Telefonunu Çıkra
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 543
- Konu Sahibi Konu Sahibi
Şu saydıklarının yarısı RTX 40 serisinde de savunmak için söylendi. [Güç tüketimi azalması, frame gen, tensör artışı]Yukarıda farklarını saydım hala copy paste diyorsun doğru düzgün argümanın yok. Tekrar sayıyorum:
Daha verimli farklı blacwell mimari (aynı watta daha fazla performans)
GDDR7 bellek
+%15 saf performans
Daha fazla tensor core daha iyi rt, dlss
+MFG (donanımsal özellik ileride 4000 serisine gelmeyecek).
Tüm bunlar -50 dolar daha az fiyata çıkarıldı ve arada 1 sene var.
2080 3080 sıçramasına gelirsek aynısı AMD tarafında da oldu hatta arttırıyorum işlemcilerde de oldu. İşlemcilerde hızlanma yavaşladı plato düzlüğüne gelindi fiziksel sınırlara yaklaşıldı. Burada yapacak bir şey yok bir sonraki 6000 serisinde de sıçrama olmayacak muhtemelen.
Hatta arttırıyorum, 4060 ve 4060 Ti lar çıktığında gömerek rageflag atan youtuberlar bi süre sonra sistemlerinde öve öve bitiremedi. 4060 ile 2k oynayabileceğini iddia eden var ne diyim...
GDDR7 bellek, VRAM bottleneck i olduktan sonra anlamsız bir detay. 5080 aldıysan evet o zaman hoş bir artı. İçerik üreticileri bahane edeceksen onlar zaten cuda dan dolayı Nvidia gitmek zorundaydı.
İşlemcilerde Platoya vurma sebebimiz Teknolojik limit. GPU larda VRAM boyutu, bit veri yolu, bazı spesifik GPU lardaki PCI Expres veriyolu (x8, x4 gibi) darboğazı gibi konular var ve yıllardır Nvidia o tarafta aşırı pinti. AMD de olmasa 8GB dayatması devam ederdi. Gerçi şimdi B580 de VRAM damarından girdi inş rekabeti tetikler de 10gb ve üstü xx60 görürüz.
Nvidia dediği kartları o fiyata çıkarabilseydi (stok ve fiyat), physx desteğini caart diye kaldırmasaydı, rop sorunları milleti tedirgin etmeseydi veya amd ye dönüşüp yazılımı batırmasaydı performans artmamasını telafi ederdi. 5060 Ti ve 5090 hariç düzgün nesil farkı yok. RTX 30 ve 40 arasında bile daha fazla fark vardı-ki 40 ları da küçümsüyorduk 4070 altı saçma diye... Mumla arıyorum o artışı.