Neler Yeni

10700k veya 11700 için micro (mATX) anakart tavsiyesi

Hocam bu arada piyasada öyle bir sistem için yakışan mATX anakart pek yok. ATX kasa alın zaten aralarında çok fazla da yer farkı yok. Anakart olarak Z490 Tomahawk öneririm. Z490-G'den daha iyi. Ayrıca 300TL daha ucuz.

Bu arada anakart - işlemci bütçeniz nedir?

Z490 Edge'nin fiyatı tomahawk'a göre iyiymiş ben Z490 Edge öneriyorum.
hocam haklısınız da , gerçekten istemiyorum düz ATX, mATX istiyorum, o kadar kötü bir şey değil bence.
ama saygı duyarım tabi görüşünüze.
bütçe şöyle olsun diyorum hocam. 3500 (i7 10700k) (eğer karar verirsem intelde) 2000 de
bu olsa 5500 civarı hocam.

MrBeast

80+ Gold
En İyi Cevap
1
hocam haklısınız da , gerçekten istemiyorum düz ATX, mATX istiyorum, o kadar kötü bir şey değil bence.
bütçe şöyle olsun diyorum hocam. 3500 (i7 10700k) (eğer karar verirsem intelde) 2000 de
İntel İ9 10850K İlan No: 932504528
https://www.sahibinden.com/ilan/iki...ayar-masaustu-intel-i9-10850k-932504528/detay 2. el bunu al geç çok fiyat performans şuan i9 10850k ikinci el piyasasında 5600x ile nerdeyse eşit fiyatta

10 çekirdek 10900k nın oc olmamış hali gibi bi şey oyun konusunda hiç bi farkı yok ryzen 5 3600 / ryzen 5 3600x gibi

bence 10700k artık çok alınmaz gibi

oc yapmayacaksan i9 10900f / i9 10900 bakabilirsin hem öyle yaparsan z serisi almana gerek kalmaz 1400 tl civarlarına b560m alırsın hem mATX istiyorsun zaten

G.O.A.T.

80+ Platinum
En İyi Cevap
6
Dahası  
Reaksiyon skoru
26,245
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
NBA
AMD düşünmez misiniz?

MrBeast

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Anakart mATX istiyorsun , intel istiyorsun bunlar cepte şimdi oc yapıcak mısın yapmayacak mısın ?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sadece oyun oynuyorsan ve oc yapmıyorsan i9 11900f de olabilir tdp değeri çok yüksek olan i9 11900k gibi ısınmıyor çünkü 65w tdp değeri var

AMD düşünmez misiniz?
Aslında olabilir , bu devirde bayağı amd diyenler var ama şu şüphelerim var muhtemelen yersizdir ama bir sorayım
şimdi 10700k 8 çekirdek 5600x 6 çekirdek ya thread de artıyor cok anlamıyorum ama. o yüzden sizlere soruyorum :)
bir de her amd 5600x eşit değilmiş kimisi daha kaliteli birşeyle (adını unuttum slikonla) geliyormuş bazıları daha az kaliteliyle geliyormuş
bir de amd kullanmadan evvel volt ayarlayacağız o var. muhtemelen komik şeylerdir bu dediklerim ama sorayım dedim :)

Anakart mATX istiyorsun , intel istiyorsun bunlar cepte şimdi oc yapıcak mısın yapmayacak mısın ?

Sadece oyun oynuyorsan ve oc yapmıyorsan i9 11900f de olabilir tdp değeri çok yüksek olan i9 11900k gibi ısınmıyor çünkü 65w tdp değeri var
11900f 4600 gözüküyor fiyat karşılaştırma sitelerinde en ucuz, oldukça pahalı gibi geldi.
Malum ülke şartları.

