AM5 7500F Sistem Valorant Donma Sorunu

nymberg

80+
Reaksiyon skoru
34
Arkadaşlar Merhaba,

İmzamda yer alan sistemden AM5 platformuna geçiş yaptım ancak anlam veremediğim bazı sorunlarla karşı karşıyayım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Şimdilik Ryzen 5 7500F işlemci tercih ettim, ileriye dönük olması açısından da MSI X870E Carbon WiFi anakart aldım. RAM olarak XPG Lancer Siyah RGB DDR5 6000 MHz CL30 32 GB (2x16 GB) Dual Kit (30-40-40) 1.35V kullanıyorum. Sistemi bugün kurdum ve BIOS’u en güncel sürüme yükselttim. RAM’ler A2 ve B2 slotlarına takılı durumda.
Depolama tarafında; 980 Pro SSD’yi Gen5 M2_1, 970 Evo Plus’ı ise M2_4 slotuna taktım.

Günlük kullanımda sistemde herhangi bir sorun yoktu; ta ki Valorant’ı indirip çalıştırana kadar. Oyuna girdikten yaklaşık 15–20 saniye sonra sistem tamamen kilitleniyor ve “zırrtt” şeklinde bir takılma sesiyle donup kalıyor. Bazı durumlarda kilitlenmeden önce bir USB çıkarma sesi duyuluyor, bazen ise herhangi bir ses olmadan sistem donuyor. Kilitlenme sonrası mecburen power tuşuyla sistemi kapatıyorum. Yeniden açtığımda ise tüm USB aygıtlarının tekrar bağlandığına dair sesler geliyor.

Ayrıca Windows üzerinden “Bilgisayarı kapat” dediğimde ekranlar kapanmasına rağmen sistem çalışmaya devam ediyor; fanlar dönüyor ve sistem tamamen kapanmıyor. Bu durumda da yine power tuşunu kullanmak zorunda kalıyorum.

Anakartın MSI web sitesindeki tüm sürücüleri en güncel halleriyle kurdum. NVIDIA sürücüsünü DDU ile tamamen kaldırıp tekrar yükledim, ancak bir değişiklik olmadı. Tüm USB cihazlarını sökerek denedim, sorun yine devam etti. EXPO’yu kapattım, PBO’yu kapattım; sonuç değişmedi. Sıcaklık değerlerinde de herhangi bir problem yok. OCCT testlerinde işlemci en fazla 4600 MHz görüyor ve 70 dereceyi geçmiyor. Boşta ise 42–43 derece civarında çalışıyor.

İlginç bir şekilde, Valorant açıkken OCCT’yi başlattığım anda sistem direkt kilitleniyor; bunu da hiç anlamlandıramıyorum.
Sonrasında şu ayarları denedim:
  • M2_1 Gen Mode: Auto → Gen4
  • M2_4: Auto → Gen3
  • PCI_E1: Auto → Gen4
  • Chipset Gen Switch: Auto → Gen4

Bu ayarlardan sonra bir süreliğine sorun düzelmiş gibi oldu ancak bu kez oyunda anlık takılmalar ve sürekli stutter yaşamaya başladım. Ardından Spread Spectrum ayarını Auto → Enabled yaptım, fakat yine bir fayda sağlamadı.

Ekran kartında bir sorun olmadığına eminim. CPU, BIOS ve sürücüler arasında gidip geliyorum ama sorunun kaynağını bir türlü bulamadım. Açıkçası aklıma başka bir senaryo gelmiyor ve ne denemem gerektiğini bilemiyorum.

Sistemin kilitlendiği ana ait bir ekran görüntüsünü ve OCCT test ekranını da ek olarak paylaşıyorum. Yardımcı olabilecek olursa gerçekten çok sevinirim.

Sistemin kilitlendiği ana dair bir ekran görüntüsü.

unnamed.webp

Alttaki de test anına dair bir ekran görüntüsü.
Ekran görüntüsü 2026-01-10 214034.webp

ram'i 5200 mhz ye al. tüm sorunlar düzelecek. sonra teşekkür edersin :)
Hocam deneyip durumu buraya yazacağım ama bir sorum var EXPO kapadığımda RAM'ler 4800'e geçiyordu otomatik. 5200 ile ne gibi fark olacaktır ?

Hocam öncelikle geçmiş olsun, 2 önerim olacak, ilki chipset driverının eski versiyonunu kurup denemeniz (bios ayarları fabrika ayarlarındayken deneyin) ikincisi ise ramlerden birini ve 2. ssd yi söküp deneyin.

