Çözüldü✓ Darboğaz tam olarak nedir ?

Ardasan

80+
Reaksiyon skoru
69
bilgisi olmayan arkadaşlar lütfen konuşmasın. çünkü kimisi kasma donma yapar. diyor. kimisi performansı etkiler diyor kimisi ikisinin birlikte olacağını söylüyor. 5060ti ekran kartıyla i5 10400f işlemci kullanmayı düşünüyorum. burada performansın etkilenmesi benim açımdan çok önemli değil. kasma donma tarzı şeyler yapmasın.

bilgisi olmayan arkadaşlar lütfen konuşmasın. çünkü kimisi kasma donma yapar. diyor. kimisi performansı etkiler diyor kimisi ikisinin birlikte olacağını söylüyor. 5060ti ekran kartıyla i5 10400f işlemci kullanmayı düşünüyorum. burada performansın etkilenmesi benim açımdan çok önemli değil. kasma donma tarzı şeyler yapmasın.
kasma donma tarzı şeyler oyunun optimizasyonuna bağlı ben imzadaki sistemle bile fortnite ta darboğaz yaşıyorum oynayamıyorum

sadece performansmı düşer yani genel olarak ben öyle anladım
kasma donma tarzı şeyler oyunun optimizasyonuna bağlı ben imzadaki sistemle bile fortnite ta darboğaz yaşıyorum oynayamıyorum

Ekran kartı misal 200 fps verebilecekse işlemci zayıf olunca bunu kısıtlıyor 130 fps alabiliyorsun maksimum.
Ne yaparsan yap 130 üzerine çıkmaz.

O yüzden Herkes Ryzen X3D işlemci istiyor çünkü işlemci 1080p de üzerine düşen yükü İntelden iyi üsteliyor.

Ekran kartının ağzına pilav tıkıyormuş gibi tüm dataları tıkıyor :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Donma kasma olmaz performans az olur.
Donma kasma genelde işletim sisteminde arkaplanda hizmetlerin çorba olup sistemi çökertme durumuna kadar getireceği zaman olur.

Yoksa Pentium 4 kullanıyordum o bile roket gibi çalışıyordu zamanında.

sağolun hocam
Ekran kartı misal 200 fps verebilecekse işlemci zayıf olunca bunu kısıtlıyor 130 fps alabiliyorsun maksimum.
Ne yaparsan yap 130 üzerine çıkmaz.

O yüzden Herkes Ryzen X3D işlemci istiyor çünkü işlemci 1080p de üzerine düşen yükü İntelden iyi üsteliyor.

Ekran kartının ağzına pilav tıkıyormuş gibi tüm dataları tıkıyor :D

Donma kasma olmaz performans az olur.
Donma kasma genelde işletim sisteminde arkaplanda hizmetlerin çorba olup sistemi çökertme durumuna kadar getireceği zaman olur.

Yoksa Pentium 4 kullanıyordum o bile roket gibi çalışıyordu zamanında.

Sen sağlam bir Custom Windows 10 iso bul. Boşta ne kadar az ram harcarsa işletim sistemi o kadar seri ve performanslı çalışır. Refleksi hızlı olur.

Windows 64 net sitesinden indirebilirsin.
Link istersen atarım.
İşletim sisteminin dilini sonra değiştirede bilirsin.
Orijinal lisans girersen de orijinal olur.

kartı almadım zaten daha ama atabilirseniz iyi olur.
Sen sağlam bir Custom Windows 10 iso bul. Boşta ne kadar az ram harcarsa işletim sistemi o kadar seri ve performanslı çalışır. Refleksi hızlı olur.

Windows 64 net sitesinden indirebilirsin.
Link istersen atarım.
İşletim sisteminin dilini sonra değiştirede bilirsin.
Orijinal lisans girersen de orijinal olur.

Darboğaz; PC deki iç donanımlarin hepsini içerir, sadece performans düşmesi ile sınırlı degildir. 000,1 FPS ve 00,1 FPS lerin düşük olması sebebiyle o anda D311 Fps yuksek alsanda oyunlarda akıcılık sorunu meydana gelebilir. İşlemci ekran kartindan bir tik güçlü olması gerekmektedir.

Genelde CPU yada GPU nun dengesiz kombin edilmesi yada SSD veya RAM lerin GPU ya nazaran daha eski versiyon olmasi nedeniyle de olabilir. Yani 2k da yüksek fps alırken HDD kullaniyosan yazma hızı düşük olduğundan GPU emrine yetişemez.
Ayni şekilde ram de mhz hızı cok düşükse gecikme yasanacagindan anlik droplar girebilir. Bunların hepsi birer darboğazdir.

Sonuc; CPU 10400f işlemci 1080p için 5060ti nin görüntüleme emrine yetisemez ve droplar girebilir yada akıcılık hissi olmayabilir.
Çözüm: İşlemciye nefes aldirmak amaciyla FPS sinirlamasi yapabilirsiniz.ama bu büyük bir kayıp olacaktir.

Darboğaz en genel tanımıyla en güçsüz donanımın diğer donanımlara yetişememesidir.

Örneğin yapacağınız bir işlemde

Ekran kartı > İşlemci > Depolama > RAM hızı gibi bir sıralamada darboğazı RAM yapar. Yani en yavaş çalışan donanım aslında RAM'dir.
Örnek:
RTX 5090 > Intel i5-12600 > Samsung 980 > DDR3 RAM

İşlemci > RAM > Ekran kartı gibi bir sıralamada darboğazı ekran kartı yapar. En yavaş ekran kartı çalışıyordur bu sıralamada.
Örnek:
Intel i9-14900K > DDR4 RAM > Geforce GTX 480

Yani aslında donanımların birbirini ne kadar beslediği, birnirine performans olarak ne kadar yaklaşabildiği ile ilgilidir.

(Örnekleri anlaşılabilsin diye çok uç donanımlardan verdim.)

burda bile aynı şey drop girermi girmezmi anlamadım gene farklı bir düşünce var

Darboğaz en genel tanımıyla en güçsüz donanımın diğer donanımlara yetişememesidir.

Ekran kartı > İşlemci > Depolama > RAM hızı gibi bir sıralamada darboğazı RAM yapar. Yani en yavaş çalışan donanım aslında RAM'dir.
Örnek:
RTX 5090 > Intel i5-12600 > Samsung 980 > DDR3 RAM

İşlemci > RAM > Ekran kartı gibi bir sırlamada darboğazı ekran kartı yapar. En yavaş ekran kartı çalışıyordur bu sıralamada.
Örnek:

Yani aslında donanımların birbirini ne kadar beslediği, birnirine performans olarak ne kadar yaklaşabildiği ile ilgilidir.

hocam uç donanım vermişsiniz de bari 12700k'ya ddr3 demeseydiniz takmaya çalışan falan olur 8gb ddr4 falan deyin :D

• Beğen
Reaksiyonlar: ca.s

Örnek:
RTX 5090 > Intel i7-12700K > Samsung 980 > DDR3 RAM

İşlemci > RAM > Depolama > Ekran kartı gibi bir sıralamada darboğazı ekran kartı yapar. En yavaş ekran kartı çalışıyordur bu sıralamada.
Örnek:

hocam uç donanım vermişsiniz de bari 12700k'ya ddr3 demeseydiniz yakmaya çalışan falan olur 8gb ddr4 falan deyin :D
Ya anlaşılsın diye dedim. Zaten bu kombinasyonlar yapılamaz. Ateş atar valla deneyen olursa şimdiden söyleyim. 😀

Geri