MrBeast

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Aslında olabilir , bu devirde bayağı amd diyenler var ama şu şüphelerim var muhtemelen yersizdir ama bir sorayım
şimdi 10700k 8 çekirdek 5600x 6 çekirdek ya thread de artıyor cok anlamıyorum ama. o yüzden sizlere soruyorum :)
bir de her amd 5600x eşit değilmiş kimisi daha kaliteli birşeyle (adını unuttum slikonla) geliyormuş bazıları daha az kaliteliyle geliyormuş
bir de amd kullanmadan evvel volt ayarlayacağız o var. muhtemelen komik şeylerdir bu dediklerim ama sorayım dedim :)

11900f 4600 gözüküyor fiyat karşılaştırma sitelerinde en ucuz, oldukça pahalı gibi geldi.
Malum ülke şartları.
Sahibinden.com dan 2. El alsan bi şey olmaz işlemci bozulmaz kolay kolay

G.O.A.T.

80+ Platinum
En İyi Cevap
6
Dahası  
Reaksiyon skoru
26,245
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
NBA
Hocam intelde ne biliyorsanız tamamen aynısı. O silikon dediğiniz olayı şöyle açıklayayım.
Eğer kaliteli silikon gelirse şansınıza :
OC yaparken daha yüksek saat hızlarına standart voltajların çok daha aşağısında voltajlar vererek ulaşabilirsiniz. OC yapmayacaksanız da, normal kullanımda şöyle bir etkisi var ; biliyorsunuz ki işlemci soğuk çalıştığı takdirde kendi hızına üreticinin belirttiği maksimum frekansa kadar "boost" uygular, ve bittabi o hıza ulaşmak için biraz da voltaj artırır. Eğer kaliteli silikon denk gelirse bu boost hızlarına işlemciniz yine daha az voltajla yükselebilir, bu da doğrudan sıcaklığa etki demektir tahmin edeceğiniz üzere.

Gelelim çekirdek olayına, çekirdek sayısındaki fazlalık, çoklu çekirdeğe etki eder ; çoklu çekirdek ise render işlemlerinde etkilidir. Nedir render derseniz, 3D tasarım, video edit, tasarım gibi işlemlerdir. Çoklu çekirdek performansınız ne kadar iyi olursa render yaptığınızda donanımınızın geri dönütleri daha hızlı olup render süreniz kısalacaktır.

Ama oyun için önemli olan şey tekli çekirdek performansıdır. Buna da çekirdek sayısının bir etkisi yok bile denebilir. Hatta az çekirdekli işlemcilerde OC yaparken çok çekirdekli aynı mimariye sahip başka bir işlemciye nazaran daha potansiyelli tekli çekirdek odaklı overclock sonuçları elde edilebilir. Tekliyi de böyle açıklamış olayım.

Kullanımdan önce volt ayarlamak ne alaka onu anlamadım, stok halde kullanılacaksa mantık direkt "Tak-Çalıştır" zaten :)

Hocam intelde ne biliyorsanız tamamen aynısı. O silikon dediğiniz olayı şöyle açıklayayım.
Eğer kaliteli silikon gelirse şansınıza :
OC yaparken daha saat hızlarına standart voltajların çok daha aşağısında voltajlar vererek ulaşabilirsiniz. OC yapmayacaksanız da, normal kullanımda şöyle bir etkisi var ; biliyorsunuz ki işlemci soğuk çalıştığı takdirde kendi hızına üreticinin belirttiği maksimum frekansa kadar "boost" uygular, ve bittabi o hıza ulaşmak için biraz da voltaj artırır. Eğer kaliteli silikon denk gelirse bu boost hızlarına işlemciniz yine daha az voltajla yükselebilir, bu da doprudan sıcaklığa etki demektir tahmin edeceğiniz üzere.

Gelelim çekirdek olayına, çekirdek sayısındaki fazlalık, çoklu çekirdeğe etki eder ; çoklu çekirdek ise render işlemlerinde etkilidir. Nedir render derseniz, 3D tasarım, video edit, tasarım gibi işlemlerdir. Çoklu çekirdek performansınız ne kadar iyi olursa render yaptığınızda donanımınızın geri dönütleri daha hızlı olup render süreniz kısalacaktır.

Ama oyun için önemli olan şey tekli çekirdek performansıdır. Buna da çekirdek sayısının bir etkisi yok denebilir. Hatta az çekirdekli işlemcilerde OC yaparken çok çekirdekli aynı mimariye sahip başka bir işlemciye nazaran daha potansiyelli tekli çekirdek odaklı overclock sonuçları elde edilebilir. Tekliyi de böyle açıklamış olayım.

