Fantastiktürk
80+ Silver
- En İyi Cevap
- 1
Hangi OLED daha iyidir bilmiyorum ama ben OLED tercih ederdim açıkcası.
Yalnız örneğin Samsung olanda:
(6 hepsi için geçerli ama zamanla iyiye gidiyor bu konuda OLED'ler. Ve Samsung hem yeni hem de aktif soğutmaya sahip. Dolayisiyla sorun yok diye değerlendirdim.)
Yalnız örneğin Samsung olanda:
Burada saydığim sorunlardan 1,2,4,7 var.Olabilir. E-sporcular falan genelde 24 tercih ediyor.
Asus PG248QP ve diğer Zowie gibi premium bir ürün değil o Dell 500Hz ama yine de 500Hz 500Hz'dir. Yüksek Hz'in avantajı çok. Ama eğer 360+Hz OLED alabilecekseniz önerebilir miyim bilmiyorum. Zira Dell'de strobe o kadar iyi değil diye hatırliyorum. IPS + 500Hz olduğu için PG248QP gibi ya da yüksek Hz OLED gibi hareket bulanıksız bir şey elde edebilir misiniz bilmiyorum Hz'e rağmen.
Dediğim gibi, ben o bütçedekileri ezbere bilmiyorum. Modelleri tek tek incelemem lazim hangisi en iyi olur diye ona da vaktim yok. Kısa bir iş değil hele de işin içine strobe vs OLED girince.
Bu arada strobe ne bilmiyorsaniz:
Rehber - Monitörlerdeki Strobe nedir? Neden e-sporcular BenQ Zowie kullanıyor?
Bir arkadaş sormuştu. Teknik kısmı karışık bir şey. Ama en azından ne işe yaradığını kısaca ve resimlerle anlatabilirim. Ona yazdığım cevabı kopyala-yapıştır yapıyorum ki daha fazla insan görebilsin. Not: Strobe'a her marka kendi adını veriyor. Örneğin: MPRT (Samsung), Aim stabilizer (MSI), ULMB...forum.donanimarsivi.comMesaj otomatik birleştirildi:
Ucuz OLED'lerin pek çok sorunu olduğunu unutmamalısınız ama.
1) Özellikle 2K ve QD olanlarda yazı netliği düşuk.
2) VRR titremesi ciddi bir sorun. FPS'nin Hz'e yetişemediği durumlarda VRR açmak istersiniz muhtemelen ama VRR titremesi yüzünden kullanamayabilirsiniz (+200FPS'TE VRR çok lazım olur mu bilmiyorum ama...)
3) OLED'ler ısınır. Ucuz OLED'lerde soğutma olmadığı için sıcak iklimde sıkıntı olabilir. Ve OLED'ler sıcaklığa hassastır.
4) Ucuz OLED'lerin SDR parlaklığı (Büyük çoğunlukla kullanacağinız senaryo) çok düşuk olabilir (200, 250 nit gibi)
5) Yeni nesil olmazsa Burn-in sıkıntı olabilir. Riski azaltmak için en yeni nesle ve soğutmalı modellere bakmak lazim.
6) OLED'ler kullandıkça çok daha hızlı eskir. Renkleri degişir ve parlaklığı azalir. Adı üstünde "O"rganik bileşenler içermesinden kaynaklı.
7) Yine QD olanlarda ışık monitöre vurduğunda siyahlar mor olur.
Daha vardır.
Henüz sorunsuz bir panel tipi yok. İnsanların dediği gibi bas parayı al olmuyor maalesef.
(6 hepsi için geçerli ama zamanla iyiye gidiyor bu konuda OLED'ler. Ve Samsung hem yeni hem de aktif soğutmaya sahip. Dolayisiyla sorun yok diye değerlendirdim.)