Bu ayrı bir konu. Belki başka ülkelerdeki yetkililer oyun çıkaran şirketlere, bizim dilimizi kullanmazsanız oyunu ülkede yasaklarız deyip kendi dilini koydurtuyordur. Bir çok ülkenin umurunda olacağını sanmam. TR'deki bu hükümetle hiç olmaz.
Yeterli satın alım olup olmadığını bilmiyoruz çünkü kimsenin elinde belirli bir veri yok. Forumlardaki bir çok kişi TR'deki oyuncuların yeterli kadar oyun satın aldığını düşünebilir ama alakası yok. Tam aksine kült olarak çoğu oyunu oynayan ve satın oyuncu sayısı çok az bizim ülkede. Crack kullanımı da yine çok fazla. Emin ol yeterli satın alım olsa senin Türk olduğun umurunda olmaz sırf para için Türkçe dil desteği ekler.
God of War Ragnarok'u düşün. Onu ne olursa olsun seven bir oyuncu girip dil bilgilerine bakmadan satıl alıyor mu? Evet alıyor çünkü ana odağı oyun fakat bu oyun Türkçe altyazı ile geliyor. Sırf Türkçe diye bu oyuna 1700 TL verecek kaç kişi var? Hadi normalde 20 kişi alıyorsa Türkçe diye 25 kişi alsın. Mesela Uncharted, bırak Türkçe altyazı olmasını Türkçe Dublaj var? Kaç tane satıldı senin ülkende? Önemsiz denecek kadar az satıldı.
Tek olay fiyat değil. Hatta fiyat umurlarında bile değil. İstersen milyon dolar olsun, eğer para kazandıracaksa zaten her türlü yaparlar onu.
Asıl olay zaman ve reklam. Senin dilini kullanırken gidip forumlarda çeviri yapanları toplayıp yaptırmıyorlar. Yaptırınca kontrolden geçirtiyorlar, her sahneye bakıyorlar belki. Kusursuz ve anlaşılır yapıyorlar. Türkçe olan oyunlar var bence onlar da o oyunun o pazarda satıp satmayacağıyla ilgili yapılmış bir analiz sonucu koyulmuş.
Bu ekonomi iyiyken de böyleydi kötüyken de böyle maalesef.
İşte anlatmak istediğim kısım oydu hocam. Satılmayan oyunlara gelmesinden bahsetmişsin. Ben de onu anlatmaya çalışıyorum. Hepsi para kazandırma amacıyla demiştin ya başta politik veya başka bir amaçları yok diye vs. E peki bu oyunlara neden geliyor da bunlardan kat be kat daha fazla satma potansiyeli olan oyunlara neden gelmiyor?
Hani madem işin ucunda para var bu firmalar göre, diğer firmalar bunu düşünmeden yapabiliyorken bu firmalar neden yapmıyor? Bu sorunsala sebep aramak lazım bence.
Sony'den verdiğiniz örnek güzel. Uncharted'da dublaja kadar varken Disney ve Marvel ürünü Spider-Man 2'de dil desteği yok. Halbuki Spider-Man kat be kat daha fazla satış potansiyeli ve tanınırlığı daha yüksek bir ürün olmasına rağmen dil desteğinin olmaması garip bir durum.
Zamanında da çünkü bu oyunları yaparken "İyi satış gerçekleşmiş bu ülkede, lokalizasyon yapalım, dil desteği verelim" demediler ki hatta belki o zamanlar da beklenen satışı ve kârı bulamadılar çünkü o zamanlar yerelleştirilmiş fiyatlar da vardı. Çok daha ucuza alıyorduk bir dönem oyunları. Üstüne korsan da cabası. Ona rağmen yine de hassasiyet gösterip dil desteğini veriyorlardı.
Benim buna verebildiğim en güzel örnek Baldur's Gate 3'tü çünkü yapımcı küçük hedeflerle ve güvenli adımlarla ilerlemeye çalışan bir firma olsalar bile dil desteği vermekten hiç çekinmemişler ki oyunda o kadar fazla çevrilecek şey var ki hani birkaç 3A oyununu birleştirsek bu kadar çevrilecek materyal çıkmaz. Ona rağmen adamlar parasını verip lokalizasyon yaptırmış bizim için. Beklentisi var mıydı? Hiç sanmıyorum. Ne kadar sattı Türkiye'de bunu yaparak? Çok da olduğunu sanmıyorum ama yine de bunu yapabildi.
Aynı hassasiyeti yıllardır burada satış yapan, Türkçe sayfalarını açıp Türk kitlesine oynamaya çalışan, ürünlerini satın almaya teşvik eden köklü firmalar neden yapamıyor?
İşte bunu biraz kendimizi pazarlayamadığımıza bağladım. En azından ilk postta amacım buydu.
Yanlış anlaşıldıysam affola.