Bilgisayar Fiyatları Oyun Yasaklarından Dolayı Düşer Mi?

nsavascik

80+
Reaksiyon skoru
33
Uzun zamandır düşünüyordum bu konu hakkında ama kimsenin konu açmadığını gördüm ve bu yüzden böyle bir konu açmak istedim. Ben Türkiye'de bilgisayar satan firmaların ellerindeki stoklari bitirmek için eninde sonunda indirim yapmak zorunda olduğunu ve hatta oyun yasağı gelmeden önce fiyatlarla biraz oynayıp yasaktan önce ellerindeki ürünleri satmaya çalıştıklarına inanıyorum. Yani sonuç olarak oyunlar yasaklandığında herkesin elindeki bilgisayarlar çöp olacak ve oyuncu bileşenleri de satamayacaklar. Vpn gibi programları da yasaklayacakları için fiyatlarda ciddi bir düşüş beklemekteyim. Korsan oynarım diyenlere neden eskiden 5 tane korsan oyun indirdikleri bilgisayarlarının düzgün çalışmadığını sormak isterim. :)

Tüm konulara aynı mevzuyu yazmışsınız zaten ama tam olarak ''oyunlar yasaklanacak'' gibi bi durum yok detayları daha farklı durumun, fiyatlar düşse bile sebebi bu olmaz yani.

Türkiye'de bilgisayar piyasasında acayip bir rekabet var. Genç nüfus ve oyuncu çok olduğu için talep yüksek, haliyle Gaming.gen, Vatan, İtopya gibi onlarca firma yarışıyor. Bu rekabet sayesinde bazen yurt dışından bile ucuza sistem topladığımız dönemler oluyor.

Eğer satışlar düşerse piyasadaki firma sayısı azalır, rekabet biter ve bu da direkt fiyatlara zam olarak yansır. Pazar daralınca ülkeye giren mal azalır, mal az olunca da değeri artar. Markalar Türkiye'ye özel fiyatlandırmayı bırakıp işi tek bir distribütöre paslar, o da kafasına göre fiyat çeker. Kısa vadede stok eritmek için fiyatlar düşer gibi görünse de uzun vadede piyasa ölür, fiyatlar çok daha beter olur.

Tüm konulara aynı mevzuyu yazmışsınız zaten ama tam olarak ''oyunlar yasaklanacak'' gibi bi durum yok detayları daha farklı durumun, fiyatlar düşse bile sebebi bu olmaz yani.
Screenshot_20260507_070038_Chrome.webp

Reis yapay zeka Türkiye'nin piyasasını anlayacak kadar gelişmedi yapay zekaya aratmışsınız kopyala yapıştır çekmişsiniz. Yani merak ediyorum Türkiyede nasıl bilgisayar piyasasında rekabet olabilir ki? Yani tekrar ve tekrar da diyeceğim üç beş fiyat oynuyor diye atlıyorsunuz ve adamların kazıklamasına izin veriyonuz. Tek sizi etkileyen bir durum olsa tamam eyvallah ama fiyatların düşmemesini sağlıyorsunuz. Yani beklemek yerine fazla para vermeyi tercih ediyorsunuz. Tam tersine satışlar düşerse adamlar ellerindeki yüksek kâr için sattıkları malları gerçekte satmaları gereken mala satacak. 25 bin tl lik ürünü 15 bin tl ye düşürebiliyorlarsa demekki bu işte bir iş var. Bu işte bir iş var. Yurt dışından nasıl toplayacaksın acaba? Vergiler varken. Yani dostum lütfen yani yapay zekaya yazdırıp gelmeyin cevapları. 😭🙏

Son düzenleme:
Şöyle indirim gelir.

En son okuduğum haberde oyunlar yasaklanacak diye bir şey yoktu. Kanunda iyileştirme gibi şeyler de vardı veya eklenmeye. Özetle benim gördüğüm 18 yaş altı kişiler için bir kısıtlama söz konusu. O da ebeveyn gözetimi altında oynanacak oyunlar olacak. Hatta sosyal medya yasağı da gelecekti heralde belki bir yaş altına. Kısacası yaşa göre değişen bir kanun.

