Hp Omen (8845Hs & Rtx 4070) Linux'ta 9 Saat Pil Ömrü Rehberi (Fedora)

sahmet-t

80+
Reaksiyon skoru
0
Selamlar, HP Omen laptopumda Linux (Fedora) kullanarak pil ömrünü nasıl Windows'un bile üzerine çıkardığımı ve tüketimi 7.4W seviyelerine düşürdüğümü anlatacağım.

1. Hazırlık ve Araçlar

Windows'taki Omen Gaming Hub'ın Linux muadili olan OmenCore aracını kullandım. Bu araç, CPU güç limitlerini (TDP) ve fan profillerini kontrol etmemizi sağlıyor. Ayrıca açık kaynak bir yazılım.

Araç: OmenCore-cli (Herhangi bir yapay zeka yardımı ile 5dk içerisinde çalıştırabilirsiniz.)

2. Uyguladığım Ayarlar (Pil Modu)

Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi, terminale sadece pilmodu yazmam yetiyor. Bu komut, OmenCore aracılığıyla donanıma şu emirleri saniyeler içinde gönderiyor:
Ekran Görüntüsü 2026-03-29 13-19-40.webp

Performance mode: cool: İşlemcinin (Ryzen 8845HS) güç tüketimini ve saat hızlarını pilde maksimum verimlilik için kısıtlar.

Fan profile: silent: Fanları tamamen susturur (Video izlerken veya ders çalışırken cihaz tamamen sessiz kalır).

Battery-aware: On Battery → Quiet: Cihazın pilde olduğunu teyit eder ve termal profili buna göre ayarlar.

Bunun için sadece bu komutu kullandım: (Kendinize göre özelleştirip kullanabilirsiniz.) (Önceden dediğim gibi bir yapay zeka yardımı ile kurduysanız bunun için daha kolay olabilir)

echo "alias pilmodu='sudo /home/(kullanıcı adı)/omencore/omencore-cli perf --mode cool --power-limit 0 && sudo /home/(kullanıcı adı)/omencore/omencore-cli fan --profile silent --battery-aware && sudo /home/(kullanıcı adı)/omencore/omencore-cli keyboard --off'" >> ~/.bashrc && source ~/.bashrc

3. Pil Ömrü Nasıl Hesaplanır?

Linux üzerinde upower komutu bize ham verileri verir.( upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0 ) Bu verileri kullanarak pil ömrünü kendiniz hesaplayabilirsiniz. İşte formülü:
Ekran Görüntüsü 2026-03-29 13-58-20.webp

Benim Durumumdaki Hesaplama (Ekran Görüntüsüne Göre):
Ekran Görüntüsü 2026-03-29 13-59-22.webp

energy-full: 63,273 Wh (Pilimin şu anki tam şarj kapasitesi)

energy-rate: 7,202 W (Anlık tüketim hızım)
Ekran Görüntüsü 2026-03-29 03-20-25.webp

Yani bu tüketim hızıyla (video izlerken) 8 saat 45 dakikadan fazla ekran süresi alabiliyorum. (%50 parlaklık, wifi bağlantısı, bluetooth kapalı, 60hz, 720p video)

Eğer Pilim Aşınmamış Olsaydı?

Cihazımın orijinal batarya kapasitesi 83 Wh idi (ancak şu an aşınma nedeniyle 63 Wh'ye düşmüş durumda). Eğer pilim fabrikadan çıktığı gibi %100 sağlıklı olsaydı, bu optimizasyonlarla alacağım süre yaklaşık 11 saat 30 dakika civarlarında olacaktı.

4. Batarya Sağlığı (Threshold)
Laptopunuz destekliyorsa pilin ömrünü uzatmak için şarjı %80'de sabitlemeyi unutmayın: sudo ./omencore-cli battery threshold 80

Kapanış
Gaming laptop demek priz bağımlılığı demek değildir; doğru optimizasyonla Linux'ta bir Ultrabook verimliliği almak mümkün. Sorularınız olursa aşağıda bekliyorum!

Elinize sağlık güzel olmuş, gurme işi gibi :D. Belki bir gün uğraşırsam bu linux dünyasına girebilirim arkadaşlarımda baya öneriyor bir çok açıdan.

Elinize sağlık güzel olmuş, gurme işi gibi :D. Belki bir gün uğraşırsam bu linux dünyasına girebilirim arkadaşlarımda baya öneriyor bir çok açıdan.
Teşekkürler. Aslında toplam 10 dk tek seferlik uğraştan sonra terminale sadece (pilmodu , normalmod , performansmodu vs.) yazarak her senaryo için olayı kolaylaştırabiliriz. Sadece windowsta çalışan uygulamalarla/oyunlarla ilgilenmiyorsanız linux dünyasına girmek uğraştırıcı olmaktan uzak aslında şuan.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,201,519
Üyeler
190,922
Son üye
Nurunalenur
Geri