Kullanımdan önce volt ayarlamak ne alaka onu anlamadım, stok halde kullanılacaksa mantık direkt "Tak-Çalıştır" zaten :)
Hocam ısınıyormuş ya aşırı, hatta bir forum var türkçenin özenle yazılması gereken :D onların youtube kanalında vardı undervolt videosu. undervolt yapmak gerekiyormuş stok halinde kullanılacaksa bile.

G.O.A.T.

80+ Platinum
En İyi Cevap
6
Dahası  
Reaksiyon skoru
26,245
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
NBA
Hocam ısınıyormuş ya aşırı, hatta bir forum var türkçenin özenle yazılması gereken :D onların youtube kanalında vardı undervolt videosu. undervolt yapmak gerekiyormuş stok halinde kullanılacaksa bile.
Diyelim AMD aldınız, hangi işlemciyi almayı düşüneceksiniz?
Ve stok fan ile mi kullanacaksınız?

Ayrıca Intel 'i de stok fanıyla kullanacaktıysanız zaten AMD tercih edin, zira Intel' in stok soğutucusuyla o ürettiği işlemcilerin anca küllerini toplarız :D
İşin şaka tarafını bir kenara atarsak, ikisş de kendi stok fanı ileyken Intel işlemcşler daha çok ısınır.

Ayrıca AMD'nin ürettiği işlemcilerdeki transistör mesafesi 7nm. Nanometre azaldıkça sıcaklık kontrolü kolaylaşır. Intel'de almayı düşündüğünüz işlemciler 14nm üretilen modeller.

Yani o AMD'nin FX serisinden kalan "AMD çok ısınıyor" kalıp yargısını kafanızdan çıkarmanız sizin daha objektif bakmanızı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Diyelim AMD aldınız, hangi işlemciyi almayı düşüneceksiniz?
Ve stok fan ile mi kullanacaksınız?

Ayrıca Intel 'i de stok fanıyla kullanacaktıysanız zaten AMD tercih edin, zira Intel' in stok soğutucusuyla o ürettiği işlemcilerin anca küllerini toplarız :D
İşin şaka tarafını bir kenara atarsak, ikisş de kendi stok fanı ileyken Intel işlemcşler daha çok ısınır.

Ayrıca AMD'nin ürettiği işlemcilerdeki transistör mesafesi 7nm. Nanometre azaldıkça sıcaklık kontrolü kolaylaşır. Intel'de almayı düşündüğünüz işlemciler 14nm üretilen modeller.

Yani o AMD'nin FX serisinden kalan "AMD çok ısınıyor" kalıp yargısını kafanızdan çıkarmanız sizin daha objektif bakmanızı sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Çok saolun hocam. tabii ki stok fanla kullanmayacağım. Sıvı soğutma düşünüyorum.

Erdem Salih Taşcı

80+ Silver
En İyi Cevap
5
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,500
İsim
Erdem Salih Taşcı

Malum ülke şartları.
AMD olarak bu ikisini öneriyorum. 10700K veya 11700K'dan daha iyiler. Anakart 5800X'e çok rahat yeterli olur.

G.O.A.T.

80+ Platinum
En İyi Cevap
6
Dahası  
Reaksiyon skoru
26,245
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
NBA
Çok saolun hocam. tabii ki stok fanla kullanmayacağım. Sıvı soğutma düşünüyorum.
Rica ederim. O zaman zaten bir sıcaklık problemi yaşamayacaksınız. Ayrıca sıvı soğutma bütçenizi belirledikten sonra onun için de danışmayı unutmayın, çok fazla ürün var piyasada, Allah korusun sorunlu modellerden birini alıp zararlı çıkmayın.

Hayırlı olsun.

Rica ederim. O zaman zaten bir sıcaklık problemi yaşamayacaksınız. Ayrıca sıvı soğutma bütçenizi belirledikten sonra onun için de danışmayı unutmayın, çok fazla ürün var piyasada, Allah korusun sorunlu modellerden birini alıp zararlı çıkmayın.

Hayırlı olsun.
Çok saolun hocam. PM atabilir miyim, uygun görürseniz tabi

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,031,722
Üyeler
163,541
Son üye
Caxi
Top Bottom