Bilgisayar mühendisliği için gelişim

Reaksiyon skoru
256
Öncelikle amacım üniye geçmeden biraz olsun gelişmek. Önümde 4 ayım var. 2 Yapay zekayı birleştirip şöyle bir program yaptırdım. Çünkü nereden başlayacağım hakkında bir fikrim yok. Bu konuda bilgili olanlar varsa önerilerini bekliyorum.

Ay 1 — Temel mantık (hızlı)
Hafta 1 — Bit ve kapılar
Binary, AND/OR/XOR/NOT, truth table
Hafta 2 — Kombinasyon mantığı
Mux, decoder, 4-bit adder
Hafta 3 — Zaman ve bellek
Clock, flip-flop, register mantığı
Hafta 4 — FSM mantığı
State machine, mini proje: trafik ışığı
Ay 2 — Verilog'a giriş
Hafta 5 — Verilog syntax
module, wire, reg — ilk kod
Hafta 6 — Kombinasyon HDL
Proje: 4-bit ALU
Hafta 7 — Sequential logic
Proje: counter + register
Hafta 8 — FSM Verilog
State machine kodlama
Ay 3 — Simülasyon ve sistem düşüncesi
Hafta 9 — Simülatör
EDA Playground, testbench mantığı
Hafta 10 — Clock ve timing
Proje: LED blink + counter
Hafta 11 — Register file
Küçük veri deposu sistemi
Hafta 12 — Datapath
Proje: ALU + register bağlama
Ay 4 — CPU'ya giriş
Hafta 13 — Instruction mantığı
Fetch-decode, CPU mimarisini çiz
Hafta 14 — Control unit
Proje: 1-2 komut simülasyonu
Hafta 15 — Datapath birleştir
ALU + register + control unit
Hafta 16 — Mini CPU final
Proje: basit çalışan CPU modeli
İnşallah 4 aydan önce bitiririm bu programı nasipse.

Nası bi prompt verdin de böyle program yaptı sana hiçbir fikrim yok ama giriş için epey kötü plan. Sayısal tasarım (digital design) dersinde ne gördüysek yazmış, şu an herhangi birini kullanmıyorum :D Murat yücedağ ve yazılım bilimi kanallarının youtubedaki C dersleriyle başlayabilirsin bence, algoritma mantığını iyi oturtmak için hızlı ilerleme, öğrendiğin konu için çokça farklı örnek çöz ve yapay zekayı olabildiğince az kullan başlangıçta.

Çok gerekli olmayan tahminimce 3 veya 4. Sinif dersi konulari. C++/Python/Java calismani oneririm. Yapabilirsen bir arkadasim hazirlik o yapti: python ogrenip data science dersleri calisabilirsin binary search, linked list, vs vs.

Çok gerekli olmayan tahminimce 3 veya 4. Sinif dersi konulari. C++/Python/Java calismani oneririm. Yapabilirsen bir arkadasim hazirlik o yapti: python ogrenip data science dersleri calisabilirsin binary search, linked list, vs vs.
Hocam açıkçası yazılım gözümü korkutuyo. Yapay zekaya yazdırınca güzel de kendim öğrenemicem. İşte mantığını bazı kodları falan aklımda tutamicam gibi geliyo
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Nası bi prompt verdin de böyle program yaptı sana hiçbir fikrim yok ama giriş için epey kötü plan. Sayısal tasarım (digital design) dersinde ne gördüysek yazmış, şu an herhangi birini kullanmıyorum :D Murat yücedağ ve yazılım bilimi kanallarının youtubedaki C dersleriyle başlayabilirsin bence, algoritma mantığını iyi oturtmak için hızlı ilerleme, öğrendiğin konu için çokça farklı örnek çöz ve yapay zekayı olabildiğince az kullan başlangıçta.
Ben vermedim. Bana direk program oluşturdu.

Hocam tam olarak anlamadım örnek çöz nedir? Ayrıca ben oturup uzun süre ders dinleyince youtubedan böyle şeyleri sıkılıyorum. Sizce yapay zeka daha mantıklı değil mi yani?

Bir de hocam ben donanımsal ilerlemek istiyorum. Savunma sanayisine falan girmek istiyorumda. Giriş seviye yazılım yetmez mi?

@B1L0 bir de siz bilgisayar mühendisliği mi okudunuz? Okuduysanız hangi konuda okudunuz? Merak ettim.

Son düzenleme:
Hocam ee de baksam mı? Yazılım kısmı daha az orada.

