Kamina
80+ Platinum
- En İyi Cevap
- 1
- Reaksiyon skoru
- 17,129
Merhaba arkadaşlar. Oldukça gereksiz, bilmeseniz de olur dediğim bir konuyla karşınızdayım. Sizlere Dil ve Anlatım müfredatında olmayan ama günlük hayatta sık sık yaptığımız konuşma sanatından bahsetmek istiyorum. Eğer müfredatta varsa şimdiden özür dilerim benim zamanımda yoktu.
1- Jargon Nedir ?
Jargon kelimesi, Türkçe'ye Fransızca'dan geçmiştir. Yani yabancı kökenli bir kelimedir. Türkçe kelime anlamı "Bozulmuş Dil"dir. Jargon, belli bir kesime yahut belli bir topluluk içinde konuşulan "ortak dil"dir. Belli bir jargon grubuna dahil olmayan kişiler, konuşulanları anlamakta zorluk çekebilir. Jargon, yazılı iletişim değil sözlü iletişimdir. Aşağıda jargondan örnekler vereceğim bu sayede çok daha iyi anlayacaksınız.
2- Jargon Türleri
A- Sokak Jargonu
En çok kullanılan jargon çeşididir. Günlük hayatımızda fark etmesek de çok sık kullanırız. Mesela ben arkadaşlarımla konuşurken cümlenin belki de yarısı sokak jargonundan oluşuyor. Örnek vermem gerekirse;
"Sen kendini aştın ha" = "Sen kendini geliştirdin"
"Harbiden mi ?" = "Gerçekten mi ?
"Boş yapma" = "Gereksiz konuşma"
"Neden atarlanıyorsun ?" = "Neden Sinirleniyorsun ?"
"Sa-lağa yatıyor" = "Rol yapıyor"
"Bizi mi yiyon ?" = "Bizi mi kandırıyorsun"
"İşi yokuşa sürüyorsun" = "İşi zorlaştırıyorsun"
"Ayıktın mı ?" = "Anladın mı ?"
"Mahalle ağzı" = "Sokak jargonu"
Gibi gibi örnekler çoğaltılabilir. Ama jargon ile argoyu birbirine karıştırmamak gerek. İkisi farklı şeyler. Sizler de örnekler yazabilirsiniz.
B- Tıp Jargonu
Tıp mesleki alanında kullanılan jargon türüdür. Örnek vermek gerekirse;
"Jinekolog" = "Kadın doğum doktoru"
"Tonsilit" = "Bademcik İltihabı"
"Influenza" = "Grip"
"Nörolog, Noroloji" = "Sinir Sistemi, Beyin Doktoru"
Vesaire vesaire demek istediğimi anladınız.
C- Öğretmen Jargonu
Öğretmenler arasında kullanılan jargon türüdür. Örneklendirmem gerekirse;
"Büte Bırakmak" = "Öğrenciyi bütünleme sınavına bırakmak"
"Vize" = "Ara Sınav"
"Devamsızlık" = "Okula gelmemek"
Pek örnek akılma gelmedi kısa kesiyorum burayı.
D- Öğrenci Jargonu
"Ezik" = "Başarısız"
"İnek" = "Çalışkan"
"Trollemek" = "Ortalığı karıştırmak"
"Kanka" = "Yakın arkadaş"
"Ateş etmek" = "Dikkat çekici görünmek"
"Popi olmak" = "Popüler olmak"
"Yardır gitsin" = "Yaptığın işi tüm gücünle yap"
"Dersi asmak" = "Derse gelmemek"
Gibi gibi yüzlerce sayabiliriz sanırım. Sokak jargonu ile oldukça benzerlik taşıyor.
3- Argo ve Jargon Arasındaki Fark
Argo kelimeler daha çok "hakaret" anlamı taşısa da jargonda böyle bir şey söz konusu değildir. Örneğin "kız kesmek" jargon değil argodur. Çünkü bir olumsuzluk bir hakaret söylemi vardır. Argo kelimeler ayıplı kelimelerdir. Her kesimden insan tarafından rahatlıkla anlaşılabilir. Fakat öğrencilerin kullandığı jargonu, 40-50 yaşındaki bir insan anlayamaz.