En son okuduğum haberde oyunlar yasaklanacak diye bir şey yoktu. Kanunda iyileştirme gibi şeyler de vardı veya eklenmeye. Özetle benim gördüğüm 18 yaş altı kişiler için bir kısıtlama söz konusu. O da ebeveyn gözetimi altında oynanacak oyunlar olacak. Hatta sosyal medya yasağı da gelecekti heralde belki bir yaş altına. Kısacası yaşa göre değişen bir kanun.
Zaten oyunlar yasaklanırsa oyun için bilgisayar neden alsın insanlar? Bazılarının kafası farklı çalışıyor.

Oyunların yasaklanacağını düşünmüyorum, zaten seçim yaklaşıyor; gençleri karşılarına alacak şekilde bir aptallık yaparlarsa milyonlarca oy kaybederler. Tam aksine yalakalık yapmaları lazım gençlere. Bu temsilci muhabbeti ise ancak şöyle işe yarar: Eskiden Sony Türkiye vardı ve oyunlara Türkçe dil desteği ve yerel fiyatlandırma yapmak zorundaydılar çünkü Türkiye'de ticaret yapıyorsun. Temsilci işi nasıl olur bilmiyorum ama eskisi gibi firmaları Türkiye'ye çekebilirlerse (sanmıyorum bu arada ama) bunlara çabalaması gerekiyor ülkeye yatırım için. Bu muhabbet yasak üzerine değil de Türkiye'de oyun satıyorsun ama yetkili kişi yok üzerine olsaydı hepimizin işine yarardı ama nerede...

En son okuduğum haberde oyunlar yasaklanacak diye bir şey yoktu. Kanunda iyileştirme gibi şeyler de vardı veya eklenmeye. Özetle benim gördüğüm 18 yaş altı kişiler için bir kısıtlama söz konusu. O da ebeveyn gözetimi altında oynanacak oyunlar olacak. Hatta sosyal medya yasağı da gelecekti heralde belki bir yaş altına. Kısacası yaşa göre değişen bir kanun
Alıntıyı görüntüle
Reis yapay zeka Türkiye'nin piyasasını anlayacak kadar gelişmedi yapay zekaya aratmışsınız kopyala yapıştır çekmişsiniz. Yani merak ediyorum Türkiyede nasıl bilgisayar piyasasında rekabet olabilir ki? Yani tekrar ve tekrar da diyeceğim üç beş fiyat oynuyor diye atlıyorsunuz ve adamların kazıklmasına izin veriyonuz. Tek sizi etkileyen bir durum olsa tamam eyvallah ama fiyatların düşmemesini sağlıyorsunuz. Yani beklemek yerine fazla para vermeyi tercih ediyorsunuz. Tam tersine satışlar düşerse adamlar ellerindeki yüksek kâr için sattıkları malları gerçekte satmaları gereken mala satacak. 25 bin tl lik ürünü 15 bin tl ye düşürebiliyorlarsa demekki bu işte bir iş var. Bu işte bir iş var. Yurt dışından nasıl toplayacaksın acaba? Vergiler varken. Yani dostum lütfen yani yapay zekaya yazdırıp gelmeyin cevapları. 😭🙏
Şu maddenin devamını okursan orada kapatılma iptali var. Oyun platformlarının kapatılması söz konusu değil yazıyor