Hocam öncelikle geçmiş olsun, 2 önerim olacak, ilki chipset driverının eski versiyonunu kurup denemeniz (bios ayarları fabrika ayarlarındayken deneyin) ikincisi ise ramlerden birini ve 2. ssd yi söküp deneyin.
Hocam cevabınız için teşekkürler deneyeceğim öncesinde bir şey fark ettim windowsu sıfırdan kurdum hiçbir driver yüklemeden sadece ekran kartı driver kurup oyuna girdim, ısınma turunda sorun olmuyor aslında düşündüğümde hiçbirinde de olmadı fakat asıl oyun başlayınca usb çıkarma sesi geliyor ve kitleniyor oyunla ve yazılımla ilgili bir şey olduğunu düşünüyorum. Driverlar ile alakalı değil gibi başka bir oyunda deneyeceğim. CS2 indiriyorum şu anda anlam veremedim ama sorun buysa nasıl çözeriz hiçbir fikrim yok.

Güncelleme: OCCT hata vermiyor test sırasında temiz çalışıyor herhangi bir soruna rastlamadım çok kez denedim. Sabahı ettim ve varabildiğim tek nokta CS2 gibi bir oyunda sorun yok, riot vanguard oyun sırasında git gide cpu kullanımı olarak şişiyor ve bir usb sesi çıkarıp sistemi kitliyor. Tüm USB'leri çıkarıp denedim. Yazılımları sildim. Windows'u tekrar kurdum. Bir çok BIOS ayarı denedim ama vardığım tek nokta Riot Vanguard uygulamasının sınır tanımadan cpu kullanımını bir süre sonra sanki biriktirirmişcesine şişirmesi oldu. Riot vanguard'ın vanguard user mode adlı hizmeti görev yöneticisinden izlediğimde 25 30sn içerisinde CPU kullanımını %25 %30'lara çıkarıyor ve sistemi bir anda aşırı yükleyerek kilitliyor. Sanki bir şeyi hile olarak görüyor. Bu nedenle tüm USB'leri söktüm, anakart üzerindeki kasanın ön portuna giden USB'yi bile söktüm bana mısın demedi. Oyunu açıyorum PC'deki tüm USB'leri çıkarıyorum aynı sorun devam ediyor. CPU kullanımı şişiyor kitlendiği anda bir USB çıkarma sesi geliyor ve power tuşu ile kapamak zorunda kalıyorum. En son vanguard user mode'u verimlilik moduna aldım, cpu çekirdeklerini sınırladım, bu sefer de oyun içinde usb çıkarma sesi geldi kilitlenmedi ama oyunda sürekli stutter oluyor 5 10sn'de bir, bu şekilde oynanması mümkün değil.

Güncelleme: OCCT hata vermiyor test sırasında temiz çalışıyor herhangi bir soruna rastlamadım çok kez denedim. Sabahı ettim ve varabildiğim tek nokta CS2 gibi bir oyunda sorun yok, riot vanguard oyun sırasında git gide cpu kullanımı olarak şişiyor ve bir usb sesi çıkarıp sistemi kitliyor. Tüm USB'leri çıkarıp denedim. Yazılımları sildim. Windows'u tekrar kurdum. Bir çok BIOS ayarı denedim ama vardığım tek nokta Riot Vanguard uygulamasının sınır tanımadan cpu kullanımını bir süre sonra sanki biriktirirmişcesine şişirmesi oldu. Riot vanguard'ın vanguard user mode adlı hizmeti görev yöneticisinden izlediğimde 25 30sn içerisinde CPU kullanımını %25 %30'lara çıkarıyor ve sistemi bir anda aşırı yükleyerek kilitliyor. Sanki bir şeyi hile olarak görüyor. Bu nedenle tüm USB'leri söktüm, anakart üzerindeki kasanın ön portuna giden USB'yi bile söktüm bana mısın demedi. Oyunu açıyorum PC'deki tüm USB'leri çıkarıyorum aynı sorun devam ediyor. CPU kullanımı şişiyor kitlendiği anda bir USB çıkarma sesi geliyor ve power tuşu ile kapamak zorunda kalıyorum. En son vanguard user mode'u verimlilik moduna aldım, cpu çekirdeklerini sınırladım, bu sefer de oyun içinde usb çıkarma sesi geldi kilitlenmedi ama oyunda sürekli stutter oluyor 5 10sn'de bir, bu şekilde oynanması mümkün değil.
Oyun bozuk sanırım ya da biostan yaptığımız bir şeyler çakışıyor bilemiyorum bios'u defaulta çekip deneyebilirsin istersen ben denemedim. Usb sesi geliyor pc tamamen kitleniyor bende de. 1 senedir aynı şekilde kullandığım sistemde sorun yarattı bendede garip, reddit vs çözümler aradım sertifikalar yükledim falan düzelmiyor bence uğraşma main oyunun değilse.