Aradaki farkı da netleştirdiğimize göre yazımızın sonuna geliyoruz. Herkese iyi günler.
1- Jargon Nedir ?
Jargon kelimesi, Türkçe'ye Fransızca'dan geçmiştir. Yani yabancı kökenli bir kelimedir. Türkçe kelime anlamı "Bozulmuş Dil"dir. Jargon, belli bir kesime yahut belli bir topluluk içinde konuşulan "ortak dil"dir. Belli bir jargon grubuna dahil olmayan kişiler, konuşulanları anlamakta zorluk çekebilir. Jargon, yazılı iletişim değil sözlü iletişimdir. Aşağıda jargondan örnekler vereceğim bu sayede çok daha iyi anlayacaksınız.
2- Jargon Türleri
A- Sokak Jargonu
En çok kullanılan jargon çeşididir. Günlük hayatımızda fark etmesek de çok sık kullanırız. Mesela ben arkadaşlarımla konuşurken cümlenin belki de yarısı sokak jargonundan oluşuyor. Örnek vermem gerekirse;
"Sen kendini aştın ha" = "Sen kendini geliştirdin"
"Harbiden mi ?" = "Gerçekten mi ?
"Boş yapma" = "Gereksiz konuşma"
"Neden atarlanıyorsun ?" = "Neden Sinirleniyorsun ?"
"Sa-lağa yatıyor" = "Rol yapıyor"
"Bizi mi yiyon ?" = "Bizi mi kandırıyorsun"
"İşi yokuşa sürüyorsun" = "İşi zorlaştırıyorsun"
"Ayıktın mı ?" = "Anladın mı ?"
"Mahalle ağzı" = "Sokak jargonu"
Gibi gibi örnekler çoğaltılabilir. Ama jargon ile argoyu birbirine karıştırmamak gerek. İkisi farklı şeyler. Sizler de örnekler yazabilirsiniz.
B- Tıp Jargonu
Tıp mesleki alanında kullanılan jargon türüdür. Örnek vermek gerekirse;
"Jinekolog" = "Kadın doğum doktoru"
"Tonsilit" = "Bademcik İltihabı"
"Influenza" = "Grip"
"Nörolog, Noroloji" = "Sinir Sistemi, Beyin Doktoru"
Vesaire vesaire demek istediğimi anladınız.
C- Öğretmen Jargonu
Öğretmenler arasında kullanılan jargon türüdür. Örneklendirmem gerekirse;
"Büte Bırakmak" = "Öğrenciyi bütünleme sınavına bırakmak"
"Vize" = "Ara Sınav"
"Devamsızlık" = "Okula gelmemek"
Pek örnek akılma gelmedi kısa kesiyorum burayı.
D- Öğrenci Jargonu
"Ezik" = "Başarısız"
"İnek" = "Çalışkan"
"Trollemek" = "Ortalığı karıştırmak"
"Kanka" = "Yakın arkadaş"
"Ateş etmek" = "Dikkat çekici görünmek"
"Popi olmak" = "Popüler olmak"
"Yardır gitsin" = "Yaptığın işi tüm gücünle yap"
"Dersi asmak" = "Derse gelmemek"
Gibi gibi yüzlerce sayabiliriz sanırım. Sokak jargonu ile oldukça benzerlik taşıyor.
3- Argo ve Jargon Arasındaki Fark
Argo kelimeler daha çok "hakaret" anlamı taşısa da jargonda böyle bir şey söz konusu değildir. Örneğin "kız kesmek" jargon değil argodur. Çünkü bir olumsuzluk bir hakaret söylemi vardır. Argo kelimeler ayıplı kelimelerdir. Her kesimden insan tarafından rahatlıkla anlaşılabilir. Fakat öğrencilerin kullandığı jargonu, 40-50 yaşındaki bir insan anlayamaz.
Aradaki farkı da netleştirdiğimize göre yazımızın sonuna geliyoruz. Herkese iyi günler.