Neler Yeni

Anakart kisa devresi hakkinda

cankappa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Buluc
Arkadaşlar merhaba. Yeni kayıt oldum forumdaki ilk konum olacak.

Yaklaşık 1 sene önce giriş seviyesi oyuncu bilgisayarı topladım. Sorunsuz kullanımın ardından geçen akşam güç düğmesine bastığımda bilgisayar açılmadı. 2 gün arayla mahallede elektrikler gidip gelmisti. Dolayisiyla ilk olarak psu dan şüphelendim. Başka bilgisayara bağladım çalıştı. Sonra anakarti sökmek zorunda kaldım. Bulunduğum yerde imkanlar kısıtlı olduğu için elektrikçiye götürdüm. Devreleri kontrol edip akım önce dalgalı sonra hiç gelmiyor dedi. Kısaca bozulmuş dedi.

Şimdi yeni anakart alacağım ama içimde hala kuşku var. Bilgisayar bozulmadan önce ön üst fan ile güç düğmesi arasında cızırtı duydum. Buna istinaden psu ile sadece kasaya elektrik verip bir de öyle denedim. Bu kez cizirdamadi. Yeni alacağım anakarti da bozmamak icin bazi sorularım olacak:

Anakarti bu kadar bozmaya başka bir ekipmanın gücü yeter mi yoksa sadece şebeke mi buna sebep olur?
Her ihtimale karşı ön taraftaki fan ve rgbleri iptal etmeli miyim? Kasanın kablo tarafında rgb ve fan kontrolcusu bulunmakta. Dikkatle baktığımda montajı yapılırken 2 delikten birisi bosta kalıp hemen yanından delik açmışlar. Bu şekilde monte edilmiş. Bu da kısa devreye sebep olabilir mi?

Anakart: Msi h610m-e pro
Kasa&psu: Bitfenix 600w nova mesh beyaz
İşlemci: i3 12100f
Gpu: Intel Arc 750
Ram: G-skill ripjaws 8x2 cl18 3600mhz

Dip not: Akım kontrolcu aldım prize taktım umarım işe yarar.

Yorumlarinizi bekliyorum, tesekkürler.

Kaan218

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
55
İsim
Kaan
Anakartın bozulma sının sebebş elektirk gidgelindeki dalgalanma olabilir psudan ana karta kısa devre yaptırmış olabilir bende her ihtimale karşı akım korumlaı priz aldım bu gün geldi kullanıyorum

cankappa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Buluc
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Elektrikçi şebekenin gücü psuya yetmemiş anakarti bozmuş dedi. Öyle de olsa rgb fan kontrolcusunun üzerine bir delik daha açıp o şekilde monte etmeleri de killandirdi. Ön tarafı komple iptal etsem sadece arka çalışsa soğutmaya yeter mi acaba?

Kaan218

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
55
İsim
Kaan
elektirik hakında bilgim fazla yok ben sadece fikir yürüttüm bu arkadaş elektirik çi müsait olunca bakar
@Göktürk ArdaHan

Quersa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
28
İsim
Nuri
bu arada bildiğim kadarıyla elektirik yüzüne bozulan parçaları şebeke sahibi firma karşılıyor diye biliyorum
Mesaj otomatik birleştirildi:

bizim karşı komşumuzun buzdolabı bozulmuştu elektirik yüzüne şebeke firması karşılamıştı

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,105
İsim
Arda doğan
Arkadaşlar merhaba. Yeni kayıt oldum forumdaki ilk konum olacak.

Yaklaşık 1 sene önce giriş seviyesi oyuncu bilgisayarı topladım. Sorunsuz kullanımın ardından geçen akşam güç düğmesine bastığımda bilgisayar açılmadı. 2 gün arayla mahallede elektrikler gidip gelmisti. Dolayisiyla ilk olarak psu dan şüphelendim. Başka bilgisayara bağladım çalıştı. Sonra anakarti sökmek zorunda kaldım. Bulunduğum yerde imkanlar kısıtlı olduğu için elektrikçiye götürdüm. Devreleri kontrol edip akım önce dalgalı sonra hiç gelmiyor dedi. Kısaca bozulmuş dedi.

Şimdi yeni anakart alacağım ama içimde hala kuşku var. Bilgisayar bozulmadan önce ön üst fan ile güç düğmesi arasında cızırtı duydum. Buna istinaden psu ile sadece kasaya elektrik verip bir de öyle denedim. Bu kez cizirdamadi. Yeni alacağım anakarti da bozmamak icin bazi sorularım olacak:

Anakarti bu kadar bozmaya başka bir ekipmanın gücü yeter mi yoksa sadece şebeke mi buna sebep olur?
Her ihtimale karşı ön taraftaki fan ve rgbleri iptal etmeli miyim? Kasanın kablo tarafında rgb ve fan kontrolcusu bulunmakta. Dikkatle baktığımda montajı yapılırken 2 delikten birisi bosta kalıp hemen yanından delik açmışlar. Bu şekilde monte edilmiş. Bu da kısa devreye sebep olabilir mi?