Temiz bir format sonrası sırasıyla chipset driver ekran kartı driver ve audio driverları kurduktan sonra windows updatelerini yapın. Bios sürümünü güncelledikten sonra pc yeniden başladığında biosta default yapıp saveleyin tüm ayarları sıfırlayın. Sonra expoyu tekrar aktif edin. Resize bar kapalıysa onu açabilirsin. pbo kapalıysa onu undervolt yapmanı öneririm. ver -30 mvolt keyfine bak.

Oyun bozuk sanırım ya da biostan yaptığımız bir şeyler çakışıyor bilemiyorum bios'u defaulta çekip deneyebilirsin istersen ben denemedim. Usb sesi geliyor pc tamamen kitleniyor bende de. 1 senedir aynı şekilde kullandığım sistemde sorun yarattı bendede garip, reddit vs çözümler aradım sertifikalar yükledim falan düzelmiyor bence uğraşma main oyunun değilse.
Oyun mu bozuk vanguard mı anlamadım AM4 sistemde olmuyordu. Main oyun olduğu için de iade düşünüyorum şimdi. Amazon'un amazon satıcısından anakart almıştım jelatinleri falan söktüm iadede sorun çıkarırlar mı sizce? Aynı şekilde Hepsiburada'nın hepsiburada satıcısından RAM'leri aldım paketini açtığım için sorun olacak mıdır iadede? Bilginiz var mı?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Temiz bir format sonrası sırasıyla chipset driver ekran kartı driver ve audio driverları kurduktan sonra windows updatelerini yapın. Bios sürümünü güncelledikten sonra pc yeniden başladığında biosta default yapıp saveleyin tüm ayarları sıfırlayın. Sonra expoyu tekrar aktif edin. Resize bar kapalıysa onu açabilirsin. pbo kapalıysa onu undervolt yapmanı öneririm. ver -30 mvolt keyfine bak.
Hocam nerdeyse denemediğim hiçbir şey kalmadı fakat sonuç alamadım. Zaten CPB bile kapadım ama etki etmiyor. 3.7Ghz üstüne çıkmadığı halde Vanguard CPU kullanımını sonsuz döngüde artırıyor. %101'i gördüğüm oldu. Bir de main oyun olarak oynuyorum. O yüzden iade düşünüyorum. Amazon'un Amazon satıcısından anakart aldım jelatinleri söktüğüm için iade de sorun çıkarırlar mı bilmiyorum sizce sorun olmaz mı? Ona göre iade edeyim. RAM'leri de aynı şekilde hepsiburadanın Hepsiburada satıcısından aldım iade etsem RAMleri paketi açıldığı için sorun çıkarırlar mı?

Oyun mu bozuk vanguard mı anlamadım AM4 sistemde olmuyordu. Main oyun olduğu için de iade düşünüyorum şimdi. Amazon'un amazon satıcısından anakart almıştım jelatinleri falan söktüm iadede sorun çıkarırlar mı sizce? Aynı şekilde Hepsiburada'nın hepsiburada satıcısından RAM'leri aldım paketini açtığım için sorun olacak mıdır iadede? Bilginiz var mı?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hocam nerdeyse denemediğim hiçbir şey kalmadı fakat sonuç alamadım. Zaten CPB bile kapadım ama etki etmiyor. 3.7Ghz üstüne çıkmadığı halde Vanguard CPU kullanımını sonsuz döngüde artırıyor. %101'i gördüğüm oldu. Bir de main oyun olarak oynuyorum. O yüzden iade düşünüyorum. Amazon'un Amazon satıcısından anakart aldım jelatinleri söktüğüm için iade de sorun çıkarırlar mı bilmiyorum sizce sorun olmaz mı? Ona göre iade edeyim. RAM'leri de aynı şekilde hepsiburadanın Hepsiburada satıcısından aldım iade etsem RAMleri paketi açıldığı için sorun çıkarırlar mı?
amazondan aldıysan kutuyu yırtmadıkça sorun çıkarmazlar

amazondan aldıysan kutuyu yırtmadıkça sorun çıkarmazlar
Amazon.com.tr'den gönderen ve satıcı Amazon.com.tr yine, o zaman iade edeyim. RAM'ler de Hepsiburada.com'dan Hepsiburada satıcısı sorun çıkar mı sizce paket açıldı çünkü.

Amazon.com.tr'den gönderen ve satıcı Amazon.com.tr yine, o zaman iade edeyim. RAM'ler de Hepsiburada.com'dan Hepsiburada satıcısı sorun çıkar mı sizce paket açıldı çünkü.
hepsiburada yı bilmiyorum. Ben sorunsuz iade etmiştim kutusu açılanları ama herkese aynı davranmıyorlar

Geri