Hocam ben karmaşık/kompleks kafada bir insanım. Cevaplasanızda kafamdaki soru işaretleri gitse? Kafam çok karıştı şuan. Yapacağım çalışma boşa gitsin istemiyorum. 4 ayımı vericem.

Son düzenleme:
@B1L0 Hocam programı biraz basite indirgedim.

Program şöyle olsun:

Ay 1
→ Dijital mantık temeli
Ay 2 → Verilog ile devre yaz
Ay 3 → Simülasyon ve test
Ay 4 → FPGA'de çalışan proje üret

Savunma sanayinde yapılan projelerin (haberleşme, gömülü sistemler, savunma) bunların hepsinde kullanılıyormuş bu şeyler. Bunları öğreneyim bakalım bi.

Yazdıkların ve yaptığın plan tamamen elektrik elektronik mühendisliği için uygun şeyler, bence sen bilgisayardan ziyade ee düşünsen daha iyi olur senin için.

Yazdıkların ve yaptığın plan tamamen elektrik elektronik mühendisliği için uygun şeyler, bence sen bilgisayardan ziyade ee düşünsen daha iyi olur senin için.
Hocam aslında öbür forumdada biri tam bilgisayar mühendisliğine uygun dedi program.

Neyse az çok değiştirip daha basite temele indirgedim hocam.

Bölüm 1 — Dijital mantık temeli
Konu 1 — Bit ve kapılar ✓Binary, AND/OR/XOR/NOT, truth table
Konu 2 — Kombinasyon devreleri ✓Mux, decoder, adder
Konu 3 — Zaman ve bellek Clock, flip-flop, register
Konu 4 — FSM mantığı State machine, mini proje
Bölüm 2 — Verilog ile devre yaz
Konu 5 — Verilog syntax İlk devre kodu
Konu 6 — Kombinasyon HDLProje: mux + adder Verilog
Konu 7 — Sequential HDLProje: counter + register
Konu 8 — FSM Verilog Proje: FSM devresi
Bölüm 3 — Simülasyon ve test
Konu 9 — İlk simülasyon EDA Playground, testbench
Konu 10 — Test ve hata bulma Testbench yazma, debug
Konu 11 — Timing Clock, setup/hold time
Konu 12 — Büyük devre testiProje: ALU simülasyonu
Bölüm 4 — FPGA'de gerçek proje
Konu 13 — FPGA nedir FPGA mantığı, araçlar
Konu 14 — FPGA araçları Vivado / Quartus kurulum
Konu 15 — Sentez ve implement Devreyi FPGA'ye hazırla
Konu 16 — Final projesi Çalışan FPGA devresi

öbürü pek hoşuma gitmemişti ama bu içime sindi. Bence bu güzel hocam @B1L0

Hocam aslında öbür forumdada biri tam bilgisayar mühendisliğine uygun dedi program.

Neyse az çok değiştirip daha basite temele indirgedim hocam.

Bölüm 1 — Dijital mantık temeli
Konu 1 — Bit ve kapılar ✓Binary, AND/OR/XOR/NOT, truth table
Konu 2 — Kombinasyon devreleri ✓Mux, decoder, adder
Konu 3 — Zaman ve bellek Clock, flip-flop, register
Konu 4 — FSM mantığı State machine, mini proje
Bölüm 2 — Verilog ile devre yaz
Konu 5 — Verilog syntax İlk devre kodu
Konu 6 — Kombinasyon HDLProje: mux + adder Verilog
Konu 7 — Sequential HDLProje: counter + register
Konu 8 — FSM Verilog Proje: FSM devresi
Bölüm 3 — Simülasyon ve test
Konu 9 — İlk simülasyon EDA Playground, testbench
Konu 10 — Test ve hata bulma Testbench yazma, debug
Konu 11 — Timing Clock, setup/hold time
Konu 12 — Büyük devre testiProje: ALU simülasyonu
Bölüm 4 — FPGA'de gerçek proje
Konu 13 — FPGA nedir FPGA mantığı, araçlar
Konu 14 — FPGA araçları Vivado / Quartus kurulum
Konu 15 — Sentez ve implement Devreyi FPGA'ye hazırla
Konu 16 — Final projesi Çalışan FPGA devresi

öbürü pek hoşuma gitmemişti ama bu içime sindi. Bence bu güzel hocam @B1L0
Savunma sanayi sektöründe çalışmak isteyen bi elektrik elektronik öğrencisi için güzel plan, bilgisayar müh düşünen biri için değil. Eğer yazılımdan ziyade işin içinde donanım ağırlıklı olsun diyorsan ee seç, başlangıç için yine de bahsettiğim C derslerini tavsiye ederim iki tarafa da faydası var

