Gigabyte, RTX 5000 ve RX 9000 serisinde termal pad yerine faz değiştiren termal jel kullandı.
Bazı kullanıcılar, ısı ve kartın duruş pozisyonuna bağlı olarak zamanla bu jelin PCB'ye aktığını falan yazıyorlardı. Reddit gibi forumlarda bir sürü örnek var. Ben kardeşim için Windforce SSF 5070 modelini satın aldım. Sıcaklık değerleri çok iyi olmasa da genelde 70 derece altı çalışıyor. Altı ay civarı oldu herhangi bir jel akma problemi gözlemlemedim. Bu arada, 2025-17 ve sonraki serilerde bu jelin miktarı, akma olayı olmaması için daha azaltıldı diye bir haber var fakat marka tarafından doğrulanmış bir haber yok.
Kendim de uzun süredir Zotac 4070 Ti Super ve birkaç aydır da Inno3D 5070 Ti kullanıyorum. Her açıdan sorunsuz ürünlerdi ve genel olarak memnunum. Zaten Zotac da Inno3D de PCPartner'in alt markası.
MSI'ın Ventus ve Shadow gibi giriş seviye ürünlerini tavsiye etmem. Bu kartlar hem 2,5 slot boyutunda, SSF kartlar gibi iki slot olmayan kartlar hem de bilinçli şekilde soğutma bloğu ve performansı kötü tasarlanmış kartlar. Yine de, eğer garanti olayı 36 ay ise değerlendirilebilir. Mesela Gigabyte, 2 yıl distribitör 1 yıl da marka garantisi ile geliyor.
Bunun dışında, Asus ürünleri hem pahalı hem de ben 3000, 4000 serilerinde ve RX 6000 serilerinde coil whine problemi ile en çok Asus markasında karşılaştım. Bu yüzden kendi adıma uzak durmaya çalışıyorum Asus ürünlerinden.
Son olarak 5000 serisi, 4000 serisi ile benzer mimari kullandığı için undervolt performansı açısından çok iyi sonuçlar sunabiliyor. Kötü soğutmalı bir kart alsanız bile UV uygulayarak sıcaklıkları kontrol altında tutabilirsiniz.
Hayırlı olsun şimdiden.