Geçtiğimiz gün 7500F'den 9700X'e geçtim. Dahili gpu olayına bayıldım.
Ekran kartında tek HDMI var. Benim ana monitörüm dışında bir iş monitörüm bir de TV var kasaya bağlı. Anakarttaki HDMI ile iş monitörüne görüntü alabildim. İşin garibi görüntüyü dahili gpu'dan alıp oyunlarda nvidia...
Önceki nesil ile aynı mimari olsa da yapılan geliştirmeler yerinde. Şuanki donanımlar ile 2k ve üstünde hem oyun hem de iş için uzun yıllar götürecek işlemciler 9600x 9700x.
1080P yüksek kare için 7800X3D tercih edilir.
2K ve üstü her çözünürlük için bence 9700X daha iyi bir seçenek olur. İşlemcinin saat hızları kilitli olmadığı için ufak bir mhz boostu ve undervolt ile her iş için performanslı hale getirilebilir, daha da iyi olur. Oyun dışı her senaryoda zaten...
Hocam alınmaz mı yazmışım ben?
Daha uygun fiyata daha iyi taksit seçenekleriyle de alınabilir beklenirse dedim. Fiyatlar düşüş trendinde. Dün kampanyalar ile 10150TL'ye 9700X aldım mesela.
Yanlış bilmiyorsam 34" ürünler çok uzun süredir güncellenmiyor panel anlamında. Bu yüzden yenileme hızı anlamında birçoğu 175HZ'de kalmıştı. 5. Nesilin bu paneller ile gelmesi ihtiyaca yönelik olmuş bence. Çünkü 2K çözünürlükte ilk nesil veya üçüncü, dördüncü nesildeki dizilimler metin netliği...
Tamamen kullanımınızla alakalı ve %99 ihtiyacınız yoktur. Ancak oyun dışı üretkenlik işlerinde de performans artışı arıyorsanız, oyun konusunda da 1080P çok yüksek kareler hedefliyorsanız anlamlı olabilir.
Arkadaşlar özellikle GPU'lar konusunda elinizdeki üründe problem yoksa ve fiyat farkı uçurum değilse bence görünüş veya daha iyi soğutma gibi sebeplerden yeni satın alma sürecine girmeyin. Sapphire kartlar muazzam görünen ve iyi soğutmalı kartlar olsa da coil whine yaygın şekilde görünen...
Hocam hemen şak diye satılmıyor. Ben bir arkadaşın sorularına 10 gün boyunca cevap verip 3 4 saat testte tuttuktan, hwinfo'da tüm sıcaklık ve voltaj değerleri detaylı şekilde açıkladıktan sonra satabildim mesela ekran kartını :D
Hani benim işçiliğim :D
Hocam şöyle, servis sürecinde değişim/iade kararı çıkmış. Satıcı firma üretim durduğu için değişim yapamayacağını belirtmiş. Satın aldığın platformla görüşüp iade talebi başlat demiş.
Arkadaş da bunu yapamayacağı için rica etti ben de yardımcı oluyorum elime yapışmaz.
Hatta ikinci el anakart...
Bu arada piyasa 5k iken 10k fiyat yazmadım hiçbir zaman. Yani kazıklamak gibi görmüyorum bu yüzden. Piyasa 5k iken ilana koymadım piyasa 10k'ya çıkınca 8k'ya verdim gibi düşünün.
Ben 5700x3d'yi mesela piyasa 10 - 15k arası iken 12'ye verdim. Benden alan arkadaş işlemciyi bozup 16k'ya başka...
Hocam ev tadilatta kulaklığı takıp yazdım üç saat 😂
Hocam daha fazlaya da satabilirdim bu arada. İşlemcide acele ettim çünkü bir ara x3d modellerin en düşüğü bile 14 15 bine fırladı. İkinci el platformları sık takip ediyorum.
Tavsiye üzerine daha kısa versiyon yayınlayacağım.