1.2 Puretech motoru sıkıştırmak zarar verir mi?

Kaan Lothbrok

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
773
Öncelikle iyi akşamlar. 1.2 Puretech 130 hp turbo benzin bir aracım var bu araçlar 1.2, 3 silindirli ve turbo beslemeli oldukları için daha hızlı motor yediklerini duymuştum. Bu dedikleri doğru mudur? Arabayı haftada 1 - 2 kere 1 saat kadar falan sıkıştırarak kullanıyorum. Daha 1700 KM'de ve bakımlarını falan KM KM'sine yaptırıyoruz genelde araçlarımızın. Bu araçtan önce 1.8 Turbo dizel bir aracım vardı onu da çok sıkıştırarak kullanıyorum 140.000 KM'de turbo intercooler borusunu patlattı onun dışında hiç motor açılmadı. Bunda da aynısı olur mu?

Turbolu araçlarda yağ normal sıcaklığına gelmeden aracı sıkıştırmak turboya zarar verir. Ayrıca 1 saat üzeri kullanımdan sonra motoru durdurmadan önce birkaç dakika yağın soğumasını beklemek faydalıdır. Mümkün mertebe kaliteli yağ kullanmaya dikkat edin

Araba daha motor açmamış 1700 km de ise satışındada aracı bi süre sıkıstırmamanız önerilir çünkü pistonlar bloğu traşlar ve oturur yerini yapar bu bilgiyi bayi vermedimi acaba size?

Öncelikle iyi akşamlar. 1.2 Puretech 130 hp turbo benzin bir aracım var bu araçlar 1.2, 3 silindirli ve turbo beslemeli oldukları için daha hızlı motor yediklerini duymuştum. Bu dedikleri doğru mudur? Arabayı haftada 1 - 2 kere 1 saat kadar falan sıkıştırarak kullanıyorum. Daha 1700 KM'de ve bakımlarını falan KM KM'sine yaptırıyoruz genelde araçlarımızın. Bu araçtan önce 1.8 Turbo dizel bir aracım vardı onu da çok sıkıştırarak kullanıyorum 140.000 KM'de turbo intercooler borusunu patlattı onun dışında hiç motor açılmadı. Bunda da aynısı olur mu?
Tahmin edeyim pegueto 2008 mi araç?

Turbolu araçlarda yağ normal sıcaklığına gelmeden aracı sıkıştırmak turboya zarar verir. Ayrıca 1 saat üzeri kullanımdan sonra motoru durdurmadan önce birkaç dakika yağın soğumasını beklemek faydalıdır. Mümkün mertebe kaliteli yağ kullanmaya dikkat edin
Bu dediklerinizin hepsini yapıyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Tahmin edeyim pegueto 2008 mi araç?
Citroen C3 Aircross.

Araba daha motor açmamış 1700 km de ise satışındada aracı bi süre sıkıstırmamanız önerilir çünkü pistonlar bloğu traşlar ve oturur yerini yapar bu bilgiyi bayi vermedimi acaba size?
Bayi rodaja ihtiyaç olmadığını söyledi. Rodaj muhabbeti daha eski nesil araçlar için geçerliymiş. Bu araçların motorları lazer kesim ile üretildiğinden minimum hata ile üretiliyormuş.

3 silindir olması çabuk motor yiyecek demek değil zaten benzinli araçlar çabuk motor yemez. 3 silindirin bence tek kötü yanı titreşimli çalışması. bunun dışında yağ belli sıcaklığa gelmeden aracı sıkıştırmak tabii ki her araçta olduğu gibi bunda da zarar verir. Aynı şekilde direkt kontağı kapatıp çıkmamak lazım 1-2 dakika yağ sıcaklığının normal derecelere inmesi lazım. 1.2 motor zaten ödüllü motor öyle kolay kolay eline alacağın motor değil. Bakımlarını serviste yaptır diyecem ama çoğu servis maliyetten dolayı uygun alternatıf yağ koyuyor normalde bu tarz motorlar yenı nesıl oldugundan çoğunda 0-16 0-20 ya da 0-30 gibi ince yağ kullanılıyor normalde ama servisler gel görki ya5-30 yada 5-40 gibi yağlar kullanıyor. O yüzden imkanın vrsa katologta yazan koda göre liqui moly marka yağ temin etmen daha iyi olur egemot otomotiv yetkili satıcısı izmirdedir.

Ben de leonu satıp 1.2 100 hp corsa eat8 alsaammı düşüncesindeyim açıkcası :D hem vergiden hem de biraz para lazım iş kurduğumdan dolayı

Bu dediklerinizin hepsini yapıyorum.

Citroen C3 Aircross.

Bayi rodaja ihtiyaç olmadığını söyledi. Rodaj muhabbeti daha eski nesil araçlar için geçerliymiş. Bu araçların motorları lazer kesim ile üretildiğinden minimum hata ile üretiliyormuş.
Çelik kapıyı kapatınca kitlemeyede gerek yok ama anahtarı çeviriyosun dimi kanka güven emniyete mani değildir sen lazere çok güvenme :D

Turbolu motorlar yapısı gereği atmosferik motorlara göre daha fazla parça barındırdığından arıza yapma ihtimali doğal olarak daha fazla olur. Ama aracınıza iyi bakar, bakımlarınızı zamanında yaptırır ve kaliteli yağ kullanırsanız turbo ömrünü uzatmanız mümkün. Belirttiğim hususlar haricinde turbo ömrünü uzaltma için yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Atmosferik bir motorun ömrü örnek olarak 400.000 km ise turbolu bir motorun ömrü de takriben bu kadardır. Ancak burada tek fark turbonun arıza yapma ihtimalidir. Bunu da dediğim gibi yağ bakımlarına, yağ kalitesine, orijinal yedek parça kullanma gibi konulara dikkat ederek turbonuzun ömrünü uzaltabilirsiniz.

Çelik kapıyı kapatınca kitlemeyede gerek yok ama anahtarı çeviriyosun dimi kanka güven emniyete mani değildir sen lazere çok güvenme :D
Valla bundan önce elimizden başka 0 arabalarda geçti hiç birinde rodaj yapmadık hatta 0 forza 250 de geçti onda da rodaj yapmadık hiç birinde sorun yaşamadık daha.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,205,165
Üyeler
192,629
Son üye
dota2
Geri