Neler Yeni

Bazı Monster modellerinde güney köprüsü arızasına sebep olan tasarım hatası

HexfeT

80+
Katılım
25 Aralık 2024
Mesajlar
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Erhan Özdoğan
Tongfang anakart kullanılan Monster modellerindeki kronik güney köprüsü arızasının sebebini tespit ettim. Makineler garanti süresi dolmasına yakın ya da sonrasında güney köprüsü bozulup çalışmaz hale geliyor. Sebebi çok net şekilde bir tasarım hatası. Forumdaki pek çok kişinin de başına gelmiştir. Güney köprüsü değişimi de kalıcı çözüm sağlamıyor. Çünkü servisler asıl sorunun ne olduğunu bilmediği ve gidermediği için makine aynı arızayı tekrar etmeye mahkum. Teknik açıklama aşağıda.

Eğer bahsi geçen anarkartı kullanan bir Monster laptopunuz varsa büyük olasılıkla bios pili beklenenden hızlı tükenecek ve pilin bitmesinden bir süre sonra makinenin güney köprüsü bozulacak.

Monster Notebook farklı üreticilerle çalışıyor. Bilinen ikisi fason üretim yapan taiwanlı Clevo ve Çinli Tongfang markaları. Tongfang üretimi Intel 8-9-10. nesil işlemcili anakartların hepsi kronik sorunlu. Daha sonraki nesil kartlardan henüz bizzat görüp incelemediğim için bir şey diyemiyorum. Aynı tasarım devam ediyorsa onlar da dökülecekler.

Problem hiçbir elektriksel arıza olmadığı halde güney köprüsünün durduk yerde bozulması. Güç düğmesine basıldığında Power LED'i ya hiç yanmaz, ya bazen yanıp söner fakat sistem tetik almaz. Servisler bu modelleri çok sever. (burada yetkin olanlardan bahsediyorum. Ayaküstü gideceğiniz rastgele bir yerin basit bir sorun için dahi cihazı çöpe çevirip size iade etme ihtimali yüksektir.) Çünkü daha içini açmadan sorunun ne olduğu %90 bilinir. Güney köprüsü değiştirilir, ciddi bir masraf çıkar. Bu makineler adeta yaprak gibi döküldüğü için soruna neyin sebep olabileceğini araştırmaya karar verdim ve bulduğuma %99.9 eminim.

Konu dışı not: Bu not özellikle 8. nesil ve sonrası olan ve güney köprüsü değişen bütün marka modeller için geçerli. Güney köprüsü değişimi sonrası sistem BIOS'una "clean me" denilen bir işlem yapılması gerekir. Bu işlem bilinçsizce yapılırsa sonradan ortaya çıkacak ciddi sorunlara neden olabilir? Güney köprüsünün çevre birimleri ile haberleştiği veri yollarının voltaj seviyeleri de dahil sayfalar dolusu konfigürasyon ayarı Intel'in default ayarlarına döndürüldüğünden, fakat sizin bilgisayarın üreticisi bunların çoğunu kendi tasarımına göre özelleştirmiş olduğundan sorunlar çıkar. Mesela güney köprüsü ile ses çipinin iletişim yolu 3.3v seviyesindedir. Default olduğunda 1.8v a döner. Güney tarafı 1.8v iken ses çipinden gelen sinyaller 3.3v seviyesinde olunca güney köprüsü birkaç ay içinde kısmen bozulur ve artık ses çipini görmez. Buna ne oldu diye boşuna uğraşır durursunuz.

Asıl konuya dönelim...

Öncelikle G3 güç konumu ne demek açıklayalım ve aklımızda tutalım. Sistemin tamamen kapalı ve aynı zamanda güç bağlantısının kesik (adaptör çekili) olduğu konum "G3 Power state" olarak adlandırılıyor.

Güney köprüsü içinde saat tarih bilgisi ve BIOS ayarlarının tutulmasını sağlayan RTC bölümü var. Bu kısım aynı zamanda bazı güvenlik önlemleri ve sistem başlatılması öncesi işlemlerden de sorumlu. Eğer RTC zarar görürse sistem hiçbir şekilde çalışmaz.

RTC bölümü genel yapı olarak bütün notebooklarda iki farklı besleme kaynağına sahip. Birincisi G3 konumundayken besleme sağlayan CR2032 para pil. İkincisi ise eğer sistem adaptöre bağlı ise anakart üzerinde daima aktif olan 3.3v lineer regülatör. Bu iki kaynaktan gelen gerilimler 1. şemada görülen D1 içindeki çift diyot ile birleşir ve RTC beslemesini bu noktadan alır.

