8GB VRAM'in 2025'te yetersiz oluşu

Kendim deneyimlediğim şeyi göstermek için buldugum videoyu attım :D
Elimden 2023-2025 arasında 30-40 kart geçmiştir al satta eğer cod oynuyorsan amd kartların fazla fps verdiğini bilirsin zaten.
Hadi tamam ona okey değilsin bi de şuna bak;
Muhtemelen hayatında ilk defa bi pcn oldu 3090ı savuncam da savuncam derdindesin. Oyun firmalarının nvidia-amd partnerliği oluyor 10oyunun belki birinde belki ikisinde amd önde yani delirmene gerek yok amd fan boyu yok karşında :D
Bak farklı bir örnek;
5070ti'de silenthillde 9070xtye saplıyor ama diğer oyunlarda amd önde :D
sen aklın sıra çocuk mu kandırıyorsun abisi 4090 nın bütün teknolilerini kapatmışlar öyle amd fan servislerinin paylaştıgı şeyleri atıyor eminim kesin geçmiştir rüyanda falan istedigin amd kartı getir 4090a rüyasında falan yaklaşır

1754606343753.webp

Israrla 8GB 1080p high-ultra'ya yeter diyenlere birkaç oyun göstereyim.

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

Bu saydıklarım oyunlardan bi o kadar daha sayılabilir uğraşılsa. 1080p high-ultra gaming hedefleyenler için, günümüzde bile sınır değer olan 8GB VRAM'i önermenin bir mantığı yok. Güzel bir fiyata alınmadığı sürece tavsiye edilmemeli. Sıfır kanadında yüzüne bakılmamalı. 2025 çıkan bir kart alıp sıfır futureproofing düşüncesiyle alıp kullanmanın bir mantığı yok. Yeni oyunlar UE5 motorunu kullanıyor ve optimize olmadan çıkıyor, kullanıcıyı önemsemiyor üretici. Texture kısmadan bir çok AAA oyunda VRAM bottleneck yiyorsunuz. Bunun savunulacak bir tarafı yok.

En popüler olan 5060'dan biraz bahsedeyim. 5060 eğer en azından 10GB VRAM'e sahip olsaydı 4060'e göre çok güzel bir gelişme olurdu ve kesinlikle tavsiye ederdim. 60 serisi bu adamların entry seviyesi değil, kartın hedefi zaten 1080p ultra gaming. Mesela 5050'ye 8GB koymalarına laf edemem asla. Giriş seviye bir kart için 8GB gayet yeterli. Ancak 1080p ultra'da rahat oynatabilecek güçte bir karta VRAM sınırı koymanın bir mantığı olamaz. 5060ti ve 9060xt 8gb saçmalığını konuşmaya bile gerek yok zaten.

Umarım 6060 8GB VRAM ile çıkmaz :cry:
DLSS vb. teknolojiler VRAM kullanımını azaltabilir mi?

sen aklın sıra çocuk mu kandırıyorsun abisi 4090 nın bütün teknolilerini kapatmışlar öyle amd fan servislerinin paylaştıgı şeyleri atıyor eminim kesin geçmiştir rüyanda falan istedigin amd kartı getir 4090a rüyasında falan yaklaşır

Alıntıyı görüntüle
Yav aklı ermemiş gitmiş ai'a soru soruyor :D
Al aiyle cevap vereyim ben de;
1754607123575.webp

1754607162989.webp

Evde hepsi rog strix olmak üzere 3adet 3090 2adet 3080 4adet 3070 dururken ben malım da cod oynadığım dönem 6900xt alıp taktım sisteme.
Aynen tek zeki sensin, deneyimin olmadan amd fanları gibi toz kondurmuyorsun ki ben burada sadece cod ile ilgili yorum yaptım.
Daha da senin için kalori harcamayacağım malum parti vatandaşından farkın yok, iyi forumlar.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yer yer azaltıyor ama dlss cpuya yük bindiriyor unreal engine5 oyunlarında.

noldu 6800 den 6900 mu yaptın ?

bu arada 5000 serisinden bahsetmedim okudugunu anlama sıkıntın var galiba
be anlama sıkıntısımı çekiyorsun forumda hiç 50xx serilerine yorum yapmadınmı ben 8gb vramle bu konuya yorum yapamazsam sende 3090 ile 50xx serilerine yorum yaparsın(ayrıca ben deneyimleyen biriyim benim yorumum önemi zaten)

Evet DLSS gibi çözünürlüğü önce azaltıp sonra tekrar normal haline çeviren teknolojiler VRAM kullanımını azaltır. Ancak FG ve MFG tam tersi VRAM'e yük bindirir.

