Biraz İç Dökmek İstiyorum.

Swords

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,277
Herkese iyi akşamlar. Ben bugün ders,yks,oyun falan konuşamayacağım biraz içimi dökmek istiyorum. 17 yaşındayım. yks ye hazırlanıyorum. öncelikle "Her şeyi boşver defol git sınava çalış." demeyin. zaten çalışıyorum.
6.sınıftan beri (6 yıldır) düzenli ders çalışıyorum ve masa başına kendim gidiyorum. hergün çalışırım genellikle ama artık bu bana zarar veriyor.
"Aman obp yüksek olsun, aman 11 de iyi çalışalım." diye butun lise hayatim boyunca iliski yapmadim elektro gitar calisiyodum zaman ayiramadim. bu yaşa geldim sanırım ders çalışmaktan başka bir şey bilmiyorum. hep vicdan azabi duyuyorum.
oyun oynarken 40-50dk yi gecince rahatsiz oluyorum. bir kızla konuşmaya, kendimi açmaya korkuyorum. cunku derslerin etiklemmesini istemiyorum ama artik bu takinti oldu biraz Yks'yi kazanamazsam ölecek yada müebbet yiyecek gibi hissediyorum bazen 😀
insanlar bazen gunde 1-2 saat ( bazen 30-40 dk) oynadigim oyuna laf atiyor.
peki elinizi vicdaniniza koyun:
yıllarca zorbalik gordum, hep kapilar suratima kapatildi, yalnizliktan gebersigim zamanlar oldu zorbaligin olusturdugu tahribattan dolayi daha once sevdigim kizi kaybettim. hala birisine asik olmaktan cok korkuyorum.
peki bunlari yasamis 11-14 yaslarinda bir cocuk ne yapmaliydi ? oyunlari ufak bir kacis araci yapmaktan baska ne yapabilirdim ?
bakin ders calisiyorum, bu bir aliskanlik oldu ama artik yoruldum. ben kitaplarin denemelerin arasinda ölmek istemiyorum.
bazen dershaneye gittigimde icimden şöyle geçiriyorum "Buradan çıkabilicekmiyim ?, Çıksam normal bir çocuk olabilecek miyim ?
Hayata adapte olabilicek miyim ? sınavdan sonra ne yapacağım, kilo verebilecek miyim ?" vb.
sizce ne yapmalıyım ?

Hiçbir şeye kendinden fazla değer verme demek istiyorum. Bazen nefes al, zihnini dinlendir bedenini dinlendir. Sosyalleşmeye çalış yalnızlıktan rahatsızlık duymaya başlamışsın. 12-13 yaşında birinin olgun davranışlar sergilemesi çok beklenmez zaten. Ben de seninle aynı durumdayım YKS 27 öğrencisiyim, arkadaşlarımla konuşuyorum, oyun oynuyorum, sağa sola gidiyorum ama dersimi de çalışıyorum. Benim gibi yapmaya çalış kendini tamamen eve kapatma bunalıma girersin.

Hiçbir şeye kendinden fazla değer verme demek istiyorum. Bazen nefes al, zihnini dinlendir bedenini dinlendir. Sosyalleşmeye çalış yalnızlıktan rahatsızlık duymaya başlamışsın. 12-13 yaşında birinin olgun davranışlar sergilemesi çok beklenmez zaten. Ben de seninle aynı durumdayım YKS 27 öğrencisiyim, arkadaşlarımla konuşuyorum, oyun oynuyorum, sağa sola gidiyorum ama dersimi de çalışıyorum. Benim gibi yapmaya çalış kendini tamamen eve kapatma bunalıma girersin.
valla hocam haklisin. ben bu yaz toplasan 3-4 kez arkadaslarla cikmisim disariya onun disinda full geometri problem tyt mat fln calistim.
bide koca yaz sadece 2 oyun bitirmisim. seviyeyi dusun artik.

Benim anlamadığım tek konu, gerek öğrencilerin gerekse ailelerin sınav yüzünden kendilerini bu kadar harap etmesi. Nasıl bir beklenti içindeler de bu psikolojiye giriyorlar? İkinci olarak "Bu yaşa kadar..." derken 17 yaşında ne olmasını bekliyorsun? Eğitim alanında kendine bir yol / hedef belirlediysen eğer, en az üniversite bitene kadar mevcut tempon devam edecek. Hem alemlere akıp hem de mühendislik fakültesini bitiremezsin.

Benim anlamadığım tek konu, gerek öğrencilerin gerekse ailelerin sınav yüzünden kendilerini bu kadar harap etmesi. Nasıl bir beklenti içindeler de bu psikolojiye giriyorlar? İkinci olarak "Bu yaşa kadar..." derken 17 yaşında ne olmasını bekliyorsun? Eğitim alanında kendine bir yol / hedef belirlediysen eğer, en az üniversite bitene kadar mevcut tempon devam edecek. Hem alemlere akıp hem de mühendislik fakültesini bitiremezsin.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

3. Kendini harap etme konusunda ben mi suçluyum yoksa dünyanın en saçma eğitim sistemi ge cumhuriyet tarihinin en kötü nesili mi ?

