Çift Ekran Kartlı Laptopta Harici GPU'yu Nasıl Aktif Ederim?

eeds.8

80+
Reaksiyon skoru
2
Dell g15 laptopda harici ekran kartı sanırım hiç çalışmıyor. Nasıl aktif ederim?

Biosa baktin mi? aygit yoneticisinden diger ekran karti gorunuyor mu? Genelde laptoplar guc tasarrufu icin gerekmedikce harici gpu kullanmaz.

Biosa baktin mi? aygit yoneticisinden diger ekran karti gorunuyor mu? Genelde laptoplar guc tasarrufu icin gerekmedikce harici gpu kullanmaz.
Biosa bakmadım. Aygıt yöneticisinde görünüyor. Otomatik geçmiyor. Nvidia denetim masasının 3d ayarlarından harici gpu'yu seçersem sadece bazı arka plan programlarında harici gpu'yu kullanıyor.

Alienware Command Center indirip oradan bir deneyin

Biosa bakmadım. Aygıt yöneticisinde görünüyor. Otomatik geçmiyor. Nvidia denetim masasının 3d ayarlarından harici gpu'yu seçersem sadece bazı arka plan programlarında harici gpu'yu kullanıyor.
cogu laptopda hafif islerde dahili agir islerde harici gpu kullanir harici gpu nun kullanildigini kontrol ettin mi oyunda vs

G15 in hangi modeli? Bendeki 5530 mesela.

5515 ryzen edition, r7 5800h, rtx 3050. Kurgu yapmak için kullanacağım. Performansı nasıl olur?
Maalesef elinizdeki modelde MUX switch yokmuş. Sadece 3060 olan versiyonlarında varmış. AI cevapları doğru yönlendirmiş, bunları uygulamayı deneyin:

Dell G15 5515 dizüstü bilgisayarınızın grafiksel görevlerde dahili AMD grafik birimi yerine NVIDIA RTX 3050 ekran kartını kullandığından emin olmak için "Windows Grafik Ayarlarını" ve "NVIDIA Denetim Masası"nı yapılandırabilirsiniz.

Windows Grafik Ayarlarını Yapılandırın:
Windows, istediğiniz uygulamaya veya oyuna özel olarak yüksek performanslı ekran kartı atamanıza izin verir.
  • Başlat menüsünü açın, arama çubuğuna Grafik Ayarları yazın ve uygulamayı açın.
  • "Bir uygulama ekle" seçeneğinin altından Masaüstü uygulaması seçeneğini belirleyip Göz at butonuna tıklayın.
  • Oyunu veya kullanmak istediğiniz yazılımın .exe dosyasını bulup seçin.
  • Listeye eklenen uygulamanın üzerine tıklayın, Seçenekler butonuna basın ve Yüksek Performans (NVIDIA GeForce RTX 3050) seçeneğini işaretleyip Kaydet deyin.

NVIDIA Denetim Masasını Ayarlayın:
Tüm sistemde veya belirli programlarda harici ekran kartınızı öncelikli hale getirebilirsiniz.
  • Masaüstünde boş bir yere sağ tıklayın ve NVIDIA Denetim Masası seçeneğini açın.
  • Sol menüden 3D Ayarları > 3D Ayarlarının Yönetilmesi sekmesine gelin.
  • Genel Ayarlar sekmesi altındaki Tercih edilen grafik işlemci ayarını Yüksek performanslı NVIDIA işlemcisi olarak değiştirip Uygula butonuna tıklayın.
  • Eğer sadece belirli bir program için bunu yapmak isterseniz, yanındaki Program Ayarları sekmesini kullanabilirsiniz.

Ekran Kartı Kullanımını Doğrulayın:
  • Görev Yöneticisi'ni açın (Ctrl + Shift + Esc) ve Performans sekmesine geçin.
  • Grafik yoğunluğu olan bir görevi çalıştırırken GPU 0 (AMD Radeon Dahili Grafik) ve GPU 1 (NVIDIA RTX 3050) grafiklerini izleyerek hangisinin yük altında olduğunu görebilirsiniz.
  • NVIDIA Denetim Masası menü çubuğundaki Masaüstü > Bildirim Alanında GPU Etkinliği Simgesini Göster seçeneğini açarak, sağ alt köşedeki sistem tepsisinden hangi uygulamaların RTX 3050'yi aktif olarak kullandığını anlık takip edebilirsiniz.

Bunlara ek olarak harici bir monitöre bağlayıp sadece o monitör üzerinden çalışırsanız nvidia yı çalıştırmaya mecbur bırakmış olursunuz.

Mux swich nedir?
Sürekli nvidia ekran kartını kullanmaya yarayan bir özellik. Senin laptopta mux olduğunu sanmıyorum. Yapabileceğin en iyi şey harici bir monitör alıp onunla kullanman. O zaman nvidia otomatik aktif olur.

İşlemcinin dahili ekran kartı ile harici ekran kartından hangisini kullanacağınızı seçmenize yarayan bir donanım. Bir de bana arama motoru muamelesi yapmayın lütfen, biraz gayret :D
mux-switch-20221013-3.webp

Geri