Bu grafikler tamamen test edilen oyunlar ve ayarlara bağlı. Attığım ilk video da Hardware Unboxed'dan. Orada ve sonraki videolarda da açıkça görüldüğü üzere artık çok fazla oyunda kart VRAM limiti yiyor.

VRAM limiti yemek avg FPS'i doğrudan etkilemez. Fazlaca stutter'a ve dalgali frametime grafiklerine sebep verir. Ekstra olarak benchmarkları yapan kişiler Cpu ve Ram darboğazını önlemek için diğer parçaları en iyi halinde tutarlar. VRAM yetersiz geldiğinde cihazın RAM'ini kullanmaya başlar. RAM ne kadar hızlı ise stutterlar o kadar az olur. Örneğin 4060 testi yapılacağı zaman yanına 9800x3d ve 7200mhz 32gb Ram koyulur. Ancak kimse 4060'ın yanına böyle bir RAM koymuyor. Maksimum koyacakları 4800mhz olur. Pratikte görünürden çok daha fazla yaşanan bir durum. Benzer bir durum B580 ile de yaşandı, insanlar yanına 5 5600 koyunca sorunlar ortaya çıktı.

En azından laf atıp geçmek yerine grafik atmanızı çok hoş karşılıyorum. Attığım videolara ve ilk mesaja attıklarıma göz atın derim. 5060 ya 8GB VRAM'den fazla olup entry-mid seviye olmalıydı, yada fiyatı $300'dan az olmalıydı.

Son düzenleme:
VRAM limiti yemek avg FPS'i doğrudan etkilemez. Fazlaca stutter'a ve dalgali frametime grafiklerine sebep verir. Ekstra olarak benchmarkları yapan kişiler Cpu ve Ram darboğazını önlemek için diğer parçaları en iyi halinde tutarlar. VRAM yetersiz geldiğinde cihazın RAM'ini kullanmaya başlar. RAM ne kadar hızlı ise stutterlar o kadar az olur. Örneğin 4060 testi yapılacağı zaman yanına 9800x3d ve 7200mhz 32gb Ram koyulur. Ancak kimse 4060'ın yanına böyle bir RAM koymuyor. Maksimum koyacakları 4800mhz olur. Pratikte görünürden çok daha fazla yaşanan bir durum. Benzer bir durum B580 ile de yaşandı, insanlar yanına 5 5600 koyunca sorunlar ortaya çıktı.

En azından laf atıp geçmek yerine grafik atmanızı çok hoş karşılıyorum. Attığım videolara ve ilk mesaja attıklarıma göz atın derim. 5060 ya 8GB VRAM'den fazla olup entry-mid seviye olmalıydı, yada fiyatı $300'dan az olmalıydı.
8gb vram bencede 2025 yılında olmamalı ama maalesef firmalar 8gb kart üretmeye devam ediyor. Bana göre tepki olarak 8gb kartları almamak en doğrusu. Gerekirse bir seriyi pas geç, gerekirse amd al ama 8gb alma. 8GB kart alıp 8gb yetmiyor demek bence saçma. Çünkü firma ne düşündüğüne değil ne yaptığına bakar. Almaya devam edersen 8gb yine üretir. Steam donanım anketine baktığımızda hala 4060, 4060 ti, 5060 ve 5060 ti gibi 8gb kartların popüler olduğunu görüyoruz. Belli ki millet bu durumdan yakınıyor ama almaya da devam ediyor. Bunu ben kullanıcı hatası olarak görüyorum.