Savunma sanayi sektöründe çalışmak isteyen bi elektrik elektronik öğrencisi için güzel plan, bilgisayar müh düşünen biri için değil. Eğer yazılımdan ziyade işin içinde donanım ağırlıklı olsun diyorsan ee seç, başlangıç için yine de bahsettiğim C derslerini tavsiye ederim iki tarafa da faydası var
@B1L0 Hocam ama şimdi şöyle ee analog bil. dijital. Mesela biri navigasyonun donanımını üretiyor/yapıyor. Biri yazılımını nasıl çalışacağını yapıyor. Ben işte o ürünü üreten olmak istiyorum. Bu dediğim bilgisayar mühendisliği olmuyo mu yahu? Yanlış mı araştırdım acaba. C derslerinden zibiliyon tane var hocam playlist i atarsanız çok güze olur.

Mesela biri navigasyonun donanımını üretiyor/yapıyor. Biri yazılımını nasıl çalışacağını yapıyor. Ben işte o ürünü üreten olmak istiyorum.
Bilgisayar kısmı tamamen soyut kısım gibi düşün, ürünü üretenden kastın donanım kısmı ise ee düşün ve ona göre plan yap. Yaptığın plan ee ile ilgili bir plan zaten, yine de dediğim gibi C dersleri ile başlarsan her iki taraf için de temel atmış olursun.

Bahsettiğim dersler bunlardı, ben bunlara bakmıştım

Bilgisayar kısmı tamamen soyut kısım gibi düşün, ürünü üretenden kastın donanım kısmı ise ee düşün ve ona göre plan yap. Yaptığın plan ee ile ilgili bir plan zaten, yine de dediğim gibi C dersleri ile başlarsan her iki taraf için de temel atmış olursun.

Bahsettiğim dersler bunlardı, ben bunlara bakmıştım

İlginç yorum, ama şunu söyleyeyim:
"Ürünü üreten" yani donanım tasarımı — bu BM'de de var, EE'de de var. İkisi de yapıyor.
Fark şu:

EE → daha çok analog, transistör seviyesi, fiziksel devre
BM → daha çok dijital, sistem seviyesi, FPGA, mimari

Sen "dijital taraf beni çekiyor" dedin. Dijital taraf BM'de daha güçlü.
C meselesine gelince — o kişi yazılım perspektifinden bakıyor. C öğrenmek fena değil ama senin hedefin için zorunlu değil. Verilog çok daha direkt.
Ama şunu da söyleyeyim: bu tartışmayı çözmek için en iyi yol üniversiteye girince görmek. Şu an öğrendiklerin hem BM hem EE için geçerli, kayıp yok.

@B1L0 Hocam yapay zekaya sizin yorumu attım böyle diyor. Bence ikinizin ortası. Fikrine katılıyorum yapay zekanın.

İlginç yorum, ama şunu söyleyeyim:
"Ürünü üreten" yani donanım tasarımı — bu BM'de de var, EE'de de var. İkisi de yapıyor.
Fark şu:

EE → daha çok analog, transistör seviyesi, fiziksel devre
BM → daha çok dijital, sistem seviyesi, FPGA, mimari

Sen "dijital taraf beni çekiyor" dedin. Dijital taraf BM'de daha güçlü.
C meselesine gelince — o kişi yazılım perspektifinden bakıyor. C öğrenmek fena değil ama senin hedefin için zorunlu değil. Verilog çok daha direkt.
Ama şunu da söyleyeyim: bu tartışmayı çözmek için en iyi yol üniversiteye girince görmek. Şu an öğrendiklerin hem BM hem EE için geçerli, kayıp yok.

@B1L0 Hocam yapay zekaya sizin yorumu attım böyle diyor. Bence ikinizin ortası. Fikrine katılıyorum yapay zekanın.
Valla ben sana bilgisayar mühendisliği açısından cevap veriyorum dostum, sen yapay zekaya katılır katılmazsın senin bileceğin iş. FPGA, ESP32 şeylerle uğraşan bilgisayar mühendisi yüzdesel olarak çok çok azdır, uğraşan da sadece gömülü yazılımıyla ilgileniyordur zaten, o da C'den geçiyor genel olarak. Sen bi üreten olacam bi dijital kısmıyla uğraşacam falan diyorsun tam ne yapmak istediğini kendin de bilmediğin için arada kalıyorsun doğal olarak, ne diyim, hakkında hayırlısı olsun.

Geri