Neler Yeni

Yardım M.2 Nvme Ssd dönüştürücü ve PCI-E x1 hızı hakkında?

korro

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
420
İsim
Koray Yıldız
Anakartımı yukarıya linkledim, 3. bir SSD almayı düşünüyorum HDDlerden tamamen kurtulmak için. Alacağım M2 SSD Gen4 ancak dönüştürücüyü anakartta takacağım yuva PCI-E x1 yani hız çok düşecek haliyle, öğrenmek istediğim şu aşağıdaki dönüştürücü anakartıma uyar mı ve HDDden ne kadar daha hızlı çalışır? Yani attığım taş ürküttüğüm kuşa değer mi? Ben yabancı bir kaynaktan biraz okudum gerçi hızın muhtemel durumunu ancak tam bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler...

Yabancı kaynak:

gaMMic_777

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
221
İsim
Burhan Bey
Merhaba, anakartında bulunan PCIe Gen3 x1 slotunun max bant genişliği 1GB/sn'dir (ki bu kağıt üzerindeki değerdir, normal kullanımda 800-900MB/sn arası bir değere denk gelir). Eğer herhangi bir aksilik olmazsa dönüştürücü yardımıyla taktığın SSD den bu değere yakın bir performans alırsın.

7200rpm HDD'lerin aktarım hızının max 150-160MB/sn olduğunu düşünürsek, ciddi bir hız farkı olduğu görülüyor.

Yalnız ben yerinde olsam, dönüştürücülerle filan hiç uğraşmaz, SATA SSD'lere yönelirdim. 500-550MB/sn civarı aktarım hızları çoğu işin için yeterli olacaktır.

korro

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
420
İsim
Koray Yıldız
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Merhaba, anakartında bulunan PCIe Gen3 x1 slotunun max bant genişliği 1GB/sn'dir (ki bu kağıt üzerindeki değerdir, normal kullanımda 800-900MB/sn arası bir değere denk gelir). Eğer herhangi bir aksilik olmazsa dönüştürücü yardımıyla taktığın SSD den bu değere yakın bir performans alırsın.
7200rpm HDD'lerin aktarım hızının max 150-160MB/sn olduğunu düşünürsek, ciddi bir hız farkı olduğu görülüyor.
Yalnız ben yerinde olsam, dönüştürücülerle filan hiç uğraşmaz, SATA SSD'lere yönelirdim. 500-550MB/sn civarı aktarım hızları çoğu işin için yeterli olacaktır.
Cevabın için teşekkürler, bende demin ChatGPT'ye sordum ve yaklaşık senin verdiğin cevabı verdi :) İleride bu M2 SSDyi başka anakartlarda kullanma niyetinde olduğum için dönüştürücüyü düşünmüştüm ben.

gaMMic_777

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
221
İsim
Burhan Bey
Dönüştürücüler çok sağlıklı çalışmayabiliyor, ben bu riske girmezdim, tabi keyif ve para senin :)

korro

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
420
İsim
Koray Yıldız
Dönüştürücüler çok sağlıklı çalışmayabiliyor, ben bu riske girmezdim, tabi keyif ve para senin :)
Sağlıklı çalışmaktan kastın SSDyi bozma falan değildir umarım? Veri kaybı falan pek sorun değil genelde oyun yükleyeceğim ona ama SSDnin sağlığı bozulmasın da?

gaMMic_777

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
221
İsim
Burhan Bey
Yok, bozma filan değil, demek istediğim kararsız çalışabilirler. Sistem bazen görür bazen görmez, hızlar dengesiz olabilir gibi.

Ayrıca, bu tür dönüştürücü yardımıyla kullanılan SSD'lere sistem de kurulamıyor (gerçi böyle bir niyetin var mı bilmiyorum ama). Sadece depolama amaçlı kullanılabiliyor diye biliyorum.

korro

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
420
İsim
Koray Yıldız
Yok, bozma filan değil, demek istediğim kararsız çalışabilirler. Sistem bazen görür bazen görmez, hızlar dengesiz olabilir gibi.
Ayrıca, bu tür dönüştürücü yardımıyla kullanılan SSD'lere sistem de kurulamıyor (gerçi böyle bir niyetin var mı bilmiyorum ama). Sadece depolama amaçlı kullanılabiliyor diye biliyorum.
Yok sistem diski değil zaten dediğin gibi boot olmuyormuş oradan, sadece oyunları kuracağım içine. Teşekkürler bu saatte zaman ayırıp cevap verdiğin için.

Top Bottom