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

3. Kendini harap etme konusunda ben mi suçluyum yoksa dünyanın en saçma eğitim sistemi ge cumhuriyet tarihinin en kötü nesili mi ?

Suçlu tabii ki sen değilsin ama aile de dahil sosyal çevrede bu durumu kavrayabilecek kişi sayısı çok az. Üstüne başkalarıyla kıyaslanıyorsun. Kıyaslanan kişilerin şartlarıyla eşit durumda olup olmadığına kimse bakmıyor bile.

Suçlu tabii ki sen değilsin ama aile de dahil sosyal çevrede bu durumu kavrayabilecek kişi sayısı çok az. Üstüne başkalarıyla kıyaslanıyorsun. Kıyaslanan kişilerin şartlarıyla eşit durumda olup olmadığına kimse bakmıyor bile.
valla hocam 17 yasinda ne olacak demissiniz. size icerden bilgi vereyim neler neler oluyo. hem spor yapip hem 2-3 yillik iliskisi olan hemde muzisyen insanlar var. 30 yil oncesinin 17 yasiyla suanin 17 yasi bir degil. ben 17 yasindayim oyun koleksiyonum var bide din-tarih-felsefe ile ilgileniyorum o kadar.
Ailem beni cok sever aramiz iyidir biriyle kiyaslamazlae ama sanirim ben biraz bunu mesele yaptim.
cunku herseyi kaybetmis gibi hissediyorum ve sinavida kaybedersem hersey biticek gibi geliyor.
bu yuzden yapamadigim bi soru olunca sinirleniyorum mesela

valla hocam 17 yasinda ne olacak demissiniz. size icerden bilgi vereyim neler neler oluyo. hem spor yapip hem 2-3 yillik iliskisi olan hemde muzisyen insanlar var. 30 yil oncesinin 17 yasiyla suanin 17 yasi bir degil. ben 17 yasindayim oyun koleksiyonum var bide din-tarih-felsefe ile ilgileniyorum o kadar.
Ailem beni cok sever aramiz iyidir biriyle kiyaslamazlae ama sanirim ben biraz bunu mesele yaptim.
cunku herseyi kaybetmis gibi hissediyorum ve sinavida kaybedersem hersey biticek gibi geliyor.
bu yuzden yapamadigim bi soru olunca sinirleniyorum mesela
insanlarla kendini kıyaslarsan hayatta hiçbir şey katamazsın kendine. kendini geliştirmeye bak kim hangi seviyede umursama

Mezuna kalmış biri olarak yaşadıklarını anlıyorum ve birkac sey eklemek istiyorum. 12.sinifta normal duzeyde ders calisan ve ders calismaya 12.sinifta baslayan bir ogrenciydim. Calisma duzeyim cevreme ve o seneye kadarki bana göre yüksekti bu yüzden ailem bana diger aktiviteleri yaparken laf etmiyordu örneğin arkadaşlarimla bulusurken vs. Ama mezuna kalinca işler değişti. Artık günde fix 7-8 saat calisiyodum sosyal aktivitelerimi neredeyse sıfıra cekmistim ve bunu ben bile isteye sonuclarindan habersiz bir şekilde yapmistim. Ben basta sosyal aktivitelerimi azalttigimdan dolayi artik sıkıldığım noktalarda ailem rahatlamak için yaptığım örneğin tüm calismalarim bittikten sonra aksam max 1 saat oyun oynamama bile laf eder hale gelmişti. Bunun yanında spora da gidemiyordum ciddi iliskim olan sevgilimle de aynı şehirde olmamiza rağmen ayda 1 görüşebiliyordum ve ders calismanin yaninda kendime hicbir sey katamaz hale gelmiştim. Artik ders calisirken bu psikolojiden dolayı verim almamaya basliyordum ve bu en kritik olan subat aylarinda oluyodu tam kırılma noktası. O dönem hicbir sey yapamiyorum bari ingilizcemi gelistireyim diyerek dersimi etkilemeyecek sekilde ingilizce dizi izlemeye baslamistim ardindan yanına biraz tarih arastirmasi da eklemistim çünkü ilgim var ve ders dışında ne yaparsam yapayım kendime bir yatırım olacagini dusunmeye baslamistim. Sınav sonucunda ufak bir sapma payi olsa da istedigim siralamayi yaptim diyebilirim ama simdi sinav bittiginden beri sirt agrimla uğraşıyorum. Yani demem o ki mutlaka ama mutlaka kendine vakit ayır asla ihmal etme ve ailenin senin üzerinde yararlı olacak seyleri engellemesine izin vermemeye çalış. Az kaldi zaten sık dişini diyecekler bu sene son senen 3 ay sonra rahatsin vitesi arttır diyecekler ondan sonra vucut artık dayanamaz hale gelince yazin o sirt ve bel ağrısını sen cekiceksin ki bu kronik ve ömür boyu cekecegin bir agriya bile dönüşebilir. Ve şunu da eklemek istiyorum kendini kimseyle kıyaslama özellikle bu psikolojide olduğun dönemde. Biraz uzun oldu genel olarak kendi yasadigim problemleri anlatmisim gibi oldu ama mesele ders cikarmakta.

Geri