Dostum bant daraltmasıyla 200 pinge yükselecek pingin. Yasağı yasak adı altında getirmiyorlar işte ama incelersen zaten yasak kadar kötü olduğunu göreceksin. Bant daraltması varken oyun indirmek ve oynamak imkansız bir hale gelecek, ayrıca steam gibi platformları Türkiye'ye temsilci atamazsa ilk %50 sonrasında %90 (bunlardan önce para cezası uygulanacak platformlara, bir de oranlar belki yanlış olabilir) bant daraltma uygulanacak. %50 kulağa az gibi gelebilir ama kesinlikle az değil. Ve doğrulama için T.C. Kimlik Numaramızı isteyecekler mi onu bile bilmiyoruz. Mesela Roblox üzerinden gideyim. Tamam Roblox açılacak diyorlar ama Roblox'un açtırdığı ofisten bilgilerimizi talep edecekler. Mesela sohbet için yüz doğrulaması yaptıysan yüzünü isteyebilirler. Ayrıca ofis açsa bile büyük platformlar yine de istedikleri oyunu herhangi bir sebeple yasaklamaya güçleri olacak. Yani sözde yasak gibi değil ve kağıtta yasak değil, ama bence yasaktan bile beter. Korsan oynarım diye düşünenlerede söyleyeyim, cihazınıza gereksiz zararlı yazılım sokmaktan başka bir sey olmayacak. Farene indirdiğin o yazılım bile (web yazılımı değilse) virüs gibi direk fareni taktığın anda programı kuruyorsa, pop up açıyorsa senin indireceğin o korsan oyun sadece kötü insanlar için kendi arkadaşlarına anlatacağı bir eğlence aracı olacak. Genel olarak bu işlerle uğraşan insanlar 15 - 21 yaşları arasında oluyor da. Yani dediklerimi düşünmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Oyunların yasaklanacağını düşünmüyorum, zaten seçim yaklaşıyor; gençleri karşılarına alacak şekilde bir aptallık yaparlarsa milyonlarca oy kaybederler. Tam aksine yalakalık yapmaları lazım gençlere. Bu temsilci muhabbeti ise ancak şöyle işe yarar: Eskiden Sony Türkiye vardı ve oyunlara Türkçe dil desteği ve yerel fiyatlandırma yapmak zorundaydılar çünkü Türkiye'de ticaret yapıyorsun. Temsilci işi nasıl olur bilmiyorum ama eskisi gibi firmaları Türkiye'ye çekebilirlerse (sanmıyorum bu arada ama) bunlara çabalaması gerekiyor ülkeye yatırım için. Bu muhabbet yasak üzerine değil de Türkiye'de oyun satıyorsun ama yetkili kişi yok üzerine olsaydı hepimizin işine yarardı ama nerede...
Kanka yasağın gelmesinde kırmızı partininde onayı olduğunu belirtmek isterim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

En son okuduğum haberde oyunlar yasaklanacak diye bir şey yoktu. Kanunda iyileştirme gibi şeyler de vardı veya eklenmeye. Özetle benim gördüğüm 18 yaş altı kişiler için bir kısıtlama söz konusu. O da ebeveyn gözetimi altında oynanacak oyunlar olacak. Hatta sosyal medya yasağı da gelecekti heralde belki bir yaş altına. Kısacası yaşa göre değişen bir kanun

Şu maddenin devamını okursan orada kapatılma iptali var. Oyun platformlarının kapatılması söz konusu değil yazıyor
Screenshot_20260507_074713_Google.webp

Milyonlarca oy almaları yeterince anormal bir durumken gençlerin bu yalakalığa kanıp oltaya gelmemesi lazım. Fener balığının nasıl avlandığı bilmeyen varsa izlesin. Benzer işler. :)

Alıntıyı görüntüle
Reis yapay zeka Türkiye'nin piyasasını anlayacak kadar gelişmedi yapay zekaya aratmışsınız kopyala yapıştır çekmişsiniz. Yani merak ediyorum Türkiyede nasıl bilgisayar piyasasında rekabet olabilir ki? Yani tekrar ve tekrar da diyeceğim üç beş fiyat oynuyor diye atlıyorsunuz ve adamların kazıklmasına izin veriyonuz. Tek sizi etkileyen bir durum olsa tamam eyvallah ama fiyatların düşmemesini sağlıyorsunuz. Yani beklemek yerine fazla para vermeyi tercih ediyorsunuz. Tam tersine satışlar düşerse adamlar ellerindeki yüksek kâr için sattıkları malları gerçekte satmaları gereken mala satacak. 25 bin tl lik ürünü 15 bin tl ye düşürebiliyorlarsa demekki bu işte bir iş var. Bu işte bir iş var. Yurt dışından nasıl toplayacaksın acaba? Vergiler varken. Yani dostum lütfen yani yapay zekaya yazdırıp gelmeyin cevapları. 😭🙏
Dostum yapay zekaya bisey yazdırdıgım yok aksine kendin yapay zeka cevabinle geliyorsun üstüne, oyun yasağı diye genel geçer yazarsan tabii ki çıkar oyun yasası. :rolleyes:

Geri