Adaptör takılı değil ise RTC'yi para pil besler. (BIOS pili olarak bilinen pil) takılı ise pilden akım çekilmez, ilgili lineer reg. Besler. Bahsettiğim bu lineer regülatör ise anakartın ana 3.3v beslemesini sağlayan smps buck regülatör entegresinin içindeki lineer referans regülatörütür. Smps buck kontrol entegresi içinde mutlaka bulunur ve entegrenin bir PIN'i buna ayrılmıştır. Sistem tamamen kapalı iken çok küçük akımla beslenmesi gereken donanımlar için kullanılır. Bahsettiğimiz RTC gibi...

2. şematikte Tongfang kartlardaki 3.3v buck regülatör kısmı görülüyor. Bu entegrenin 3.3v referans PIN'i yok. Yapı gereği bu regülatör adaptör takılı olduğu sürece daima aktif olduğundan aslında bunun mahsuru yok. RTC beslemesi ref PIN'i yerine daima voltaj bulunan 3.3VA çıkışından alınmış.

Fakat hiçbir anakartta göremeyeceğiniz çok önemli bir fark var. 3.3VA gerilimi 1. şematikte görüldüğü üzere R100 1.5k değerindeki direnç üzerinden RTC'ye gidiyor. Normalde burada direnç olmaz, ref regülatör çıkışı direk diyota giriş yapar. Bu kartlarda lineer ref reg. Olmadığından ve doğrudan 3.3VA buck çıkışı kullanıldığı için tasarımcı regülatörün kalkış, yük geçiş, ya da arızası gibi durumlarda RTC'ye yüksek gerilim gitmesinden çekindiğinden olsa gerek araya direnç koymuş.

RTC kısmı 6ua gibi çok küçük bir akım çektiği için 1.5k direncin hem yeterli olacağını, hem de RTC'yi koruyacağını düşünmüş olmalı. Tam bu noktada yanıldığı önemli bir ayrıntı var. RTC sadece G3 güç konumunda iken 6ua çekiyor fakat DC adaptörün takılı olması da dahil diğer güç konumlarında 300-600ua civarı bir akıma ihtiyaç duyuyor.

CR2032 pil tarafından gelen hatta ise R102 1K direnç görüyoruz. Burası Intel datasheetleri de dahil bütün sistemlerde böyle. Pil RTC'yi sadece G3 güç konumunda beslemekle sorumludur ve 6ua akım ihtiyacı olduğu için 1K direnç üzerinden bu akım rahatlıkla sağlanabiliyor.

G3 harici güç konumlarında RTC ihtiyacı olan görece yüksek akımı 3.3v regülatörden alması gerekirken bu kartlarda aradaki R100 1.5k direnç yüzünden akım yeterli gelmiyor. +3.3va_rtc noktasındaki voltaj çöküyor. İhtiyacı karşılamadığı için aynı anda CR2032 pilden de >150ua akım çekiyor. Bu yüzden en az 3-4 yıl civarı dayanması gereken pil daha erken bitiyor.

CR2032 pil bittikten sonra ise sistem ne zaman olacağı kesin olmayan ama eninde sonunda kesinlikle güney köprüsünün bozulacağı bir hale geliyor. Pil bitince +3.3va_rtc voltajı daha da aşağı inerek Intel'in datasheetindeki "electrical charactistics" kısımlarındaki aşılmaması belirtilen bazı sınırların ihlal edilmesine ve bunun sonucu RTC modülünün ve doğal olarak güney köprüsünün bozulmasına sebep oluyor.

Güney köprüsü değiştirildikten sonra ise asıl sorundan kimsenin haberi olmadığı için makine yine aynı arızayı yapmaya mahkum. Yeni takılan CR2032 pilin kalitesi ve doluluk oranına göre bir süre sorunsuz çalışacak fakat bittiğinde yine aynı şey olacak.

Kalıcı çözüm için R100 direncinin 1.5k yerine G3 haricindeki güç konumlarında yeterli akımı sağlayabilecek bir değere indirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde arıza kaçınılmaz.

Ekran görüntüsü 2024-11-12 214008.pngEkran görüntüsü 2024-11-12 213505.png
 

Vapelord

80+ Bronze
Katılım
21 Nisan 2022
Mesajlar
520
Dahası  
Reaksiyon skoru
208
İsim
Yağız DERELİ
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,047,689
Mesajlar
9,428,531
Üyeler
166,256
Son üye
Yasir_dmr60
Top Bottom