8gb 1080p de her oyunda yetmiyor. Ultra ayarlarda zaten yetmiyor. Optimize ayarlarla çoğu oyun oynanır ama kullanıcının isteği ne yönde? 18-20k para verdiği halde günümüzde 1080p ultra ayar oynayamıyorsa o zaman nvidia'ya sormak lazım ne diye bu kartı ürettin diye. Ama şunu da bilmek gerekiyor AMD istemiyorum diyorsa b580 harici 8gb üstü kart yok. Çoğu kişi de intelin yetersiz teknolojileri ve değişik uyum sorunları nedeniyle AMD düşünüyor. AMD içinde bir sürü olumsuz yorum var. E sıfır kart istiyorum da diyorsa yine 5060-5060 ti'den öteye gidemeyecek. Nvidia pazar payında %90 olduğu sürece bu böyle devam eder. Aldıktan sonra istediğin kadar eleştir bir anlamı kalmıyor (lafım size değil)

Şu anlık optimize ayarlarla 8gb'ın çoğu oyunda yettiğini düşünüyorum ama ultra ayarlarda düzgün çalışır veya her oyunda yeter gibi bir iddiam yok. Bu yorumum şu anlık tabii, 2 sene sonra 8gb optimize ayarlarda bile yetmeyebilir. İleriye dönük düşünülüyorsa minimum 10gb (tercihen 12gb) kartlara yönelmek gerek.

8gb vram bencede 2025 yılında olmamalı ama maalesef firmalar 8gb kart üretmeye devam ediyor. Bana göre tepki olarak 8gb kartları almamak en doğrusu. Gerekirse bir seriyi pas geç, gerekirse amd al ama 8gb alma. 8GB kart alıp 8gb yetmiyor demek bence saçma. Çünkü firma ne düşündüğüne değil ne yaptığına bakar. Almaya devam edersen 8gb yine üretir. Steam donanım anketine baktığımızda hala 4060, 4060 ti, 5060 ve 5060 ti gibi 8gb kartların popüler olduğunu görüyoruz. Belli ki millet bu durumdan yakınıyor ama almaya da devam ediyor. Bunu ben kullanıcı hatası olarak görüyorum.

8gb 1080p de her oyunda yetmiyor. Ultra ayarlarda zaten yetmiyor. Optimize ayarlarla çoğu oyun oynanır ama kullanıcının isteği ne yönde? 18-20k para verdiği halde günümüzde 1080p ultra ayar oynayamıyorsa o zaman nvidia'ya sormak lazım ne diye bu kartı ürettin diye. Ama şunu da bilmek gerekiyor AMD istemiyorum diyorsa b580 harici 8gb üstü kart yok. Çoğu kişi de intelin yetersiz teknolojileri ve değişik uyum sorunları nedeniyle AMD düşünüyor. AMD içinde bir sürü olumsuz yorum var. E sıfır kart istiyorum da diyorsa yine 5060-5060 ti'den öteye gidemeyecek. Nvidia pazar payında %90 olduğu sürece bu böyle devam eder. Aldıktan sonra istediğin kadar eleştir bir anlamı kalmıyor (lafım size değil)

Şu anlık optimize ayarlarla 8gb'ın çoğu oyunda yettiğini düşünüyorum ama ultra ayarlarda düzgün çalışır veya her oyunda yeter gibi bir iddiam yok. Bu yorumum şu anlık tabii, 2 sene sonra 8gb optimize ayarlarda bile yetmeyebilir. İleriye dönük düşünülüyorsa minimum 10gb (tercihen 12gb) kartlara yönelmek gerek.
Katılıyorum. Gamer Nexus'un videosunu o yüzden attım zaten. Bir nevi boykot da denebilir, alan sayısı oldukça düşük. Bu kadar yüksek fiyatlara sıfır olarak almak mantıksız. İkinci el ve laptop kısmı bambaşka bir konu. Laptop konusunda çok fazla seçeneğin yok. Orta seviye çoğu cihaz 8GB VRAM'e sahip olmak zorunda.

Söylenmesi gereken her şeyi ilk mesajda söylediğimi sanıyorum ancak bir daha yazayım. Gerçekten iyi bir fiyata alınmadığı sürece sıfır 8GB cihaz alınmamalı. Gerekirse ikinci el kartlara yönelinmeli. Sen sadece rekabetçi oynayacak olsan bile bu fiyata alınmamalı kesinlikle. Bunları bildiğin halde alıyorsan tamamen senin seçimin zaten.

Alıntıyı görüntüle
Hem üst perdeden konuşuyorsun hem atar gider yapıyorsun şurda kendi düşüncelerini adam akıllı güzel bir şekilde anlatsan fenamı olur.

iyice suyu çıktı artık. Eskiden mis gibi saf güce bakıyodu sadece. Şimdi yazılım ayağına alıyoruz kartları.
Yapcak bişi yok devir buna gidiyo elinde sonunda her şey buna bahlı olcak

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,158,704
Üyeler
184,043
Son üye
besotfhezoe
Geri