgara kısmına üflemiş fanlar zaten temizdi diye ellememiş.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hwinfo indirip ısıları paylaşır mısın?
Şuan indiriyorum bilgileri paylaşıcam.

Bunlardan bahsediyorsunuz sanırım.

Birde şuna bakabilir misiniz burda ekran kartı olarak 3050 gözükmüyor, normal mi bu?

Fan sesi geliyor, içini açıp baktığımda fanlar dönüyordu.

Ekler

• {9E70BCB8-3417-4158-822E-0EE5F127A9A7}.webp
    {9E70BCB8-3417-4158-822E-0EE5F127A9A7}.webp
    204.4 KB · Hit: 13
  • {34F14FA7-2EE6-444B-84FB-22253665A6D9}.webp
    {34F14FA7-2EE6-444B-84FB-22253665A6D9}.webp
    220.7 KB · Hit: 14
  • {81CEA33A-4F04-454F-9123-5870D54ABC79}.webp
    {81CEA33A-4F04-454F-9123-5870D54ABC79}.webp
    196.7 KB · Hit: 11
  • {B10C8F3F-9C34-40D6-AFFD-A0CFBB941808}.webp
    {B10C8F3F-9C34-40D6-AFFD-A0CFBB941808}.webp
    198.8 KB · Hit: 8
  • {DE17A361-B569-464A-AFAD-24467C56D982}.webp
    {DE17A361-B569-464A-AFAD-24467C56D982}.webp
    64.3 KB · Hit: 12
Son düzenleme:
Hangi macunu nasıl uyguladınız. İşlemci sadece uygulama çalıştırırken 85c ulaşmış normal değil.

Macunu eskiden almış arkadaşım markasını bilmiyormuş, sizce macundan dolayı olabilir mi?
Birazcık bilgisayarın ömrü mü doldu acaba diye korkuyorum sizce böyle bir durum olabilir mi? Boşuna macun yenilemek istemiyorum kendim yapmayı bilmediğim için bilgisayarcıya yaptırmam lazım, bir tanesine gittim 800 lira dedi bana.

Birde şöyle bir test daha yaptım.

Ekler

• {4BEC2D63-56A8-4BEC-ABA5-3D81C78020C2}.webp
    {4BEC2D63-56A8-4BEC-ABA5-3D81C78020C2}.webp
    162.9 KB · Hit: 7
Geçmişte yaşadığım 2 acemilik var hocam belki onlardan birini yaşamış olabilirisiniz.
1-Macun değişimi yaparken işlemciye dandik macun sürdüm.
2-mx4 macun alıp tekrar yenileme yaptıktan sonra soğutucuyu yüzeye tam temas ettirmeden monte etmiştim. Bu iki duruma bi bakın isterseniz

Geçmişte yaşadığım 2 acemilik var hocam belki onlardan birini yaşamış olabilirisiniz.
1-Macun değişimi yaparken işlemciye dandik macun sürdüm.
2-mx4 macun alıp tekrar yenileme yaptıktan sonra soğutucuyu yüzeye tam temas ettirmeden monte etmiştim. Bu iki duruma bi bakın isterseniz
Teşekkür ederim genel kanı termal macun üzerine anladığım kadarıyla, yarın tekrar sürdürmeye gideceğim.

termal macun değişimini herhangibiri yapabilir kolay bir işlem , macunu kalın ince sürülmüş olabilir, termal pedlerin yırtılmış olabilir , fanların mazgalları dolmuş olabilir

bilgisayarı kapat bi 5 10 dk sonra aç hemen bi ısı testi dene ilk başlarda problem yoksa soğutma sistemiyle alakalıdır ilk başlardada fpsler düşük geliyorsa pcnin bileşenlerinde problem vardır

bilgisayarı kapat bi 5 10 dk sonra aç hemen bi ısı testi dene ilk başlarda problem yoksa soğutma sistemiyle alakalıdır ilk başlardada fpsler düşük geliyorsa pcnin bileşenlerinde problem vardır

termal macun değişimini herhangibiri yapabilir kolay bir işlem , macunu kalın ince sürülmüş olabilir, termal pedlerin yırtılmış olabilir , fanların mazgalları dolmuş olabilir
Laptopta bilmeyenler kendisi yapmasın diyenleri görmüştüm ondan beceremem diye korkuyorum.