Anakart: Msi h610m-e pro
Kasa&psu: Bitfenix 600w nova mesh beyaz
İşlemci: i3 12100f
Gpu: Intel Arc 750
Ram: G-skill ripjaws 8x2 cl18 3600mhz

Dip not: Akım kontrolcu aldım prize taktım umarım işe yarar.

Yorumlarinizi bekliyorum, tesekkürler.
Ekipmanlar ile usb üzerinden anakartı yakman zor ama fanda bir kısa devre varsa yakabilirsin fanı bi kontrol et dc olarak 12v ver kanallarından o fanı kullanma kontrol etmeden ve elektrikçi anakartdaki arızayı bulamaz mini kontaklardan dahi bulamaz bilemez
cızırtı sesi belki kablolarda aşınma varsa ondan gelebilir kısa devrede yapar buda ama anakartlar bu tür kısa devrelere karşı korumalı diye biliyorum zaten o cızırtı pinlerin tam temas etmemesinden dolayıda olabilir o fanı sök ve anakartı tornavida ile pinler üzerinden dikkatlice temas ettirerek yeniden dene birde işlemciyi kontrol et

Drsağbırakmayan

80+ Bronze
Önce pil çıkarıp bios sıfırlayın. Hiç bir ekipman takmadan (klavye mouse dahil) uzaya kurulum yapın öyle deneyin.
PSU bozulur genelde o sağlam ise diğer ekipmanları kontrol etmek lazım
O.C falan yoksa diğer parçalar kolay bozulmaz

cankappa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Buluc
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Cevaplar için teşekkürler.

Sistemde o.c yok. Belirttiğim gibi sadece kasaya güç verip denedim cizirdamadi. Acaba zamanla mi bozuyor diye düşündüm. Elektrikciye bi Kasayı goturmedigim kaldı. Sanırım o da olacak gibi.

Drsağbırakmayan

80+ Bronze
Cevaplar için teşekkürler.

Sistemde o.c yok. Belirttiğim gibi sadece kasaya güç verip denedim cizirdamadi. Acaba zamanla mi bozuyor diye düşündüm. Elektrikciye bi Kasayı goturmedigim kaldı. Sanırım o da olacak gibi.
Elektrikçiye götürmeye gerek yok bence siz kendinizde deneyerek sorunu bulabilirsiniz.

Yukarıda yazmayı unuttum varsa bios flashback desteği onu yaparak bios tekrar yazdırın

cankappa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Buluc
Hocam anakarta ışığını actiracak kadar dahi elektrik gelmiyor. Pilini soktum farklı psular denedim hiç marş almıyor. Son kez boş Kasayı psu ile sabaha kadar çalıştırayim diyorum. Sabah kalktığımda cızırtı yoksa risk alıp yeni anakarti öylece baglayacagim.

cankappa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Buluc
Bahsetmiş olduğum rgb fan kontrolcüsü. Sağ tarafta delik olmasına rağmen onun yanından yine delik açılmış diye düşünüyorum. Montajı yapan arkadaşların bir hatası mı yoksa ben mi anlamadım mantığını? Şayet hataysa elektrik akışını anlık olmasa da zamanla bozar mı? @Göktürk ArdaHan

Ekler

• 20241122_211658.jpg
    20241122_211658.jpg
    447.8 KB · Hit: 5

Göktürk ArdaHan

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,105
İsim
Arda doğan
Bahsetmiş olduğum rgb fan kontrolcüsü. Sağ tarafta delik olmasına rağmen onun yanından yine delik açılmış diye düşünüyorum. Montajı yapan arkadaşların bir hatası mı yoksa ben mi anlamadım mantığını? Şayet hataysa elektrik akışını anlık olmasa da zamanla bozar mı? @Göktürk ArdaHan
Devre kartında delik açan ilk salağıda yeni görüyorum devre üzerinde kısa devre olmuş olabilir kim yaptı bunu

cankappa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Can Buluc
İT**ya isimli mağazadan alındı. O günden beridir hiçbir şey almadım zaten. Kimseye de tavsiye etmem.
Ben bunu komple sökeyim hiç kullanmayayım diyorum. Anakartlarda bildiğim kadarıyla tek sys fan girişi mevcut. Oraya sadece arka egzos bağlantısını yapıp, kalan öndeki 3 fanı hiç çalıştırmayayım. Önden hava çekmese soğutması yeterli gelir heralde?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,017,798
Üyeler
161,346
Son üye
Emirhank17
Top Bottom