Dediğinizi denedim, bilgisayarı ilk açtığım, oyunu 5 dakika soğutucuyu takmadan oynadığım ve soğutucuyla oynadığım 8 dakikanın sıcaklıklarını paylaşıyorum. Oyunu soğutucuyu takmadan oynadığımda 1 dakika donmadan oynadım sonra 8 saniyede bir 4-5 saniyelik büyük droplarla karşılaştım. Soğutucuyu taktığımda droplar azaldı ama yine ara sıra girdi.

Laptopta bilmeyenler kendisi yapmasın diyenleri görmüştüm ondan beceremem diye korkuyorum.

Dediğinizi denedim, bilgisayarı ilk açtığım, oyunu 5 dakika soğutucuyu takmadan oynadığım ve soğutucuyla oynadığım 8 dakikanın sıcaklıklarını paylaşıyorum. Oyunu soğutucuyu takmadan oynadığımda 1 dakika donmadan oynadım sonra 8 saniyede bir 4-5 saniyelik büyük droplarla karşılaştım. Soğutucuyu taktığımda droplar azaldı ama yine ara sıra girdi.
yardımcı olursanız sevinirim

Ekler

• bilgisayar açıldığında.webp
    bilgisayar açıldığında.webp
    120.4 KB · Hit: 7
  • oyunu fanla 5 dk oynayınca.webp
    oyunu fanla 5 dk oynayınca.webp
    147.7 KB · Hit: 6
  • oyunu fansız 5 dk oynayınca.webp
    oyunu fansız 5 dk oynayınca.webp
    129.8 KB · Hit: 8
termal macunları ve termal pedleri değiştirmen gerek başka bir çözüm yolu bilmiyorum mx-4 veya o civarda termal macun sürebilirsin termal pedlerdede kaliteli bir şey kullanmanı öneririm bende ıcedragon 1mm var fiyatları pahalı ancak çok kaliteli bunları yaparsan drop fps sorunları ortadan kalkar

hazır açılmışken fanlarada bakım yapma iyi olur

laptoplara bakım yapmak kolay sadece çok dikkatli olman gerek .Ben bütün bakımları kendim yapıyorum hiçbir sorun çıkmadı şu ana kadar yapman gereken belli başlı şeyler var ilk Önce laptopun bataryasını söküyorsun içine gömülü bi batarya var ise kasayı söktükten sonra sökmen gerek. Söktükten sonra güç tuşuna 10 saniye civarı basıyorsun,sistemdeki eneji gitsin diye sonrasında kasayı açıyorsun vidaları "boyutlarına göre ayır bazısı uzun bazısı kısa olabilyor" ondan sonrasında kasayı kanırtarak açıyorsun "merak etme çok zorlamadığın sürece kırılmaz" kasayı çıkarttıktan sonra fanların soketlerinini ayırıyorsun vidalarını söküyorsun çıkartıyorsun asetonla,kolonyayla,alkolle termal pedlerini termal macununu çıkartıyorsun "pamukla yapman daha iyi olur" buralara parmağınla asla dokunmuyorsun termal pedleri boyutuna göre kesip yerleştirdikten sonra termal macunu işlemcinin ve ekran kartının aynalı olan heryerine sürüyorsun inceliğinide şöyle ayarlayabilirsin aynası gözükmeyecek şekilde en ince halinde sürüyorsun bu sürdüğün yerlere parmağınla elinle asla dokunmuyorsun tekrar topluyorsun sonrasında eğer batarya kasanın içinde ise bataryayı söktüğün için açmaya çalıştığında büyük ihtimalde baya bi geç açılacak sorun değil

Termal ped sipariş ederken Laptopunun termal ped kalınlıklarını araştır ona göre sipariş ver boyutlar farklı olabiliyor

termal macunları ve termal pedleri değiştirmen gerek başka bir çözüm yolu bilmiyorum mx-4 veya o civarda termal macun sürebilirsin termal pedlerdede kaliteli bir şey kullanmanı öneririm bende ıcedragon 1mm var fiyatları pahalı ancak çok kaliteli bunları yaparsan drop fps sorunları ortadan kalkar

hazır açılmışken fanlarada bakım yapma iyi

hazır açılmışken fanlarada bakım yapma iyi olur

Geri